Chelsea Clinton postaje nova liderica koja želi zaustaviti Donalda Trumpa

Malo koja osoba se može pohvaliti da je posljednjih četvrt stoljeća dio visoke američke politike, a da je istovremeno uspjela ostati po strani, u miru i tišini izgraditi vlastiti privatni i poslovni život. Jedna od njih svakako je Chelsea Clinton, kći Hillary i Billa Clintona, dvoje ljudi koji su svaki na svoj način politički obilježili posljednjih 25 godina SAD-a.

Biti kći američkog predsjednika (od 1993. do 2001. godine), te članice američkog Senata (2001.-2009.), državne tajnice (2009.-2013.) i kandidatkinje za američku predsjednicu na posljednjim izborima, stavljaju vas u poziciju da ste, željeli to ili ne, politička figura. A Chelsea Clinton upravo je to, iako je čitavo vrijeme uspijevala zadržati određenu dozu mira i privatnosti koliko su joj životne okolnosti dopuštale.

Odmjerena u nastupima, jasna u stavovima, glasna u porukama

I dok su njezini roditelji upravljali najmoćnijom zemljom svijeta, Chelsea je gradila svoj život. Diplomirala je na sveučilištu Stanford, a nakon toge stekla i magistarsko zvanje na University College, Oxford i Mailman School of Public Health sveučilišta Columbia. Na tome se nije zaustavila pa je danas s ponosom vlasnica i doktorske titule sa sveučilišta Oxford iz 2014. godine. U braku je od 2010. godine s investicijskim bankarom Marcom Mezvinskym, te majka kćeri i sina.

Iako stalno prisutna u javnim životima svojih roditelja, Chelsea se rijetko kada svojim izjavama ili istupima gurala u prvi plan. Prvi zapaženiji nastupi stigli su u trenucima majčine predsjedničke kampanje, ali i tada je u svojim govorima davala dojam odmjerene osobe, koja Hillary Clinton ne smatra najboljim izborom zbog toga što joj je to majka, već zbog toga što je daleko kvalitetniji izbor za Ameriku od Donalda Trumpa.

Posljednjih mjeseci, točnije od izbora Trumpa za 45. predsjednika SAD-a, Chelsea je postala daleko angažiranija putem društvenih mreža, ne libeći se komentirati aktualnu situaciju i kritizirati poteze novih stanara Bijele kuće. Njezine objave na Twitteru preko noći su postale hit među Trumpovim protivnicima, a Chelsea Clinton, iako dva i pol desetljeća prisutna u američkoj politici, nova heroina u borbi za bolju i pravedniju Ameriku.

“Molim vas ne izmišljajte terorističke napade”

Početkom veljače nakon što je Kellyanne Conway, politologinja i Trumpova savjetnica, pokušala opravdati odluku o zabrani ulaska muslimana iz nekoliko država u Ameriku, kroz priču o terorističkom napadu, tzv. Bowling Green Massacre, za koji su mediji odmah otkrili da je izmišljen, Chelsea je samo jednom objavom potvrdila sliku smirene, objektivne osobe, nikako sklone odlukama i potezima koje donose kaos, histeriju i osjećaj nepovjerenja u javnosti.

“Zahvalna sam što nije bilo teže ozlijeđenih u napadu kod Louvrea… ili u (potpuno izmišljenom) Bowling Green Massacreu. Molim vas ne izmišljajte napade”, poručila je Chelsea i zaradila na tisuće poruka podrške.

 

Njezine objave vezane su uz kritiziranje brojnih Trumpovih poteza i nove administracije, koji su u velikoj mjeri podijelili američku, ali svjetsku javnost. Chelsea je posebno glasna u kritici odluke o zabrani ulaska muslimana u Ameriku, ali i u stalnoj borbi za prava žena koja su se također našla na udaru Bijele kuće.

Neki u ovim Chelseinim potezima prepoznaju njezinu želju da nastavi obiteljsku tradiciju sudjelovanja u američkoj visokoj politici. Trenutna situacija u Americi pruža joj sjajnu priliku da jasno javnosti pokaže svoje stavove, koji će joj kasnije biti referenca u borbi za neku funkciju, možda čak i predsjedničku. No, čak da se ove prognoze i ne ostvare, dio američke javnosti koji je nakon posljednjih predsjedničkih izbora ostao razočaran Trumpovim imenovanjem, dobio je novu zvijezdu čiji komentari i stavovi na društvenim mrežama imaju odjeka diljem svijeta.

Foto: Lorie Shaull – Flickr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...