Kako napraviti svoje dezinfekcijsko sredstvo?

Nitko od nas do prije nekoliko mjeseci ne bi ni pomislio da će najtraženiji proizvodi postati dezinfencijska sredstava. Trgovine i ljekarne imaju potražnju kakvu ne pamte i zbog toga vi možete ostati bez njega. No pronalazak takvih proizvoda vas ne mora brinuti ako znate kako napraviti dezinfekcijsko sredstvo. Ovaj domaći pripravak možete izliti u manje bočice i imati uz sebe kada god vam zatreba. Uz to, s obzirom na to da sadrži aromatična esencijalna ulja, možete odabrati miris koji vam najviše odgovara.

Povezano:

Za pripremu osnovne varijante dezinficijensa za ruke potrebna su svega tri sastojka, koje vrlo povoljno možete nabaviti u obližnjoj ljekarni ili drogeriji – medicinski alkohol, aloe vera gel i esencijalna ulja. Esencijalna ulja možete odabrati prema svojim preferencijama. Preporučaju se ulja kadulje, ružmarina, čajevca, limuna ili slatke naranče, budući da su poznata po svojim antibakterijskim svojstvima.

Sastojci

  • 2/3 čaše alkohola
  • 1/3 čaše aloe vera gela
  • 8-10 kapi esencijalnog ulja

Sve sastojke dobro pomiješajte u dubljoj posudi. Kada su se sastojci sjedinili, prelijte ih u ranije pripremljenu bočicu s dozatorom.

Ako preferirate dezinfekcijska sredstva u spreju, aloe vera gel zamijenite s biljnim glicerinom. U tom slučaju sastojci su sljedeći:

  • ½ čajne žličice biljnog glicerina
  • 20 kapi esencijalnog ulja čajevca
  • 10 kapi esencijalnog ulja smreke
  • 6 kapi esencijalnog ulja limuna
  • 3-4 velike žlice medicinskog alkohola

U posudu s raspršivačem prvo ulijte glicerin i esencijalna ulja, potom dodajte alkohol.Začepite bočicu i dobro promućkajte, kako bi se svi sastojci sjedinili. Koristite po potrebi.

Za kraj, valja napomenuti kako su dezinfekcijska sredstva za ruke samo priručni alati u borbi protiv virusa i bakterija. Prema preporukama stručnjaka, pranje ruku od minimalno 20 sekundi sa sapunom glavni je način prevencije.

Članak napisan u suradnji s Merkur Lifestyle.

Foto: Unsplash, Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -