Kako osmisliti dovoljno blog tema za cijelu godinu?

Svaka osoba koja piše blog ili razmišlja o pokretanju istog, često se susreće s dva problema – o čemu pisati i kako pronaći vrijeme za pisanje. Ponekad se teme lako pronalaze – najčešće u svakodnevnom životu, dok ponekad ideje jednostavno ne dolaze. Kod bloga, bilo da pišete kako biste promovirali vlastiti biznis, razvijali osobni brand ili samo zbog toga što volite pisati, važno je da članke objavljujete kontinuirano. U strci svakodnevnog života pronalazak vremena je također problem.

Tema, ciljana publika i ključne riječi

Denise Duffield – Thomas savjetnica je za upravljanje novcem, autorica dva bestsellera, „Lucky Bitch” i „Get Rich, Lucky Bitch“, te vlasnica portala LuckyBitch na kojem redovito ženama u biznisu pruža savjete.

I ona se često susreće s istim problemom – o čemu pisati i kako pronaći vrijeme za to. U svom članku na portalu otkrila je nekoliko trikova koje možete iskoristiti da i vi pronađete dovoljno tema za članke na svom blogu za cijelu godinu.

Prvo što Denise savjetuje je da definirate temu i ciljanu publiku. Temu možete lako pronaći – jednostavno uzmite područje u kojem mislite da ste stručni, o kojem mnogo znate. To može biti life coaching, novac, prehrana, tjelovježba, organizacijske vještine, razvoj biznisa, knjige… samo uzmite temu (ili teme) s kojom ste upoznati.

Sljedeća stvar je ciljana publika. Je li vaša ciljana publika žene u biznisu, zaposlene majke, mlade poduzetnice? Možda su to obožavatelji filmova, knjiga, video igara… ili profesionalni trkači ako vam je vježbanje i fitness bliska tema. Što god odabrali, važno je da definirate temu i ciljanu publiku.

Ono što slijedi je zapravo jako jednostavno. Odaberite jednu ključnu riječ dana, tjedna ili mjeseca – ovisi koliko često objavljujete članke ili postavljate video na svoj blog. Tu riječ možete pronaći bilo gdje. Upalite TV i odaberite neku riječ. Možete pitati dečka/supruga da vam kaže jednu riječ po svom odabiru. Možete i otvoriti prvu knjigu koja vam je pod rukom i nasumice odabrati riječ.

Ako je vaša tema prehrana, ciljana publika osobe koje vode zdrav život, a na stolu vam stoji košara za voće s limunom u njoj, ključna riječ vam može biti limun i možete pisati o blagodatima limuna na zdravlje.

Ako je primjerice vaša tema socijalna psihologija, ciljana publika različiti psiholozi ili osobe koje interesira to područje, a ključna riječ mobitel, možete pisati o utjecajima tehnologije na promjene u ponašanju ljudi.

Iznenadit ćete se koliko će vam ova igra ključnih riječi i asocijacija pomoći kod osmišljavanja tema.

Naravno, nemojte zaboraviti sve to zapisati. Možete napraviti Excel tablicu ili na običan papir napraviti raspored za cijelu godinu. Za svaki dan, tjedan ili mjesec napišite ključne riječi koje ste pronašli. Onda kada pronađete vremena, jednostavno iz liste odaberite jednu ili više stvari o kojima ćete pisati ili snimiti video.

Možda nije svaka riječ primjerena za svaku temu i ciljanu publiku, ali će vam ova strategija sigurno pomoći da dođete na nove, svježe ideje za svoj blog.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -