Pozitivni događaji u svijetu koji su obilježili 2019.

Zadnji je dan ne samo kalendarske godine, već i cijelog desetljeća i želimo ga iskoristiti kako bismo se osvrnuli na pozitivne događaje u svijetu koji su obilježili 2019. I bez obzira na sve loše stvari koje su se također dogodile, uvijek postoje i oni događaji koje vrijedi slaviti, a koji nisu zauzeli toliko medijskog prostora. Evo našeg osvrta na proteklu godinu.

Papa Franjo postao prvi papa koji je posjetio Arapski poluotok

događaji 2019.

Papa Franjo je u veljači posjetio Ujedinjene Arapske Emirate i tako postao prvi papa u povijesti Rimokatoličke Crkve koji je posjetio Arapski poluotok. Njegov je trodnevni posjet predstavljao, između ostalog, i tračak nade za kršćane na Bliskom Istoku, koji su posljednjih desetljeća bili pod velikim pritiskom.

Povezano:

Indijska ratna mornarica dobila je prvu ženu pilotkinju

Indijska je ratna mornarica dočekala svoju prvu pilotkinju, potporučnicu Shivangi, koja je prije nešto manje od mjesec dana preuzela kontrolu nad zrakoplovom u ovom povijesnom događaju.

Simone Biles postala je najnagrađivanija gimnastičarka u povijesti

22-godišnja Simone Biles jednostavno ne staje. Osvojivši pet zlata na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Stuttgartu, prestigla je dosadašnjeg rekordera, gimnastičara Vitalija Ščerba koji se može pohvaliti s 23 medalje. Biles ih sada ima 25.

Nasilje prema životinjama u SAD-u je postalo zakonski zabranjeno

Predsjednik Donald Trump potpisao je u studenom zakon kojim je okrutnost prema životinjama službeno postala prijestup, rekavši da će ta mjera pomoći da budemo “odgovorniji i humaniji u upravljanju našim planetom”.

Kornjača za koju se vjerovalo da je izumrla pronađena je nakon 100 godina

Vrsta divovske kornjače za koju se vjerovalo da je izumrla, viđena je u veljači na galapaškom otočiću Fernardina, prenijela je Ekvadorska vlada. Posljednji je put ova divovska kornjača viđena živa 1906.

Kanada je donijela prijedlog zakona o zabrani zatočavanja kitova i dupina

Kanadski Zastupnički dom izglasao je prijedlog zakona kojim se zabranjuje ilegalno držanje kitova i dupina u zatočeništvu, s novčanim kaznama do 150 000 američkih dolara. Ovaj je zakon kolokvijalno poznat pod imenom “Free Willy”, nazvan prema filmu iz 1993. godine u kojem mladić oslobađa orku iz američkog zabavnog parka.

Vojvotkinja i vojvoda od Sussexa postali su roditelji

događaji 2019.

Ne morate pratiti zbivanja na kraljevskom dvoru kako biste se veselili rođenju djeteta. Bivša američka glumica Meghan Markle, vojvotkinja od Sussexa i njezin suprug, princ Harry, postali su roditelji dječaka u svibnju ove godine.

Svjetska zdravstvena organizacija prestala je klasificirati transrodne osobe kao mentalno bolesne

Zakonodavno tijelo Svjetske zdravstvene organizacije izglasalo je premještanje pojma transrodne osobe iz poglavlja o mentalnim poremećajima u poglavlje o seksualnom zdravlju. Očekuje se da će nova klasifikacija poboljšati socijalnu prihvaćenost transrodnih osoba, a istovremeno osigurati važne informacije o seksualnom zdravlju.

Klimatski aktivizam pod vodstvom mladih postao je globalni pokret

događaji 2019.

16-godišnja Greta Thurnberg, koja je nedavno proglašena osobom godine prema magazinu Time, i mnogi drugi mladi u svibnju su u znak protesta protiv klimatskih promjena napustili školsku nastavu.

Prvi je put u povijesti fotografirana crna rupa

U travnju 2019. znanstvenici su upotrijebili globalnu mrežu teleskopa kako bi vidjeli i snimili prvu sliku crne rupe i njezine sjene u središtu galaksije poznate kao M87.

Prvi su put u povijesti sve glavne izbore ljepote osvojile žene Afroamerikanke

Prije nekoliko desetljeća to, nažalost, nije bilo ni zamislivo. Afroamerikankama nije bilo dopušteno natjecati se na izboru za Miss SAD-a do četrdesetih godina prošlog stoljeća, a prva je okrunjena tek 1990. I tek su ove godine Miss Universe, Miss svijeta, Miss Amerike, Miss SAD-a i Miss Teen USA bile Afroamerikanke.

Europska unija zabranila je plastiku za jednokratnu upotrebu

Zbogom plastičnim čašama, tanjurima, vilicama i slamkama u Europi. U nastojanju da ublaži klimatsku krizu, Europska je unija zabranila plastične predmete za jednokratnu upotrebu nakon 2021. Predviđa se da bi ova promjena mogla pomoći da se do 2030. izbjegne zagađenje okoliša u vrijednosti od gotovo 25 milijardi dolara.

I za kraj…

Ovi događaji možda nisu zauzeli naslovne strane i njihovi akteri nisu nama poznate osobe, ali će vam zasigurno uljepšati zadnji dan 2019. Sretna vam Nova godina!

Vojnik iznenadio suprugu i novorođene blizance

Pripremite maramice.

Policajac izveo oproštajni ples nakon prestanka rada u školi

Kada je školski policajac Tillman dobio promaknuće i morao napustiti srednju školu u kojoj je do tad radio, pobrinuo se da njegov oproštaj od studenata bude nezaboravan.

Očevi plešu balet s kćerima

Evo jedan prijedlog za izvannastavne aktivnosti u 2020.

Djevojčica pleše s psom

Koliko je ovo slatko?

Igrač na dres stavlja očuhovo prezime

Ovaj je očuh dobio ultimativno priznanje da je odradio dobar posao.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Silvija Dološić Groznica Ilok

„Jednog će dana moja Lota biti ponosna na svoju mamu“ –...

Silvija Dološić Groznica Voditeljica je odjela za komunalne poslove, poljoprivredu i zaštitu okoliša Grada Iloka. Svojim je angažmanom na poslu i...
- Advertisment -