Ne možete smršaviti? Izbacite ovih 5 navika i gledajte kako kilogrami lako nestaju

Jedan od čestih problema današnjice mnogima je višak kilograma. Način života gotovo ne ostavlja vremena za vježbanje, a onima koji ipak nađu vremena, često dijeta ne ide po planu. Jeste li se ikada zapitali da problem nije u dijeti, nego i vašim navikama? Donosimo 5 navika koje vas vjerojatno koče u gubitku kilograma i koje će vam pokazati kako smršaviti.


Pročitajte više: Fitness trenerica otkriva 10 koraka do vitke linije!


Pitate se kako smršaviti i mislite da ste je greška u dijeti? Vjerojatno ste u krivu!

Jutarnje rutine imaju velik utjecaj na gubitak kilograma, ovisno o tome kakve su. Dobre rutine koje steknete obično su ključ dijete, dok su one loše razlog zašto ne uspijevate smršaviti.

Rutine su zapravo ključ dobrog života. Steknete li dobre navike, možete u potpunosti promijeniti svoj način života na bolje. Osim toga, ako uvedete jutarnje rutine – vrlo je vjerojatno će i ostatak dana biti organiziran te bit ćete produktivni u svakom smislu.

Iako je lakše reći nego učiniti, možda je najveća motivacija ova misao:

“Zamislite da ste započeli kada ste prije godinu dana rekli “sutra ću” – kako biste danas izgledali?”

Trudite li se smršaviti, a ne možete? Vjerojatno imate neke od ovih pet navika koje biste svakako trebali izbaciti!

Budite se kasno

Najčešća isprika ljudi koji ne vježbaju je “nemam vremena za vježbanje, pripremu obroka, ali i za svaku drugu zdravu naviku”. Svi mi, naravno, imamo razne obaveze. No sve je stvar organizacije i upravljanja svojim životom, više nego upravljanja vremenom. Svi imamo 24 sata u danu, a kako ćemo se organizirati je pitanje prioriteta.


Pročitajte više: Kako sagoriti 55% više masti nego inače?


Odlučimo li ići spavati kasno i probuditi se oko podneva – izabrali smo i posljedice koje dolaze s tom odlukom. Nećemo imati vremena za vježbanje ili za zdrav doručak, bilo zbog toga što žurimo negdje ili zbog toga da ćemo u moru obaveza koje nas čekaju jednostavno i zaboraviti. Razmislite o tome kako vam protekne dan kada se kasno probudite? Uspijevate li obaviti sve što ste planirali i naći vremena za sebe ili brzo obavljate samo ono čega se sjetite, a ostalo odgađate?

Probudite li se ranije samo sat vremena, bit ćete zadovoljniji i napraviti vremena za izvršavanje planova. Vjerujemo da je plan bio i početi vježbati. Buđenjem ranije nego inače, napravit ćete vremena za ovu zdravu naviku – uvedite 30-minutni trening u jutarnje navike i gledajte kako će vam tijelo i um biti zahvalni.

Nikome, a posebice noćnim pticama, nije lako stvoriti naviku ranog buđenja. Ipak, dobra je vijest ta da vam treba svega 3-5 dana da se organizam navikne na rano buđenje.

Odmah provjeravate mobitel

Jedna od loših jutarnjih navika je i posezanje za mobitelom odmah čim otvorite oči. Prije svega, to je izravan gubitak vremena. Vrijeme je ograničeno i iskoristite ga na bolji i korisniji način. Osim toga, pregledavanje mobitela zadržava mozak pospanim. Što se prije pokrenete, prije ćete se razbuditi i obaviti što ste planirali.

Provjeravanje mobitela može pobuditi i loše raspoloženje. Sve što vam je na mobitelu, a da niste vidjeli odmah, može pričekati. Započnite dan pozitivno i ne provjeravajte poruke ili društvene mreže barem pola sata nakon buđenja.

Uključivanje televizora

Još jedna jutarnja navika koja će vam poremetiti plan mršavljenja je i uključivanje televizora nakon buđenja. Udoban položaj u kauču vas sigurno neće motivirati na vježbanje. Osim toga, 5 minuta ispred televizora često se pretvori u 45, a šanse da ćete negdje zakasniti se povećavaju. Ako vam je u cilju vježbati ujutro, isključite televizor.

Ako baš trebate ili želite gledati TV, ne morate ga gledati s kauča. Vježbajte i usput pratite emisiju ili drugi sadržaj koji vas zanima.

Konzumirate previše šećera

Svako jutro započinjete uz šalicu kave? Ne možete zamisliti buđenje bez kave? Ako pijete kavu sa šećerom – vjerojatno vas šećer mami. Da biste smršavili, ne trebate se odreći kave, ali bi svakako kavu s mlijekom i šećerom trebali zamijeniti šalicom čiste kave. Osim toga, ne doručkujte slatko, osim ako je u pitanju fruktoza iz voća.

Ne pripremate se dan ranije

Ništa vas neće toliko izbaciti s puta prema mršavljenju kao neorganizacije. Kada odjeća, ručak i torbe nisu spremni za idući dan – on će započeti neorganizirano i užurbano.

Umjesto vježbanja ili zdravog doručka, jutro ćete provesti pokušavajući pripremiti ono što niste napravili, a mogli ste sinoć. Ovakvo jutro samo će vam izazvati stres i nemotiviranost za bilo čim produktivnim.

Pripremite li što trebate dan ranije, osjećat ćete se bolje i opuštenije te ćete imati više vremena za sebe i za vježbanje, koje toliko dugo odgađate.

Uspijete li savladati jutra, uspjet ćete savladati dan. Stvaranje produktivne jutarnje rutine prvi je korak u izgradnji zdravih životnih navika.


Pročitajte više: 10 savjeta za lakše i brže mršavljenje


Potrebno je 3 do 4 tjedna da se stvori nova rutina. Prvi je tjedan obično najteži, pa se prije svega pripremite na to da početak neće biti lagan. Čim prođe prvi tjedan, sve će biti lakše. Vjerujte nam, više se nećete pitati kako smršaviti.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Oprah Winfrey i Melinda Gates ponudile su isti karijerni savjet: Kada...

Često se nalazite u poslovnom okruženju gdje se osjećate prisiljenom uklopiti se u uredske kalupe? Pritom nerijetko gubite dio sebe ili...
- Advertisment -