4 stvari koje trebate napraviti prije traženja povišice!

Svi radimo za novac, ne toliko iz silne želje prema njemu nego iz potrebe. Stoga, budimo iskreni prema sebi, novac je neophodan. Zbog toga je važno znati kako tražiti povišicu, ali i kad ju tražiti.

The Financial Diet je portal na kojem žene otvoreno govore o novcu, svojim potrebama i željama za bogatstvom. Autorice se ne libe govoriti o važnosti poznavanja vlastite vrijednosti i osiguravanja plaće u skladu s time. Ali za mnoge žene i dalje je tražiti povišicu lakše reći nego učiniti.

Traženje povišice ne samo da je bolno neugodna situacija, već za mnoge od nas može izazvati tjeskobu – pogotovo kad tek trebamo naučiti vrijednost samozastupanja. Pa kako stvoriti samopouzdanje i tražiti povišicu koju zaslužujete?

Jedan od načina je prepoznati koliko se trudite – i biti radikalno iskreni prema sebi što zapravo zaslužujete. Puno je lakše tražiti više kad znate jedinstvenu vrijednost koju donosite na stol.


Pročitajte više: Naše poduzetnice su nam otkrile kad i zašto daju povišice zaposlenicima!


Kako tražiti povišicu?

Ustanovili ste da je vrijeme za povišicu, no kao što smo naveli ponekad je to puno lakše za pomisliti ili reći nego sprovesti u djelo. No, The Financial Diet je doskočio rješenjima s kojima ćete se iz ureda nadređenog vrati s više novca. Ovo su četiri osnove stvari koje trebate napraviti prije traženja povišice.

12 mjeseci niste dobili povišicu

Posljednjih mjeseci naporno radite, odradili ste uspješne projekte, no plaća ne raste. Uz to, 12 mjeseci niste dobili povišicu iako s vremena na vrijeme dobijete bonus. Vrijeme da to izgovorite svojim nadređenima. U 12 mjeseci ste sigurno napredovali po pitanju svojih znanja i vještina, nemojte dopustiti da to prođe nezamijećeno!


Pročitajte više: Žene traže povišicu jednako kao i muškarci, samo ju rjeđe dobivaju


Provedite analizu svojih zadataka i plaću koju imate

Nastavno na 12 mjeseci bez povišice dolazi i analiza vaših obaveza. Možda ste počeli kao community manager, ali vaš opseg zadataka je puno veći nego prije godinu dana. Zaduženi ste za budžetiranje, mentorirate nove zaposlenike, dio ste kriznog komuniciranja. Vrijeme je da se i vaš budžet poveća. Nemojte se dati olako smesti jer vam je titula ista ako vaši zadaci već mjesecima nisu.

Napravite listu svojih uspjeha

Vrijeme za hvalisanje! Iako ta riječ nosi negativne konotacije, morate se naučiti besramno promovirati jer ako vi nećete staviti sebe u prvi plan, tko će?! Doba u kojem strpljivo čekate promaknuće bez da nekome date do znanja da ga zaslužujete davno je završilo.

Pripremite listu svojih uspjeha i pokažite ju nadređenima, bilo da se to radi o optimizaciji troškova, pronalasku programa koji štedi vrijeme ili ste nešto jednostavno pokazali svojim kolegama, stavite sve. Tako ćete na pregovore ići pripremljeni.

Pripremite se za pregovaranje

Svjesni ste da vam pregovaranje nije jača strana? Ne znate što biste odgovorili na protuargumente šefova? Pripremite se! Neka prijatelji drže ‘protiviničku’ stranu, a vi im pokušajte argumentirati, zamolite ih neka se ne suzdržavaju jer ćete se tako najbolje pripremiti, a možda će vam pomoći da razbijete tremu prilikom stvarnog pregovaranja.


Pročitajte više: Šest savjeta za uspješne pregovore o plaći


Foto: Unsplash/LinkedIn Sales Solutions

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -