Kampanjom i educiranjem protiv zlostavljanja

“…Bijesno je stigao do mene, uhvatio me za uho i kosu i počeo vući urlajući:

„Prokleto kopile, đubre jedno, marš kući. Što ti radiš ovdje? Jesam li ti rekao da za tebe proslave nema?” Vukao me nasred rukometnog igrališta dok sam ja šutke jecala. Nekoliko je učiteljica pritrčalo da vidi što se dešava, a on se samo izderao na njih te su mu se maknule s puta.

Kad smo stigli kući, uzeo je svoj najdeblji kožni remen od hlača, okrenuo onu stranu gdje je kopča i počeo me tući. Nisam vikala jer nisam htjela pokazati koliko me boli, a on me zbog toga udarao još jače, i jače, i jače, dok nisam pala na zemlju prekrivena modricama koje su jedna za drugom istovremeno izbijale na mojim rukama, leđima, nogama. Još me jednom ritnuo nogom i pustio da tako ležim, izašao iz sobe i zaključao vrata…!”

Ovo je isječak iz knjige Aleksandre Hampamer naslova “Očuh i Kopile”, čija je autorica suvlasnica izdavačke kuće Dvostruka Duga, odlučila  glasno ispričati svoju priču i zajedno s agencijom Dhar media pokrenuti kampanju “Usudim se reći: Da, zlostavljana sam!” Ovo je stvarnost o kojoj se ne govori mnogo. To je istina koja se proživljava u samoći sobe, samoći doma. Problem kojeg sustav gura pod tepih ili se s njime bavi samo povremeno.

Zlostavljanje kao dio svakodnevice

Kampanja pod nazivom “Usudim se reći: Da, zlostavljana sam!” započinje predstavljanjem knjige čija je poruka da je o nasilju u obitelji potrebno otvoreno razgovarati i educirati, kako one zlostavljane tako i one koji su pasivni promatrači. Otvoreno komuniciranje i ukazivanje da se to zaista događa i u vašem susjedstvu te da ne smijemo šutjeti o tome može spasiti nečiji život. Autoričino iskustvo neprepoznavanja problema s kojim se suočavala njena obitelj od strane susjeda, policije i sudstva dio je svakodnevice. Iako smo dobro upoznati s teorijom, praksa pokazuje da se još uvijek na ovaj problem nedovoljno ukazuje. Problem odlaska od kuće i strah od zlostavljača, pogotovo za djecu, pokreće začarani krug iz kojeg mogu izaći samo oni odrasli i oni hrabriji. Kampanjom “Usudim se reći: Da, zlostavljana sam!” pokrenut će se val aktivnosti o ovom problemu počevši sa promocijama knjige “Očuh i Kopile”, online komunikacijom kroz web stranicu, aplikacijom o prepoznavanju i osvještavanju nasilja i na kraju kratkom dokumentarnom pričom o ovoj temi.

Otvorene rasprave o zlostavljanju

U četiri grada u Hrvatskoj prema sljedećem rasporedu održat će se promocije knjige gdje će se na otvorenoj raspravi razgovarati o problemu zlostavljanja u obitelji.

Sudionici rasprave bit će aktivistice za prava žena i djece, pravobraniteljica za djecu te predstavnici nadležnog ministarstva:

Rijeka – srijeda, 10.12.2014., 18 sati

– Dvorana Transadrije, Riva Boduli 1,

– Paula Bogović, voditeljica skloništa i savjetovališta udruge UZOR

Zagreb – petak, 12.12.2014., 18 sati

– Mala dvorana Pučkog otvorenog učilišta, Ulica grada Vukovara 68,

– mr.sc. Željka Jelavić, etnologinja, viša kustosica u Etnografskom muzeju, aktivistkinja za ženska prava

Čakovec –  srijeda, 17.12.2014., 18 sati

– Knjižnica Nikola Zrinski, Trg Republike 4,

– Renata Sever, dipl. socijalna radnica, Centar za socijalnu skrb Čakovec

Osijek – četvrtak, 18.12.2014, 18 sati

– Studijska čitaonica GISKO (Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek), Europska avenija 24.

–  dr. Katarina Kruhonja, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava, dobitnica alternativne Nobelove nagrade za mir

Naslovnica

Foto: 123.rf i Dhar Media

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više