Kartice ili gotovina – kako plaćaju Hrvati?

Kako blagdanska sezona dolazi u srednju Europu, pažnja nije usmjerena samo na potragu za savršenim darovima, već i na načine plaćanja koji oblikuju iskustvo blagdanske kupnje. Nedavna CEPER-ova anketa, koja uključuje po 1000 ispitanika iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češko, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Slovačke, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Poljske, pruža uvid u različite načine na koje stanovnici upravljaju svojim transakcijama uoči Božića.

Anketa je ispitivala posjedovanje debitnih ili kreditnih kartica kod ispitanika, njihov preferirani način plaćanja između gotovine i kartica te koriste li pametne uređaje, poput pametnih telefona ili pametnih satova, za beskontaktno plaćanje.

I dalje se preferira gotovina

Debitne i kreditne kartice široko su prisutne u srednjoeuropskoj regiji, s više od 80 posto vlasništva prijavljenih u zemljama poput Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Poljske, Slovačke, Mađarske i Slovenije. Austrija preuzima vodstvo s 93 posto vlasništva nad karticama. Međutim, pravo iznenađenje leži u tome koliko Srednje Europe još uvijek preferira gotovinu.

Posebno u Austriji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Rumunjskoj i Srbiji, gdje više od 50 posto preferira gotovinu u odnosu na kartice. Za razliku od Austrije, u Češkoj gdje je kartična penetracija bila 90 posto, 69 posto ispitanika radije je koristilo kartice kao način plaćanja u odnosu na gotovinu. Pritom su Česi najskloniji korištenju kartice za kupnju.

Iako je vlasništvo nad vrhunskim pametnim uređajima u porastu, čini se da je njihova integracija u krajolik plaćanja manje raširena. Čak 55 posto ispitanika reklo je da nikada ne koristi pametne gadgete za beskontaktno plaćanje. U Austriji, Bugarskoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji čak 70 posto ispitanika negira da je ikada koristilo ‘pametne’ metode plaćanja.


Pročitajte više: Na odmoru u inozemstvu Hrvati koriste mobilni novčanik. Evo i koliko troše


Niska popularnost pametnih gadgeta

U Hrvatskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori, Slovačkoj i Sloveniji između 60 i 69 posto, dok je u Češkoj, Poljskoj i Rumunjskoj 50-55 posto ispitanika izjavilo da nikad ne koristi gadgete za plaćanje. Najveća penetracija korištenja pametnih gadgeta za plaćanja zabilježena je u Češkoj, Poljskoj i Rumunjskoj. U Rumunjskoj 44 posto, dok je u Češkoj i Poljskoj 41 posto ispitanika tvrdilo da barem ponekad koriste elektroničke uređaje za plaćanje.

Usred ove evolucije plaćanja, neki srednjoeuropski građani ostaju vjerni tradicionalnim gotovinskim transakcijama. U zemljama poput Mađarske, Bugarske, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Rumunjske i Srbije više od 20 posto ispitanika inzistira uvijek na korištenju gotovine. Primjetno je da Crna Gora prednjači s 51 posto ispitanika koji preferiraju pouzdanost gotovine.

Drugim riječima, dok su novi načini plaćanja široko dostupni srednjoeuropskim građanima, oni se rado drže gotovine. S obzirom na relativno nisku popularnost gadgeta za plaćanje, neki bi čak mogli razmisliti o njihovoj kupnji kao kreativnom, neuobičajenom božićnom poklonu svojim najdražima!

Foto: CEPER

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -