Konačno pronađen muškarac koji ima sve?

Velik dio vas zna koliko je teško biti zaposlena mama. Nemam ništa protiv feminizma. Naprotiv, i sama se smatram feministkinjom. Feministički pokreti su nam i omogućili jednaka prava. No, ako pogledamo realno, ta prava su još uvijek na papiru. Dobile smo pravo rada na svim pozicijama kao muškarci i naravno, pravo na jednaku plaću. I za to znamo da se ne provodi u praksi.

Ono što smo u praksi dobile je mogućnost gradnje karijere ulažući više truda od muškaraca, ali su nam ostali i kućanski poslovi i odgoj djece, što se još uvijek smatra ženskim poslom. Naravno, tu su i očekivanja da žena mora u svakom trenutku izgledati najbolje što može i da se ne smije zapustiti. To nikako. Dakle, dobile smo 3 posla (karijera, kuća i djeca i održavanje dobrog izgleda).

Budući da smo mi žene opterećene svime time, svakodnevno se susrećemo s različitim savjetima kako to sve balansirati. Kako imati uspješnu karijeru, biti super mama i supruga i izgledati kao „bomba“. Što kada bi se ti savjeti davali muškarcima?

Man Who Has It All – parodija na savjete ženama

Na Twitteru je otvoren korisnički račun pod nazivom @manwhohasitall o kojem pričaju svi. “Man Who Has It All” ili „Muškarac koji ima sve“ kaže kako pruža „vrhunske savjete za muškarce koji žongliraju s karijerom i očinstvom“. Daje savjete kako balansirati karijeru, djecu i pritom izgledati super i biti u top formi, ali nudi i savjete za povećanje samopouzdanja.

Ono što „muškarac koji ima sve“ zapravo nudi je parodija na savjete o navedenim temama s kojima se žene svakodnevno susreću. Nije točno sigurno tko stoji iza ovog Twitter računa, muškarac ili žena, ali je definitivno privukao/la pažnju javnosti sa svojim savjetima. Zašto? Pa jednostavno zato što zvuče glupo i u potpunosti beskorisno kada su upućeni muškarcima. Evo nekoliko primjera:

 

Ok, stat ćemo ovdje jer ste se već do sada sigurno dobro nasmijali. Ali što je najbolje, s tim se savjetima žene susreću svakodnevno i zvuče sasvim logično, zar ne? Zašto je onda to toliko smiješno i nerealno kada se radi o muškarcima?

S jedne strane, kao što sam već napomenula, dobile smo tri posla i društvo zahtjeva da dajemo sve od sebe da budemo “savršene”. S druge strane smo si i same krive što pristajemo na to.

Zašto bi kuća morala izgledati besprijekorno? Ili mi na poslu? Zašto ne bi dale svojim muževima/dečkima da i oni operu suđe ili pospreme kuću? Da, sigurno to neće biti savršeno pospremljeno i sigurno neće sve biti na svom mjestu, ali zašto bi uopće trebalo biti? Zašto ne bi jedan dan došle na posao bez kompletne “fasade” na licu koju nanosimo jer želimo sakriti umor? Ili želimo promaknuće pa moramo izgledati savršeno, dok se to od muškaraca ne očekuje? I onda se čudimo što se kod žena više primjećuje izgled od vještina koje posjeduju.

Ne možemo imati sve. Ne možemo biti savršene u svemu. Jednostavno je nemoguće. Jer želja da budemo “super žene” je jednako komična kao i ovaj Twitter račun.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više