Kako vratiti koncentraciju i motivaciju za rad kad još nostalgično mislimo o moru?

Već smo se svi vratili u urede i prionuli na posao. Dobro, možda smo se samo fizički vratili, a u glavi još čujemo šum mora i dodir pijeska. Prvi radni dani nakon ljetovanja su izrazito teški, a koncentracija nakon godišnjeg još teža. Stoga smo upitali poduzetnice i managerice kako su se one nose s manjkom iste.

Loša koncentracija nakon godišnjeg odmora je učestala

Odvjetnica Dijana Zoričić ovih dan intenzivno razgovara sa svojim prijateljima, pa i strankama, o problemu povratka na posao nakon godišnjeg odmora. “Zašto kažem problemu, jer je teško odmah nakon godišnjeg punom parom početi raditi, koncentrirati se na posao, provesti u zatvorenom punih 8 sati. Po mom tridesetogodišnjem iskustvu dobro je na posao doći barem dva dana ranije od datuma kojeg ste objavili strankama i poslovnim partnerima da ste se vratili. Idealno bi bilo cijeli radni tjedan doći i na miru, neometani pozivima i mailovima, obaviti pripreme za nastavak poslovnih aktivnosti.”


Pročitajte više: Zašto su mini godišnji odmori bolji od jednog dugog?


Te dane dobro je iskoristiti kako biste ‘pohvatali’ što se dogodilo dok vas nije bilo, ali i kako biste obavili dobru pripremu za nove poslovne pothvate. Isto tako, tijekom prvih radnih dana dobro je pauzu odraditi na otvorenom, što je i inače dobro, ako je izvedivo. “Svi se nakon godišnjeg kunemo da ćemo nastaviti s kretanjem, sportom, boravkom u prirodi, ali nam baš ne uspijeva takav plan duže provoditi. Savjet je – ne budite previše ambiciozni. Ako imate iskustva sa svojim “čvrstim odlukama” krenite u realizaciju s 50% od plana jer će tako šansa biti veća da ga duže provodite. A dobra tjelesna kondicija izravno vodi i do dobre mentalne kondicije, dakle do boljih rezultata u radu pa će i prijelaz s godišnjeg na poslovni dio godine biti lakši.”

U slučaju poduzetnice Ines Poljak Aritonović povratak u ured je osvježenje: “Budući da radimo gdje god nas put odnese, bilo to na nekoj predivnoj terasi u Istanbulu, simpatičnom kafiću u Lisabonu, hi-tech botaničkom vrtu u Singapuru ili apartmanu na Krku, zapravo nam povratak u ured dođe kao osvježenje, bez distrakcija i sa svom opremom pod rukom (printer, spajalice…) koje su nama digitalnim nomadima pravi luksuz. Sreća je u malim stvarima, ponekad su to i spajalice.”

Poduzetnica Edita Gombović po povratku u ured si dopušta nostalgiju, a time je i dopušteno da i koncentracija nakon godišnjeg bude malo slabija. “Ne treba odmah 100% prionuti poslu. Najbolje je dane poslije godišnjeg iskoristiti za planiranje (ako to radno mjesto dopušta). Jer nakon godišnjeg odmora obično imamo nove ideje i drugačiji pogled na stvari kojima se bavimo tijekom godine. U danima nakon godišnjeg potrebno je postaviti si cilj koji želimo ostvariti u mjesec dana i onda ga rascjepkati na manje zadatke. Početi s isporukom tih malih/dnevnih zadataka.”


Pročitajte više: Je li određena količina dekoncentracije nakon godišnjeg odmora normalna?


Papir i olovku u ruke i napraviti plan

Direktorica poduzeća TEHNOINVEST ZAGREB d.o.o. Ana-Marija Matić Vrančić smatra da je za povratak koncentracije potrebna i organizacija, a ovako ona to radi:

“Alat: olovka i papir /notes (napomena: osobni zapis na papiru ima snažniji psihološki učinak/veću težinu od onog u elektronskom obliku). Pisanjem dajete svoj osobni, energetski pečat.

Napraviti (skicu) plan i program obveza za cijeli tjedan ili samo za tekući dan i to, prvi dan samo ono što je najnužnije, light obveze (ne pretrpavati, pa makar stavili i samo 2 obveze koje ćete sigurno izvršiti) te svaki dan postupno povećavati iste.

Pripazite, dokazano je da gusto sastavljena lista (lista s puno obveza), a koja nije u potpunosti realizirana na kraju dana, može stvoriti dodatni (nepotrebni) pritisak i određenu psihozu. A to ne želimo nikako!

Na vrhu svake moje „to do liste“, napišem motivacijsku rečenicu/afirmaciju za taj dan koju često pročitam i trudim implicirati u svoj dnevni ritual. Poželjno je napraviti reorganizaciju (refreshment) radnog stola/prostora pa makar staviti ispred sebe samo novu biljku, sliku ili nešto što vam je drago.

Nazovite svoje bitne klijente samo da ih pitate kako su te da im poručite da ste se vratili i da im stojite na raspolaganju. Razgovori s dragim kupcima mogu djelovati motivirajuće i često se izrode neke nove ideje! Ne zaboravite, osvijestiti uspravan položaj tijela, brada gore i nabaciti osmijeh jer ‘Tijelo utječe na um, um na ponašanje, a ponašanje na rezultate‘!”

Našu inspirativnu govornicu i poduzetnicu Anu Keglović Horvat ne muči povratak na posao otkako je ušla u poduzetništvo. “Upravljam svojim vremenom i znam da kada bude potreba, organizirat ću opet sebi odmor. Tijekom godine napravim više kraćih odmora za putovanje i ne ovisim samo o ljetnom odmoru. Svake godine uzmem dovoljno dug i kvalitetan odmor, prožet putovanjima i guštima tako da mi posao polako počne nedostajati pred kraj odmora jer sam se i kvalitetno odmorila i promijenila okolinu, družila, provela.

Trenutno sam još na godišnjem pa ću se samo vratiti nekoliko dana ranije kući da se pripremim (treba veš oprati i kratka organizacija djece za školu) i prebacim se mentalno u drugi režim. Tada obično napravim mini mentalni retreat s meditacijom, raznim tehnikama i opuštanjem da izbacim stres koji se eventualno nalijepio na mene tijekom putovanja. Nakon toga me već svrbe prsti i primam kalendar u ruke pa kreće planiranje posla dalje. Kada krećemo???”

Svatko treba pronaći svoj način prilagodbe

Prodajna trenerica Gordana Kadoić ističe kako završetak odmora obična svima teško pada jer se ne osjećamo produktivno. “Svatko od nas ima svoj način kako se najbolje prilagođava poslovnim obvezama pa predlažem da krenete malim koracima – učinkovitim za vaš posao, a da vam istovremeno ne bude naporno:

  1. Započnite laganim tempom
  1. Provjeru i odgovaranje na mailove
  2. Rješavanje jednostavnih zadataka
  3. Izradu plana aktivnosti većih projekata

Kada s lakoćom odradite jednostavne zadatke, vaš mozak kreira određenu količinu zadovoljstva i potiče vas na novi angažman.

  1. Poredajte zadatke i aktivnosti po prioritetu

Ovaj način vraćanja u poslovne aktivnosti više će odgovarati onima koji se teško motiviraju pa zato odmah kreću s konkretnim akcijama kod kojih su vidljivi pomaci odmah. Jedino treba paziti kako percipirate količinu posla koju treba obaviti, da vas ne uhvati anksioznost.

  1. Počnite delegirati (ako niste sami)

Delegiranjem jednostavnijih zadataka ili onih koji nisu vaš core business, imate priliku fokusirati se na važne aktivnosti. Na taj način vrlo jasno kreirate TO DO listu i određujete prioritete.

Ukoliko nemate tim, možda je prilika da nekome poklonite povjerenje. Vraćanje u normalu ne mora nužno biti drama, ako tako posložimo stvari u svojoj glavi, jer ipak smo najveća prepreka svemu mi sami i naš pogled na situaciju.”


Pročitajte više: Mailovi nakon godišnjeg – kako ih bezbolno riješiti?


Nemojte naglo “utrčati” u rad

Coachica Ana-Marija Vidjak uspoređuje početak rada s ronjenjem. “Posljednji značajan događaj s mog godišnjeg bio je ronjenje s kisikom. Spuštali smo se do 9 metara. I uron i izron se izvode blago i potrebno je izjednačiti tlak kako bismo se privikli na promjenu dubine.

Slično je i s godišnjim: smatram da je zdravo pomalo se uvoditi u posao, ponovno preuzimati obaveze i zadatke, dio po dio. Dati sebi vremena za prilagodbu. Utrčati naglo u rad i pokušati nadoknaditi svoje izbivanje može samo stvoriti osjećaj nervoze i prisile, a to zanemaruje naše potrebe i ritam za početak jeseni čiji se prvi dani ne zovu zaludu ‘bablje ljeto’.”

Stručnjakinja za EU projekte Ana Fresl smatra da je dobra organizacija vrlo bitna prije samog godišnjeg odmora. “Ne ostavljati poslove koji su se mogli odraditi prije godišnjeg odmora za nakon godišnjeg odmora. Velika je razlika ako imate neki dobar softver u kojem pratite poslovanje, rad zaposlenika, zadatke, vrijeme, prilike, prihode i slično, pa onda nekako lakše i procijenite situaciju po povratku. U svakom slučaju sugeriram prije odlaska na odmor napraviti si podsjetnike za bitne akcije nakon godišnjeg, praćenje te check liste daju osjećaj kontrole i time se umanjuje stres nakon povratka.”

Kako bi bio ugodniji osjećaj povratka, možete odmah isplanirati neki sljedeći vikend odmor ili godišnji odmor, barem odrediti termin idućeg puta kada ćete nekamo otputovati, makar i na 2 ili 3 dana, kako bi psihološki povratak bio lakši.

“Meni osobno je lakši povratak kada si postavim neke ciljeve, zadatke kojima se veselim, kada započnem rad na način da krenemo sa zajedničkim sastancima sa suradnicima i zajednički se podsjetimo i isplaniramo aktivnosti do kraja godine.”

Treba si dati par dan, ionako sve dođe na svoje

Dizajnerica vrtova Iva Tominović Matas ni sama ne zna kako se motivirati nakon ljetnog razdoblja. “Voljela bih kad bi netko otkrio neko super rješenje. Ja se ujutro sredim, operem kosu, našminkam se, lijepo obučem, motivacija i elan na visini. Sjedam u ured i onda prvo kavica pa kao krenem s planiranjem i do kraja dana sam u panic modu što od poziva što od neefikasnog dana jer mislima sam još uvijek na plaži. I tako par dan vrtim se kao mačka oko svog repa. I samo jedno jutro svemir me katapultira u biznis realnost i onda se upale motori i godina može početi. Teško se motivirati nakon mora, soli u kosi, mirisa kokos krema i mozga koji je još na moru. Treba si dati par dan hoda u prazno. Ionako sve dođe na svoje.”


Pročitajte više: Mailovi nakon godišnjeg – kako ih bezbolno riješiti?


Prakticirajte izlete kroz cijelu godinu

Emila Hrelić je jedina zaposlenica u svojoj firmi pa si ne može priuštiti višetjedne godišnje odmore, njih je zamijenila kratkim izletima. “Uspijem pobjeći najduže tjedan dana, prije toga rješavam samo rokove i hitnoće, a sve ostalo odgodim do povratka na radno mjesto. Nakon povratka sve nadoknađujem, ali ipak s više energije i motivacije. Kako živim na moru, plaže i mora ne nedostaje, a vikendima prakticiram jednodnevne izlete s obitelji kojima punim baterije. Stoga je moja formula – više kraćih odmora i vikend jednodnevnih izleta, ali kroz cijelu godinu, ne samo ljeti.”

Ugodno ispunjen slobodan dio dana, lakše me vodi kroz radni dio dana

Dizajnerica interijera Iva Pavičić je tijelom još opuštena, mislima povezana s morem i mirisima smilja i lavande, početak radnog ritma odučila je preuzeti postepeno.

“Svjesna sam da ne mogu odmah u punom tempu “štancati” i odrađivati postavljene zadatke, kao što je to bilo prije godišnjeg tako da sam energiju usmjerila samo na najhitnije i najvažnije poslove, koje nastojim obaviti u kratkom vremenu. Ostalo vrijeme na poslu posvetila sam uređenju moje radne okoline; unijela malo čistoće, pomakla par stvarčica na novo mjesto, dodala sitne dekoracije.

Potrudila sam se dio dana ostaviti slobodnim, provesti ga na zraku i u društvu dragih ljudi. Njihove me priče i energija ispune novostima te osjećam da mi je dan dug i lakše se drugog dana ponovo usmjerim na posao. A nastojim se i ne prepustiti inerciji sjedenja ispred tv-a ili praćenja raznih (nepotrebnih) sadržaja na mobitelu, već to vrijeme posvetiti gledanju fotografija s ljetovanja ili samo mirnom “bivanju” u samoj sebi, promatrajući okolinu. Ugodno ispunjen slobodan dio dana, lakše me vodi kroz radni dio dana.”

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Ingemark Barbara Meden

IT-evka Barbara Meden: „Odlično mi je u IT-u. Muškarci su jednostavni,...

Barbara Meden je Senior Project Manager u Ingemarku, hrvatskoj agenciji za razvoj softvera koja surađuje s brojnim tvrtkama u jugoistočnoj i...
- Advertisment -