Kada i kako koristiti emotikone u poslovnoj komunikaciji?

Htjeli mi to ili ne, danas su emotikoni postali društveni fenomen, čak i novi jezik koji nam na jednostavan i zabavan način pomaže da izrazimo svoje osjećaje, kada nam riječi nisu dovoljne za to.

Osim za privatne svrhe, emotikoni se koriste i u poslovnoj komunikaciji, pokazalo je nedavno istraživanje. Čak 41% ispitanika reklo je da ih koristi i u poslovne svrhe, a čak 61% viših menadžera reklo je da im je takav način komunikacije prihvatljiv, barem u nekim situacijama.

Trebamo li koristiti emotikone u poslovnoj komunikaciji?

„Poslati smajlić ili ne, dobro je pitanje. Osim ako ste u potpunosti sigurni da će vaš emotikon biti dobro prihvaćen, izbjegavajte ga koristiti. Onom tko vas ne poznaje dovoljno, izgledat će nezrelo u poslovanju“, savjetuje Anna Post, stručnjakinja za bonton.

No, Fast Company je svejedno istražio kada poslovni ljudi emotikone smatraju prihvatljivim.

Kada možete koristiti emotikone?

Emotikone možete koristiti kada poruci želite dati osobnost. Kada mislite da bi poruka mogla biti pogrešno shvaćena, jer postoji razlika između poruke „Da.“ i poruke „Da :).”

Možete ih koristiti kod posebnih prigoda, kao što su zaruke, rođendani, ili pak lijepe želje za ozdravljenje, ili za komunikaciju s drugim članovima tima i s ljudima s kojima redovito komunicirate.

Jednako tako kako biste pokazali svoju stvarnu reakciju ili izraz lica – kada vas je netko dobro nasmijao, jedan emotikon s osmijehom bit će dovoljan.

No, kod slanja emotikona važno je da znate što koji emotikon znači. Postoji razlika između emotikona koji plače dok se smije i emotikona koji plače. Ukoliko se odlučite za slanje emotikona, pridržavajte se osnovnog pravila – nemojte slati više od jednog po e-mailu.

Nemojte koristiti emotikone

Kada netko ne reagira na isti način, nemojte nastavljati s korištenjem emotikona. Nemojte forsirati sa slanjem kolača, krigle piva i slično, ako druga strana ne uzvraća barem s najjednostavnijim osmijehom.

Starijim zaposlenicima koji nisu upoznati s njima, ne preporučuje se slanje emotikona. Isto vrijedi i s vanjskim suradnicima i klijentima s kojima nemate još uspostavljen odnos.

Nemojte ih koristiti ni za standardne poslovne e-mailove jer nisu prikladni. Osim toga, nemojte mijenjati kompletne riječi i rečenice s emotikonima jer zbunjujete i dajete previše prostora za pogrešnu interpretaciju. I nikako ih nemojte koristiti za sarkazam.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Treba li CEO koristiti društvene mreže? „Za pet godina, tvrtke koje...

Ideja korištenja društvenih mreža mnogim korporativnim liderima čini se strana. Čak su i njihovi komunikacijski savjetnici u strahu da će tako...