Rukovanje i/ili zagrljaj u uredu?

Rukovanje i zagrljaji u uredu su top tema posljednjih dana na internetu. Sve je krenulo s postom Shane Snow-a, Hug vs handshake u kojem on iznosi svoj problem u pozdravljanju sa ženama na poslu. Kad se sretne s muškarcem, stvari su jednostavne: oni se rukuju bez obzira koliko dugo se poznaju.

Međutim, sa ženama je u problemu. Na prvom sastanku stvari su još jednostavne- rukuju se. Međutim, ako je taj sastanak dobro prošao, nastaje nedoumica kad se sljedeći put sretnu: da li je rukovanje preformalno? Da li je zagrljaj previše?….

Rukovanje i žene

Dva muškarca se rukuju kad se sretnu. Muškarac i žena se također rukuju. Ali dvije žene se rijetko rukuju, osim pri prvom upoznavanju. Mi se samo pozdravimo ako se često viđamo. Sa starim klijenticama i poslovnim partnericama ćemo se češće i zagrliti i izljubiti kad se sretnemo nego s muškarcima mada ni to nije rijetko. S obzirom na vrijeme koje provodimo na poslu, granice privatnog i poslovnog života su sve mutnije, plakanje na poslu nije više nešto nedopustivo, zašto ne bi isto vrijedilo i za grljenje?

U LinkedIn grupi našeg partnera 3Plus International razvila se živa diskusija na ovu temu. Neki tvrde da je i ovo pitanje dio uvođenja ženstvenosti u biznis i da ne bi trebale preuzimati muški način – samo rukovanje, ali s mjerom naravno. Ukoliko ste to vi kad se grlite i s  muškarcima i ženama, ne bi trebali prestati i ne bi vas se trebalo osuđivati. Dorothy Dalton je dobro komentirala da je bolje i rukovanje nego ništa, što neke žene rade.

Rukovanje i zagrljaji po poslovnom bontonu

Kompanije preporučaju dress code ali ne i da li je grljenje dopušteno :-). Tako da ne postoje jasna pravila. Stručnjaci za poslovni bonton preporučaju da je najbolje držati se samo rukovanja. Situacije u kojima je zagrljaj primjeren su kada se nekome desi neka privatna tragedija ili u slučaju otkaza.

Ukoliko vam se desi da vi zagrlite nekoga a druga osoba to nije očekivala ili to netko vama napravi, preporuča se jednostavno ignorirati tu nelagodnu situaciju ili okrenuti ju na šalu.

Što vi mislite, da li bi trebale prestati s grljenjem i prijeći samo na rukovanje?

 

Foto:www.huffingtonpost

Prethodni članakUsporedba s drugima
Sljedeći članakVrijeme razgovora za posao

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više