Rukovanje i/ili zagrljaj u uredu?

Rukovanje i zagrljaji u uredu su top tema posljednjih dana na internetu. Sve je krenulo s postom Shane Snow-a, Hug vs handshake u kojem on iznosi svoj problem u pozdravljanju sa ženama na poslu. Kad se sretne s muškarcem, stvari su jednostavne: oni se rukuju bez obzira koliko dugo se poznaju.

Međutim, sa ženama je u problemu. Na prvom sastanku stvari su još jednostavne- rukuju se. Međutim, ako je taj sastanak dobro prošao, nastaje nedoumica kad se sljedeći put sretnu: da li je rukovanje preformalno? Da li je zagrljaj previše?….

Rukovanje i žene

Dva muškarca se rukuju kad se sretnu. Muškarac i žena se također rukuju. Ali dvije žene se rijetko rukuju, osim pri prvom upoznavanju. Mi se samo pozdravimo ako se često viđamo. Sa starim klijenticama i poslovnim partnericama ćemo se češće i zagrliti i izljubiti kad se sretnemo nego s muškarcima mada ni to nije rijetko. S obzirom na vrijeme koje provodimo na poslu, granice privatnog i poslovnog života su sve mutnije, plakanje na poslu nije više nešto nedopustivo, zašto ne bi isto vrijedilo i za grljenje?

U LinkedIn grupi našeg partnera 3Plus International razvila se živa diskusija na ovu temu. Neki tvrde da je i ovo pitanje dio uvođenja ženstvenosti u biznis i da ne bi trebale preuzimati muški način – samo rukovanje, ali s mjerom naravno. Ukoliko ste to vi kad se grlite i s  muškarcima i ženama, ne bi trebali prestati i ne bi vas se trebalo osuđivati. Dorothy Dalton je dobro komentirala da je bolje i rukovanje nego ništa, što neke žene rade.

Rukovanje i zagrljaji po poslovnom bontonu

Kompanije preporučaju dress code ali ne i da li je grljenje dopušteno :-). Tako da ne postoje jasna pravila. Stručnjaci za poslovni bonton preporučaju da je najbolje držati se samo rukovanja. Situacije u kojima je zagrljaj primjeren su kada se nekome desi neka privatna tragedija ili u slučaju otkaza.

Ukoliko vam se desi da vi zagrlite nekoga a druga osoba to nije očekivala ili to netko vama napravi, preporuča se jednostavno ignorirati tu nelagodnu situaciju ili okrenuti ju na šalu.

Što vi mislite, da li bi trebale prestati s grljenjem i prijeći samo na rukovanje?

 

Foto:www.huffingtonpost

Prethodni članakUsporedba s drugima
Sljedeći članakVrijeme razgovora za posao

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...