Krunidba kralja Charlesa – manjeg opsega od Elizabetine, a evo tko dolazi

Krunidba kralja Charlesa III je pred vratima. Prošlo je 70 godina otkako je posljednji put u Velikoj Britaniji okrunjen monarh. Davne 1953. godine krunu je na glavu dobila najdugovječnija britanska vladarica Elizabeta II., a sutra će se okruniti njezin nasljednik, kralj Charles III. U Westminsterskoj opatiji u Londonu okrunit će se i njegova supruga Camilla, koja nosi titulu queen consort, odnosno kraljica supruga. Sutra će se diljem Velike Britanije, ali i cijelog svijeta, slušati „God Save the King“.

Krunidba je istovremeno simbolična vjerska ceremonija tijekom koje se kruni vladar, ali i fizički čin stavljanja krune na monarhovu glavu. Njome se formalizira uloga monarha kao poglavara Engleske crkve i označava prijenos titule i ovlasti. Međutim, ne mora doći do krunidbe da bi monarh zapravo posao kraljem. Charles III. postao je kralj Ujedinjenog Kraljevstva 8. rujna, nakon smrti Elizabete II., a tek sutra službeno će na glavu primiti svoju krunu. Iako se krunidbe u proteklih 1000 godina nisu pretjerano mijenjale, ova krunidba vjerojatno će biti kraća i manjeg opsega od krunidbe kraljice Elizabete 1953., ali sa širom zastupljenošću religija, piše BBC. Povorci kraljice Elizabete prisustvovalo je 16.000 ljudi, no ovdje ih se očekuje manje.


Pročitajte više: Camilla, kraljica supruga Ujedinjenog Kraljevstva prvi put potpisana titulom


Harry potvrdio dolazak, Meghan ostaje s djecom

Kada je riječ o uzvanicima, puno se nagađalo o tome hoće li princ Harry, vojvoda od Sussexa, prisustvovati krunidbi nakon drame koju je izazvao knjigom Rezerva i serijom Harry&Meghan, koju je snimio sa suprugom Meghan Markle. U priopćenju objavljenom 12. travnja Buckinghamska palača navela je da „sa zadovoljstvom potvrđuje da će vojvoda od Sussexa prisustvovati krunidbi u Westminsterskoj opatiji 6. svibnja“. Meghan će ipak preskočiti ceremoniju, kako su napisali, „ostat će u Kaliforniji s princem Archiejem i princezom Lilibet“.

Ceremoniji će svjedočiti brojni poznati političari. Među njima su sva tri predsjednika glavnih institucija Europske unije – Robert Metsol, Charles Michel i Ursula von der Leyen. Iako je inicijalno trebao ići, predsjednik Zoran Milanović ipak neće biti na krunidbi zbog tehničkog kvara zrakoplova, a umjesto njega će ići ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji će putovati redovnim komercijalnim letom.

Šire se glasine da bi prisustvovati mogla i neka slavna lica, poput Davida i Victorije Beckham. Naime, prisustvovali su vjenčanjima oba Charlesova i Dianina sina, a umirovljeni nogometaš na sprovodu kraljice Elizabete stajao je u redu 12 sati kako bi joj odao počast.


Pročitajte više: Britanska kruna – apsurd vladanja i povijest kraljevske obitelji


Krunidba kralja Charlesa prva na kojoj će biti strane kraljevske obitelji

William i Kate, princ i princeza od Walesa, prisustvovat će krunidbi s djecom, Georgeom, Charlotte i Louisom. Princ George bit će počasni paž kralja Charlesa tijekom ceremonije, piše Tportal. Uz odmak od tradicije ovog će puta prisustvovati i članovi stranih kraljevskih obitelji. Neki od njih su španjolski kralj Felipe i kraljica Letizia te švedski kralj Carl XVI Gustaf u pratnji najstarije kćeri, princeze Victorije, buduće švedske kraljice.

Kralj i kraljica putovat će u relativno modernoj konjskoj zaprezi koja ima električne prozore i klima uređaj, a vozit će se u Diamond Jubilee State Coachu, koji je prvi put korišten 2014. Coronation Quiche glavnog kraljevskog kuhara Marka Flanagana najavljen je kao službeno jelo, a recept možete pronaći na društvenim mrežama kraljevske obitelji. Neki od sastojaka su špinat, mahune i svježi estragon.

U ponedjeljak, 8. svibnja, diljem Ujedinjenog Kraljevstva održat će se dodatni državni praznikCoronation bank holiday. Izgleda da se sprema pravi party-vikend jer Buckinghamska je palača najavila razne događaje. U nedjelju će se u dvorcu Windsor održati koncert na kojemu će nastupiti na kojem će nastupiti Katy Perry, Take That i Lionel Richie. Bit će i uličnih zabava, a pubovima, klubovima i barovima bit će dozvoljeno da produže radno vrijeme za dva sata u petak i subotu.

Foto: Canva / Instagram @theroyalfamily

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -