Managerice i poduzetnice se slažu: Komfor zona vam može postati najveći neprijatelj!

Nakon brojnih intervjua, predavanja i razgovora s uspješnim poduzetnicima i managericama, primijetila sam da se neki savjeti ponavljaju. Jedan od takvih je i “Komfor zona neće donijeti uspjeh”, svaka uspješna poslovna žena ima svoju varijaciju ove izjave, ali suština je ista.

Povezano:

Zašto treba izbjegavati zonu ugode?

Komfor zona je velika opasnost

Managerica iz LQ-a Ivana Jandrić smatra da se u životu, ali i u poslovanju, sreća i uspjeh nalaze izvan komfor zone. Izlazak iz ugodne zone za Ivanu znači dobivanje šire slike.

„Smatram kako je uljuljanost u vlastitoj zoni komfora i obrascima ponašanja velika opasnost svakog pojedinca. Jednom kada prestaneš propitkivati sebe i stvari oko sebe ne gubiš samo na nekoj poslovnoj konkurentnosti već i na širini pogleda. Ono što sam ja naučila iz svojih izazova je da se isplati suočiti i mijenjati se!“

Kad sam prihvatila posao pomoćnice ministra, izašla sam iz zone komfora

Pomoćnica ministra gospodarstva, Ana Mandac, 10-ak godina je bila poduzetnica, ali na poziv ministra odlučila je prihvatiti novi izazov. “Da bih zakoračila u svijet politike i prihvatila dužnost pomoćnice ministra i sama sam, dakle, morala pobijediti tog unutarnjeg kritičara i izašla iz svoje zone komfora.”

No i nakon prihvaćanja posla, shvatila je da je komfor zona problem brojnih zaposlenika, a jedan od izazova s kojim se susreće su zaposlenici koji govore ‘mi smo to uvijek tako radili’. “Nekad je teško napraviti nešto novo jer ljudi uđu u zonu komfora i ne žele promjene. No smatram kako je najbolje što možemo učiniti jest dati jedni drugima taj poticaj i prepoznati, kako vlastite, tako i kapacitete drugih te se odvažiti na promjenu. Unutar svakog od nas postoji unutarnji kritičar, onaj glas koji nam kaže kako nešto ne možemo. Jedna kineska poslovica kaže: ‘Tko pobijedi druge, jak je. A tko pobijedi sebe, svemoguć je!’”

“Znam da je sreća i rast uvijek izvan naše zone komfora”

Prošlogodišnja pobjednica u kategoriji “Startup poduzetnica” Kata Barišić smatra da se u životu sve događa za njezino najveće dobro te je neuspjeh dio uspjeha i da ga se ne treba bojati već iz njega nešto naučiti. No, za sve to je potreban izlazak iz zone komfora.

“PRIHVAĆAM NOVE IZAZOVE I TRUDIM SE UVIJEK DJELOVATI UNATOČ STRAHU JER ZNAM DA JE SREĆA I RAST UVIJEK IZVAN NAŠE ZONE KOMFORA. SAD SAM SE VEĆ TOLIKO IZDRILALA, DA MI SE ČINI DA MI JE IZVAN ZONE KOMFORA POSTALA MOJA ZONA KOMFORA.”

Ne voli podijele ljudi, ali smatra da postoje oni koji žele i ne žele raditi te oni koji imaju hrabrosti i vjere u svoje snove i oni koji to nemaju. “Jak si ako imaš hrabrosti odvažiti se u bilo čemu što te raduje, što god to bilo.”

“Zona komfora nam omogućuje ugodan rad i osjećaj sigurnosti, ali meni je bilo prerano opustiti se”

HR managerica Katja Matić nakon 15 godina rada u kozmetičkoj kompaniji odlučila je prijeći u potpuno novo područje, telekomunikacije, premda je to značilo izlazak iz komfore zone.

“Iako sam promijenila dosta pozicija u tom razdoblju i jednom promijenila područje poslovanja u totalno drugom smjeru, 15 godina u jednoj kompaniji i industriji smješta vas u ugodnu zonu komfora. Zona komfora nam omogućuje ugodan rad i osjećaj sigurnosti, ali meni je bilo prerano opustiti se. Tražila sam nove izazove izvan industrije koju poznajem kako bih naučila nove stvari i razvila sebe u novom smjeru”, iskrena je Katja.

Iako do tada nije ni razmišljala o telekomunikacijama, kada je došla na prvi razgovor u Vipnet, sad A1, shvatila je da se iza toga krije mnogo više nego što je mislila te da Vipnet ide u smjeru poslovne (digitalne) transformacije. Zato nije dugo razmišljala, nego je objeručke prihvatila novu priliku.

Kao i što sama riječ kaže komfor zona je zona ugode i zbog toga je teško izaći i nje, ali to je jedini način za napraviti nove i bolje stvari.

Foto: Privatna arhiva, Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pleter

Iz prve ruke smo saznali kako izgleda podjela Pleterovih obroka, srce...

Svaki dan dolaze nove informacije s područja pogođenih potresom, a zadnje negativne odnose se najviše na državnu tvrtku "Pleter Usluge". Naime,...
- Advertisment -