Riječanka Marija Mažar uz malo dijete pokrenula PR i marketing agenciju i blog Stilueta

Riječka poduzetnica Marija Mažar već četiri godine vodi blog Stilueta, a posljednje tri vlasnica je i agencije Alura za PR i organizaciju događanja.

Prije nego je postala poduzetnica radila je nekoliko godina u jednoj P.R. agenciji gdje se zaljubila u odnose s javnošću, a ranije se okušala i kao urednica i novinarka na televiziji.

Porodiljni dopust kao inkubator poslovne ideje

Za vrijeme rada u agenciji odlazi na porodiljni dopust te počinje osjećati da joj nedostaje neki hobi kojim bi se mogla baviti, a da ne mora napuštati kuću kako bi bila na raspolaganju kćeri. Upravo u to vrijeme društvene mreže doživljavaju svoj procvat te se Marija počinje informirati o tome što zbog tvrtke u kojoj je radila, što zbog vlastitog zadovoljstva, a paralelno s edukacijom pokreće i blog Stilueta koji prati riječku lifestyle i beauty modnu scenu. Kada bi dijete navečer zaspalo, zabavljala se pišući, a većinu intervjua obavljala je putem maila ili vikendom u pratnji djeteta u kolicima.

Uopće nije razmišljala o plaćenim oglasima i reklamama jer je radila zbog svog zadovoljstva te nije bila spremna za činjenicu da bi joj pisanje bloga moglo donositi zaradu. Pratila je riječke lifestyle događaje više kako bi ljudima koji su ih organizirali dala vjetar u leđa, baš kao i intervjue s kreativnim majkama te s radošću gledala kako se Stilueta s vremenom iskristalizirala u inspirativnu i poticajnu oazu.

Nakon povratka s porodiljnog na posao, Mariju dočekuje tipična hrvatska priča: kreću neredovite isplate plaća zbog čega više ne vidi smisao odlaska na posao. S obzirom da joj je tada jedno i pol godišnje dijete kod kuće čuvala dadilja, Marija sama odluči brigu o djetetu preuzeti na sebe te za tvrtku raditi od kuće.

To razdoblje, financijski i emocionalno kazala je, bilo je najteže, a ujedno i prijelomno razdoblje u njenom životu. Odlazi iz tvrtke te nakon nekoliko mjeseci promišljanja, u kojima su je kontaktirali neki bivši klijenti koji su željeli nastaviti suradnju upravo s njom, uzima poticaje za samozapošljavanje te otvara vlastitu P.R. agenciju koja se bavi i organizacijom događanja.

Marija Mazar (1)

U to vrijeme dogodilo se nekako, ispričala je Marija, da je i Stilueta pronašla svoj put do čitatelja, a samim time i do oglašivača i partnera koji su se počeli sve više javljati.

„To što imam iskustva u novinarstvu i PR-u ispao je dobar miks. Nekada mi dođu klijenti vezano uz Stiluetu te im dam koristan savjet o nekim pravilima na društvenim mrežama koja možda krše, a ponekad dođu klijenti za odnose s javnošću te im mogu usput ponuditi Stiluetu kao dobro mjesto za prezentaciju njihovog biznisa.“, objasnila je Marija svoje poslovne početke.

Iako mnogi danas pišu blogove, ne uspijevaju mnogi na njima i zaraditi, ova svestrana poduzetnica otkrila je kako je to njoj pošlo za rukom.

„Trebate si prvo postaviti motive pisanja – želite li postati prepoznatljivo ime ili želite dobivati sponzorske poklone, zarađivati…Kada sam ostala bez posla meni je naravno cilj postala financijska održivost, ali bilo mi je jednako bitno ne izgubiti čar koju je Stilueta već tada imala. Usto, nemoguće je danas imati dobar medij i dobar blog koji ne prati trendove i to svi autori istih moraju raditi, naravno, uz dobru podršku društvenih mreža. Sadržaj bloga mora biti inovativan, a ne samo ‘copy-paste’. Usto, ljudi su nestrpljivi, vide npr. moj blog i pomisle kako bi tako nešto mogli izvesti i sami. Mogli bi, ali ne odmah, jer meni je trebalo dvije godine pisanja, i to iz vlastitog gušta, nekad sam se zbilja pitala i vodi li to gdje,  kako bih počela zarađivati“, savjetovala je Marija kojoj i riječka blog scena ide na ruku – nema puno blogera niti toliko portala kao u Zagrebu.

S jedne strane, vjeruje Marija, to je prednost jer ako si poseban i drugačiji, lako se istakneš,  dok je s druge strane mana što nema niti toliko potencijalnih sponzora i oglašivača.

U pokretanju biznisa velika joj je podrška bio i suprug jer je ona sama u tom razdoblju bila dosta zbunjena što i kako dalje te je cijeli proces bio vrlo dinamičan s obzirom da je u to doba i dalje čuvala dijete. Događalo se, priča, da je otišla u šetnju s mamom i bebom u tenisicama, negdje se na brzinu presvukla u štikle, otišla na sastanak, vratila se, opet preobula i nastavila dalje šetnju. No, kaže Marija, ne bi voljela da je ispalo ikako drugačije.

Uredila si je kućni ured i posao pokrenula isključivo novcem od potpora, a prvih godinu dana bilo joj je najvažnije da računi budu pokriveni, a ona sama na pozitivnoj nuli. Upravo kada je ta godina bila na izmaku, počeli su se nazirati i financijski dobici.

„Već te prve godine vidjela sam da se posao razvija, a krug klijenata polako proširuje. Većini sam svojih klijenata pristupala na način da bih ponudila sastanak i istaknula im što bi trebali promijeniti u svom PR-u kako bi bili još bolji i pomoću kojih alata mogu privući nove kupce. Oni sami bi odlučivali žele li to i žele li to u tom trenutku“, objasnila je Marija, priznajući da je prvih godinu dana bilo dosta odbijenica koje je doživljavala puno osobnije nego danas.

Kad si poduzetnik, radni elan nikada ne jenjava

Danas je ponosna majka  i drugog djeteta, starog osam mjeseci te iako je službeno na porodiljnom i dalje je aktivna, iako je veliki dio kolača na sebe preuzeo i njezin suprug te joj pomaže u poslu.

Marija Mazar (2)

Čim je objavila svoju trudnoću kontaktirala je i same klijente te im javila vijest, dajući im do znanja da će sve biti pod kontrolom i da će se biznis neometano odvijati. Samim time izbjegla je bilo kakve negativne reakcije ili odlaske klijenata kojima kada na raspolaganju ne bi bila ona, uvijek bi se našao suprug.

„Ništa mi nije teško kada radim posao koji volim. Kada sam tek diplomirala nisam željela sjediti kod kuće i prihvatila sam prvo što se ponudilo, i to posao u velikoj korporaciju koji mi se uopće nije sviđao . Uspjela sam ostati dvije i pol godine i čak napredovati, tako da mi danas nije problem raditi niti za blagdane, niti u trudnoći niti na porodiljnom“, priznala je Marija kojoj se kroz tjedan i mjesec  skupi puno više radnih sati nego u vrijeme kada je radila za druge.

Kao najveće prednosti poduzetništva vidi fleksibilnost i radni elan koji ne jenjava kako to obično biva kada si zaposlen u korporaciji, već uvijek želiš nešto više i bolje za sebe. S druge strane, poduzetnicama je teško razgraničiti poslovno vrijeme od slobodnog pogotovo kada rade u kućnom uredu iz kojeg se Marija ipak u bližoj budućnosti namjerava preseliti u centar grada gdje su i sva događanja.

U budućnosti Mariji je i dalje plan pratiti razvoj i trendove društvenih mreža te biti kreativna i inovativna. Što se tiče bloga, cilj joj je što više izaći iz virtualnog svijeta i družiti se sa stvarnim ženama te ih inspirirati da se bore za sebe i svoje snove. Sanja i o tome da Stilueta jednog dana doživi i svoje tiskano izdanje što bi bilo pravo priznanje njenom radu i zalaganju.

Poručuje, jako je sretna što je smogla hrabrosti u životu za ovakav potez te bi svima preporučila isto, uz veliku dozu strpljenja i potporu obitelji.

PPUB-Disclaimer

Foto: privatna arhiva Marije Mažar

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -