Šestu godišnjicu svog poduzetničkog rada Marija Mažar slavi najavom novih uzbudljivih projekata

Riječka poduzetnica Marija Mažar ove godine obilježava šestu obljetnicu rada. Osim što vodi svoju PR agenciju Alura, pokrenula je i uspješan blog Stilueta, a kako se ova dva područja nadopunjuju i što planira u budućnosti ekskluzivno nam je otkrila u slavljeničkom razgovoru.

Unutarnja motivacija kao ključ uspjeha

Odnose s javnošću Marija je kroz višegodišnje iskustvo upoznala iznutra i izvana. Kroz svoju PR agenciju naučila je što sve ona mora raditi da bi opstala na tržištu, a putem je saznala i što joj osobno najviše odgovara.

“Imam tu sreću što PR pratim s dvije strane – kao dio tog agencijskog svijeta, a s druge strane kroz Stiluetu kao medij kojem se brojne PR agencije obraćaju. Stilueta je dosta eksponirana pa mi rad u Alura agenciji donosi suprotno, priliku da u miru radim jako zanimljive kampanje, događanja i društvene mreže.”

Kaže kako u tom dijelu poslu nije nužna osobna prepoznatljivost, nego je naglasak na dobroj povratnoj informaciji i uspjehu rada.

“Sve to pruža mi pozicija administratora društvenih mreža. Kako sam i inače “sva u riječima”, community management mi je jako blizak i drag. Događanja volim, ali bitna mi je unutanja motivacija i zadovoljstvo kako bih prionula poslu jer ova djelatnost zna biti i vrlo izazovna. Ipak, onaj tren kad se na kraju posjetiteljima pruži doživljaj i emocija, tada znam da je sve vrijedilo, svi last minute problemi, poteškoće i nejasnoće, sve se zaboravi.”

Ulaganje u odnose

PR industriju u Hrvatskoj vidi kao punu potencijala, ali pritom ističe kako posebno poštuje pristup koji se bazira na – ljudima.

“PR industrija se jako promijenila i stalno se mijenja. Ima kvalitetnih agencija i pojedinaca koje uvijek rado ističem, a to su one koje se, unatoč brojnim kontaktima koje moraju ostvariti, posvete inidividualno osobi s druge strane. Cijenim i volim agencije koje stvaraju odnose, a ne samo poslove i to je sigurno najispravniji put ka uspjehu koji ostvaruju i za svoje klijente i za sebe. Što se tiče Rijeke, ona je specifična jer je tržište malo, no odnos agencija je vrlo kolegijalan.”

Upravo stvaranje odnosa ističe kao najvažniju kvalitetu koju treba posjedovati jedan uspješan djelatnik odnosa s javnošću, a ima i nekoliko savjeta za mlade nade PR-a.

“Svaka osoba u PR svijetu ne predstavlja samo svoju matičnu agenciju, već predstavlja i sebe i vrlo je vjerojatno da će se klijenti vezati uz osobu i vrijednosti koje ona predstavlja. Mladi PR-ovci trebaju biti spremni na neprestano učenje i ne zaboraviti uživati u poslu jer u ovoj se djelatnosti to itekako osjeti.”

Osim kod kolega, određene vrijednosti najviše cijeni i kod klijenata.

“Biram one klijente kojima vjerujem i za koje znam da su kvalitetni i autentični. Ne bih mogla uljepšavati istinu i znati da je stvarnost nešto sasvim drugačije. Na meni i timu je onda samo da pričamo njihovu priču, utječemo na visibility, brandiranje i prodaju.”

Nadolazeći izazovi

Što to sve Marija sprema u bližoj poslovnoj budućnosti ekskluzivno nam je otkrila uz veliku dozu pozitivne nestrpljivosti.

“Prvi ste kojima ovo javno spominjem, ali jako sam uzbuđena. Trenutno traju pripreme oko događanja za obitelji “Stilueta oko svijeta” te konačne realizacije ideje Stilueta Experience. Radi se o događanju za manji krug ljudi, koje će biti drugačije i puno doživljaja, baš kako i samo ime kaže.”

Također, kaže kako se sprema jedna sasvim posebna suradnja s riječkom putničkom agencijom Jadroagent koja će na najljepši način spojiti posao i užitak, a uskoro kreće i još jedan projekt u kojem će jednako uživati roditelji I djeca. Za daljnje informacije svakako pratite Stiluetu!

Put poduzetničke izgradnje

Kada se osvrne, Marija kaže kako je u počecima bilo najteže steći ime i prepoznatljivost koje sa sobom donose i više projekata.

“Svaki početak je težak jer nemate poznanstva. Tada se predstaviš, ali  ljudima je teško dati povjerenje  jer vaše ime i rad još se nisu iskristalizirali.”

S druge strane, najveći sadašnji izazov ponovno prepoznaje u – integritetu.

“Danas je izazov ostati dosljedan svojim vrijednostima, nekad mi kažu da sam luda jer neke suradnje odbijam. Primjerice, ako znam da neki brend nije dobar za potrošače, odbijam suradnju bez obzira na financijsku podlogu. Radije se, iako nisam ekskluzivno vezana za nekoga, držim  neke suradnje jer ju poštujem. Vjerujem da je to dugoročno najbolji i zapravo, jedini put.”

Za kraj nam je priznala bi li nešto iz šestogodišnjeg poduzetničkog iskustva promijenila.

“Svako vrijeme nosi neke svoje lekcije te uspjehe i neuspjehe. Sve je to na kraju dio puta svakoga od nas, i životnog i karijernog, neovisno o tome što radili. Sve nas to oblikuje i na kraju vodi do mjesta gdje smo danas. Ja sam zadovoljna tu gdje jesam. Na neke stvari sam ponosna, neke si zamjeram, neke bih napravila drugačije, ali sve su one kreirale moj put i zato zapravo – ništa ne bih mijenjala.”

Foto: Iva Kjaer, Ivor Mažar

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više