Trebaju li nam školske uniforme?

S vremena na vrijeme u javnosti se pokrene rasprava o ponovnom uvođenju uniformi u škole. Posljednja u nizu je inicijativa mladih HSLS-a koji se školskim uniformama žele boriti protiv diskriminacije u školama.

Školske uniforme kao sredstvo izjednačavanja djece

Školske uniforme nisu nikakva izmišljotina iz SAD-a ili privatnih škola diljem Europe. Na našim područjima školska se uniforma ili kuta nosila još krajem 19. stoljeća. Kute koje su se nosile preko svakodnevne odjeće imale su nekoliko zadaća. Prije svega štitile su odjeću od prljanja tijekom pisanja kredom ili tintom, ali i tijekom nastave. Uz to, izjednačavale su djecu koja su bila različitog imovinskog statusa.

Taj je običaj (ili pravilo) nestao krajem 1960-ih godina i djeca su u školu dolazila u svakodnevnoj odjeći. Djelomično se “uniforma” – ako bismo ju tako mogli nazvati, zadržala u nižim razredima gdje su djeca morala u školu dolaziti s određenom vrstom obuće, odnosno imati uniformiranu odjeću za sat tjelesne kulture (tajice i bijela majice i slično).

No, sada se ponovno pojavljuje inicijativa za uvođenje uniformi u škole. Naime, hrvatske škole jedne su od rijetkih u Europi koje nemaju uniforme, a zbog sve većih socioekonomskih razlika među učenicima, razmišlja se o “izjednačavanju” učenika. Barem vizualno.

školske_uniforme_1

Školske uniforme u Hrvatskoj

Tako je nedavno provedeno istraživanje EduCentra pokazalo kako se više od polovice ispitanika slaže s uvođenjem uniformi tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja upravo zbog izjednačavanja statusa učenika, ali i zbog nekih učenika koji ne prepoznaju što je primjerena odjeća za školu.

I dok se, očekivano, srednjoškolci više bune jer smatraju da će im se tako ograničiti sloboda izražavanja, osnovnoškolci su otvoreniji za uvođenje uniformi.

A da uniforme ne moraju biti niti skupe niti komplicirane, pokazuje primjer Osnovne škole Antuna Mihanovića u Osijeku koja je uvela školske uniforme za svoje prvašiće. Njihova se školska uniforma sastoji od plave, odnosno crvene polo majice te traper suknje, odnosno hlača.

U planu im je svake godine uvoditi školske uniforme za novu generaciju prvašića pa će tako za osam godina cijela škola biti uniformirana. I dok prvašici ponosno ističu logo koji svima pokazuje u koju školu idu, roditeljima se sviđa što se na taj način brišu razlike među djecom.

Uniforme mijenjaju učenike

Hoće li ili ne, hrvatske škole uvesti školske uniforme, i kakve će te uniforme biti, još uvijek je otvoreno pitanje. No, iskustva škola iz Europe i SAD-a pokazuju kako to i nije tako loša ideja.

Tako je istraživanje Sveučilišta Oxford Brookes pokazalo kako uvođenje školskih uniformi može utjecati na ocjene, pohađanje nastave, ali i ponašanje učenika. Srednjoškolci koji su bili prisiljeni nositi uniforme bolje su se ponašali u, ali i izvan škole. Naime, shvatili su da ih se zbog uniformi može lakše prepoznati na ulici. Uz to, imali su veći osjećaj pripadnosti školi, zbog čega su više cijenili ne samo profesore već i prostor u kojem im se škola nalazi.

Pozitivni rezultati su bili dodatno vidljivi kod djevojaka koje više nisu bile opterećene s odabirom “prave” odjeće za odlazak u školu niti maltretirane zbog odabira “krive” odjeće. Zanimljivo je kako su neki istraživači primijetili i da su učenici koji su nosili školske uniforme ostvarivali bolje rezultate na testovima.

Istraživanje kojeg su proveli istraživači sa Sveučilišta u Houstonu pokazalo je kako je uvođenje školskih uniformi rezultiralo s manje izostanaka, a to se onda odrazilo i na znanje učenika.

Naime, djeca su se mogla fokusirati na učenje i nastavu jer su nestala zadirkivanja zbog lošije odjeće ili izgleda. Tako je kod djevojčica primijećen bolji rezultat u engleskom jeziku, a kod dječaka u matematici.

školske_uniforme_2

Protivnici s razlogom

No, kao što postoje zagovornici školskih uniformi, postoje i njihovi protivnici. Osim što ističu očito – a to je cijena školske uniforme, protivnici ističu i kako uniforme sputavaju učenike da izraze svoju osobnost. Također, postavlja se pitanje uniformi za djevojčice koje se najčešće sastoje od suknje i košulje, odnosno majice. Što ako neka djevojčica ne želi nositi suknju ili se u njoj ne osjeća dobro?

Feministice se protive suknjama za djevojčice jer smatraju da ih se na taj način prisiljava na prihvaćanje spolne uloge u kojoj se neke djevojčice ne osjećaju dobro. Osim toga, ideja da će školska uniforma ograničiti izražavanje seksualnosti kod tinejdžerica zvuči veoma seksistički. Ponajprije jer ostavlja dojam da su djevojke krive što mladićima divljaju hormoni, a istovremeno se uopće ne uzima u obzir mogućnost da mladići svojim izgledom i ponašanjem također mogu “izazivati” djevojke.

Trebaju li nam školske uniforme?

Stavimo li sve pozitivne i negativne stvari na papir, odluka o uvođenju školskih uniformi na kraju leži na samim roditeljima, učenicima i ravnateljima škola.

Ako se te tri strane dogovore i odluče za razumna pravila odijevanja (bez obzira obuhvaćaju li ona uvođenje uniforme, kute ili jednostavno pravilnika), ne bi trebalo biti problema.

Podržavate li vi uvođenje uniformi ili kuta u škole?

Foto: Wikipedia/ KEN, Flickr/ AFS-USA Intercultural Program, Santa Catalina School

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

korčula konferencija

Dosljednost, vjerodostojnost i autentičnost glavne su uzdanice poduzetnica u turizmu

Poduzetnici svakodnevno iznova promišljaju o tome kako unaprijediti svoje poslovanje, kako mogu postati još bolji, još inovativniji, kako mogu poboljšati zadovoljstvo...