Kako su sestre Janković uz pomoć EBRD-a svoj biznis digle na novu razinu

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je već nekoliko godina aktivna s programom za poduzetnice. Program je aktivan u čak 18 zemalja, u Hrvatskoj od 2012. godine. Inicijalno, aktivnosti su se fokusirale na savjetodavne usluge, a krajem 2015. godine program je „ojačan“ i financijskim proizvodima za poduzetnice u suradnji s komercijalnim bankama.

Novost je i Business Lens, besplatni online alat za samodijagnostiku poslovanja tvrtki kojima upravljaju žene.

O programu i alatima popričali smo s Renatom Osrečki, Principal Manager, EBRD Advices for Small Businesses i sestrama Ivanom Janković Šafarić i Lanom Janković Darapi, vlasnicama obiteljske tvrtke MICRO-LINK, koje su uz savjetodavne usluge pohađale trenig u sklopu EBRD-ovog programa za poduzetnice i koristile Business Lens.

Kako Business Lens može pomoći u biznisu?

„Business Lens je dio palete nefinancijskih instrumenata EBRD-a u okviru Programa za poduzetnice“, rekla je Renata Osrečki te objasnila što sve sadrži.

„Nakon popunjavanja upitnika, Business Lens će kreirati personalizirani izvještaj prikazujući rezultate poslovanja kao i objašnjenja kako se može dalje razvijati i financirati poslovanje. Stavit će pod povećalo 7 ključnih područja poslovanja: financijsko upravljanje i učinak, poznavanje tržišta, marketing i prodaju, ljudske resurse, strategiju i organizaciju, upravljanje rizikom i procese. Potom će analizirati odgovore poduzetnica te pomoći u sagledavanju poslovanja iz potpuno nove perspektive, identificirajući prednosti poslovanja ali, što je još važnije, ukazujući na prilike za daljnji razvoj.“

Sestrama Ivani i Lani ovaj alat bio je nepristrani pogled na njihovo poslovanje iz nekog drugog kuta. „Business Lens alat upravo to pruža, na objektivan, profesionalan i pregledan način, a posebno nam je bio interesantan i aspekt komparacije s drugim poduzećima. U načelu za nas nije bilo velikih iznenađenja s rezultatima, s obzirom da smo već i ranije u velikoj mjeri bile svjesne naših „jačih“ i „slabijih“ aspekata poslovanja, kao i područja na kojima nužno moramo poraditi kako bismo postigli značajnija poboljšanja poslovnih rezultata“.

No, pomogao im je da postojeću sliku još bolje utvrde, odnosno da je jasnije vizualiziraju, a ono što ih posebno veseli je činjenica da je njihov ukupni ostvareni rezultat upravo putem ovog alata veći od prosjeka poduzetnica u Hrvatskoj.To im je ujedno dodatan poticaj za daljnji napredak te provođenje planiranih poboljšanja.

Program za poduzetnice pruža financijske i savjetodavne usluge

Program za poduzetnice je, dakle, namijenjen svim poduzetnicama u segmentu mikro, malih i srednjih poduzeća koje imaju stabilno poslovanje i potencijal za rast i razvoj, a sastoji se od dvije komponente – financijske i nefinancijske.

Dok prva dolazi u obliku kredita za poduzetnice koje EBRD nudi preko partnerskih banaka RBA, PBZ i HPB, drugu nefinancijsku komponentu čini niz usluga namijenjenih jačanju kapaciteta i konkurentnosti poduzetnica, kao što su korištenje usluga lokalnih konzultanata, business coaching, mentorstvo, treninzi te Business Lens, kazala je Renata.

Nakon ugodne i otvorene diskusije sa savjetnicama EBRD-a i stjecanja uvida u raspoložive alate, Ivana i Lana odlučile su se na savjetodavne usluge, odnosno stručno savjetovanje vezano uz planiranje i implementaciju odgovarajućeg poslovnog sustava koji bi u potpunosti odgovarao potrebama njihovog poslovanja.

„S obzirom da je to bila izuzetno bitna tema za optimizaciju našeg cjelokupnog poslovanja, koju smo različitim pristupima već godinama pokušavali postići, prilikom traženja mogućih rješenja i pristupa već smo i ranije uvidjele da će nam biti potrebna stručna pomoć i iskustvo nezavisnih konzultanata. Oko odabira konzultanata koji su eksperti u tom području savjetovali smo se s EBRD-om i koristili vlastite izvore istraživanja. Izuzetno cijenimo što nas je EBRD podržao sufinanciranjem 45% ukupnog iznosa ugovorenih savjetodavnih usluga, što je za nas bio značajan poticaj u realizaciji ovog projekta“, rekle su.

I financijske, ali i nefinancijske usluge (u manjem ili većem postotku) subvencionirane su za krajnje korisnice, zahvaljujući donatoru na programu – TaiwanBusiness-EBRD Technical Cooperation Fund. A o broju usluga koje nude poduzetnicama ovisi prije svega njihova veličina i potencijal za razvoj.

„Primjerice, mikro tvrtkama ili početnicama ćemo najprije ponuditi neki od naših treninga kako bi se upoznale s financijskim upravljanjem, važnošću digitalnog marketinga ili liderstvom, a tek kad dovoljno ojačaju ponuditi ćemo im korištenje neke od usluga lokalnih konzultanata koji će im onda pomoći da izrade poslovni plan, uvedu neki od međunarodnih standarda, izrade marketinški plan ili nešto drugo“, navela je Renata Osrečki.

Premda korištenje nefinancijskih usluga ne uvjetuje i financiranje, poduzetnice koje pristupe financiranju kod njihovih partnerskih institucija nakon korištenja usluga lokalnih konzultanata dobivaju dodatni poticaj, nastavila je Renata, a razlog je sljedeći:

„ Prilikom kreiranja programa imali smo u vidu činjenicu da su nam u prošlosti najbolje rezultate na evaluaciji projekata pokazivale upravo poduzetnice kojima smo pomogli s nekom od nefinancijskih usluga, a potom su bile spremne za investiciju i ekspanziju koristeći vanjsko financiranje.“

Leadership trening u sklopu EBRD-ovog programa za poduzetnice

EBRD je dosad razvio seriju od pet treninga u sklopu programa za poduzetnice. Treninzi su četverodnevni i održavaju se u 2 dvodnevna modula, no između njih je minimalno dva tjedna pauze. Edukacije (kao i Business Lens) su na hrvatskom jeziku, a izvode ih hrvatski treneri, dok je kurikulum razvila poznata njemačka konzultantska tvrtka specijalizirana za ovu vrstu poslova.

U 2016. godini održana su tri treninga – Financijski management, Liderstvo za poduzetnice i Digitalni marketing, a ove su godine u planu još dvije edukacije – ICT za poduzetnice i Od poduzetnice do poduzeća.

„Nove vještine i znanja poželjna su uvijek i u svemu, a konstantno učenje i usavršavanje je i jedna od ključnih vrijednosti našeg poduzeća, tako da nismo niti trenutka oklijevale kad nam je EBRD pružio priliku da se pridružimo Leadership treningu“, rekle su Ivana i Lana. Smatraju kako su za vođenje tvrtke važne soft vještine koje čine neizostavan faktor uspješnosti i zato usavršavanje u tom području može učiniti veliku razliku u svakodnevnici i takav trening im je bio izuzetno koristan.

I još jedna stvar bila im je itekako korisna, a nisu je unaprijed očekivale. Radi se o  novim poznanstvima. „Ova prilika za upoznavanjem i kvalitetnim druženjem sa ženama poduzetnicama kojima se divimo i od kojih možemo učiti za nas je imala potpuno energizirajući i inspirativni efekt još mjesecima poslije. Unaprijed se veselimo novim prilikama za slične edukacije i druženja.“

A kao što je i najavljeno na na donatorskoj konferenciji koju je EBRD organizirao u listopadu 2016., program se nastavlja i u 2017. godini, a osim instrumenata iz nefinancijske komponente programa, te kredita preko partnerskih banaka, na jesen će organizirati i studijsko putovanje na Tajvan za grupu poduzetnica.

Foto: Micro-link

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više