Što učiniti kada nadređeni otkazuje vaše sastanke?

Poznati magazin The Cut nedavno je primio zanimljivo pismo čitateljice s kojim je relativno lako poistovjetiti se. Ona je mlada, ambiciozna i radi na nekoliko projekata oko kojih bi joj trebao savjet – ali nadređeni stalno otkazuje njihove sastanke.

Vjerojatno smo se svi barem jednom u životu našli u situaciji u kojoj su naše potrebe “stavljene na čekanje”. No što učiniti kada vaš nadređeni odgađa sastanke s vama zbog prioritetnijih poslova?

Ne shvaćajte to osobno

Ako vaš nadređeni otkazuje vaše sastanke, vrlo vjerojatno to ne radi samo vama već i drugima. Pod pretpostavkom da vaš šef ne otkazuje sastanke kako bi besposličario, gotovo je sigurno da je riječ samo o razumnoj procjeni i slaganju zadataka po njihovoj hitnosti.

Povezano: Kako pobijediti strah i samouvjereno iznositi svoje ideje na sastancima?

To ne znači da ovo nije frustrirajuće jer stvarno je. Ali postat će još gore ako odmah to pripišete nedostatku poštovanja. Pokušajte, stoga, ne shvaćati takve situacije preosobno. Štoviše, to bi čak moglo odražavati povjerenje vašeg šefa u vas i vaš rad. Možda otkazuje neke sastanke s vama jer misli da to možete podnijeti te da ste sposobni kvalitetno obaviti posao čak i u njegovom odsustvu.

nadređeni otkazuje sastanke

Kako zadobiti pažnju nadređenog?

Ako je pak predmet o kojemu trebate mišljenje nadređenog od izuzetne važnosti, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste zadobili njegovu (ili njezinu) pažnju.

Jedan je od pristupa razgovor o tom obrascu ponašanja. Vaš šef možda ni ne shvaća da je njegovo konstantno odgađanje demotivirajuće. Kada započinjete ovakav razgovor, pazite na način na koji ćete prenijeti svoju poruku. Umjesto “uzrujana sam kada se to dogodi,” radije recite “ovo utječe na moj rad na taj način.”

nadređeni otkazuje sastanke

Objasnite mu smireno da ste primjetili da često otkazuje vaše sastanke. Napomenite da razumijete količinu posla koju i sam ima, i natuknite ako je bilo slučajeva u kojima su klijenti bili uzrujani jer niste bili u mogućnosti odmah im dati odgovor. Pitajte bi li pomoglo da sastanke zakazujete u drugo vrijeme ili na druge dane. Moguće je da ovi pokušaji neće “uroditi plodom”, ali barem će pokazati da se trudite riješiti problem.

Promijenite način na koji reagirate na obavijesti o otkazivanju

Također možete pokušati promijeniti način na koji odgovarate kada vas kontaktira kako bi vam otkazao sastanak. Ako je tema sastanka bila ključna za nastavak vašeg rada, pobrinite se da mu to kažete! Na primjer, možete reći: “Moram razgovarati s vama barem nakratko danas ili sutra zbog tog određenog razloga. Postoji li neki drugi termin koji vam odgovara?”

Ljudi često šute i ne žele dati do znanja da će otkazivanje uzrokovati probleme u radu jer pretpostavljaju da nadređeni to sve već zna. U međuvremenu, nadređeni vjerojatno također razmišlja “ako je ovo problem, moj će mi tim to reći”. Dakle, pobrinite se da komunicirate o tome što vam je potrebno!

Povezano: Produktivni sastanci-ideal ili realna mogućnost?

A kada se konačno sastanete, iskoristite to vrijeme što je produktivnije moguće. Pripremite bilješke koje su vam potrebne i jasno mu recite zbog čega trebate njegovu pomoć (npr. “samo trebam vaš potpis na ovom izvješću”). Nemojte oklijevati završiti ranije ako dobijete sve što vam je potrebno za daljnji rad. Ako vaš nadređeni zna da ćete efikasno iskoristiti njegovo vrijeme, možda će vas i češće ubacivati u svoj raspored.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -