Kako suzbiti nasilje i uznemiravanje na radnom mjestu?

Nasilje u svijetu rada ugrožava dostojanstvo radnika i radnica, njihovu sigurnost, zdravlje i dobrobit. Nasilje na radnom mjestu ostavlja izrazito štetne posljedice na mentalno i fizičko zdravlje radnika ali i čitavih radnih kolektiva, stvara lošu radnu atmosferu i snižava kvalitetu obavljanja radnih zadataka.

Preko 90% sudionika istraživanja nije prijavilo doživljeno nasilje i uznemiravanje

Istraživanje provedeno na čak 2340 ispitanika i ispitanica iz 7 sektora rada pokazalo je da je ukupno 26,2% muškaraca i 36,6% žena doživjelo zlostavljanje, uznemiravanje ili mobing na radnom mjestu. Istovremeno, preko 90 % ispitanika koji su doživjeli neki od oblika nasilja i uznemiravanja to nikad nisu prijavili, između ostalog i zato što smatraju da to ne bi ništa promijenilo niti da bi počinitelji na kraju bili kažnjeni. S druge strane, oni koji prijave nasilje nezadovoljni su brzinom i ishodom postupka, a često se događa i da je žrtva koja podnese prijavu izložena daljnjem nasilju ili u konačnici odlazi s radnog mjesta na kojem je doživjela nasilje.

nasilje na radnom mjestu2

Spomenuto istraživanje provedeno je u sklopu projekta “Prema sprečavanju i iskorjenjivanju nasilja i uznemiravanja na radnim mjestima u Hrvatskoj” koji su proveli Nezavisni cestarski sindikat (NCS), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, uz financijsku podršku Norveškog fonda.


Pročitajte više: Kako se nositi s nasilnicima na radnome mjestu?


Nasilje na radnom mjestu

Na temelju rezultata istraživanja Nezavisni cestarski sindikat objavio je i publikaciju Za radna mjesta bez nasilja i uznemiravanja: smjernice za kolektivne ugovore i pravilnike za zaštitu dostojanstva radnika i radnica, namijenjenu predstavnicima radnika i poslodavaca.

Smjernice predstavljene u publikaciji donose niz mjera koje poslodavci i sindikati mogu uvesti na svojim radnim mjestima i tako doprinijeti borbi protiv nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu – kroz kolektivne ugovore, pravilnike za zaštitu dostojanstva radnika i mjere zaštite na radu. Ponuđene mjere uključuju definiranje općih načela za suzbijanje nasilja, uvođenje edukacija i mjera informiranja, poboljšanje postupka zaštite dostojanstva radnika, praćenje provedbe mjera i načina njihova unapređenja kada je potrebno te druge mjere koje su detaljnije predstavljene u publikaciji.

Mjere iz predloženih smjernica su tijekom provedbe projekta implementirane u nekoliko kolektivnih ugovora u poduzećima u kojima organizira Nezavisni cestarski sindikat. Nadamo se da će se takav trend nastaviti i u budućnosti, odnosno da će ove smjernice poslužiti predstavnicima i predstavnicama sindikata i poslodavaca u zajedničkim naporima da iskorijene nasilje i uznemiravanje na radnim mjestima”, poručili su iz Nezavisnog cestarskog sindikata.


Pročitajte više: Napustili ste toksično radno mjesto, ali posljedice su još uvijek tu. Kako ih se riješiti?


Kršenje ljudskih prava

Iz sindikata napominju i kako nasilje i uznemiravanje na radnom mjestu predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i zato treba ozbiljno shvatiti brojne probleme na koje je istraživanje ukazalo, kao što su neprijavljivanje doživljenog nasilja i uznemiravanja, nezadovoljstvo radnika i radnica brzinom i ishodom postupka prijave, nepovjerenje u sustav, neinformiranost o postojanju pravilnika i imenovanim osobama za zaštitu dostojanstva, nedostatak podrške onima koji prijavljuju nasilje i njihova viktimizacija.

S druge strane, kada su na radnom mjestu postavljene jasne politike i prakse koje se dosljedno primjenjuju na sve, jasno je i svim sudionicima koja ponašanja su prihvatljiva, a koja nisu. Tako postavljene politike su dobra polazna točka za poboljšanje organizacijske kulture u smjeru poštivanja i uvažavanja svakog radnika i radnice, poručuju iz Nezavisnog cestarskog sindikata.

Smjernice možete preuzeti OVDJE.

nasilje na radnom mjestu

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

idealna temperatura klime za hlađenje

Ovo je idealna temperatura klima uređaja ako želite ostati zdravi

Na klima uređaj ljeti gledamo kao na nekog superheroja. Vanjske temperature penju se i do 40 Celzijevih stupnjeva i jedva se...
- Advertisment -