Drvca za život, ne za jedan dan! Ova ekološki prihvatljiva božićna tradicija mogla bi biti rješenje tužnim postblagdanskim slikama naših ulica!

Božićno drvce, ali u tegli? Upravo je to ideja koja je uzela maha posljednjih godina. Cilj je ekološka održivost. Želja je umanjiti otpad i deforestaciju, a opet održati tradiciju Božića i kićenje prirodnog drvca. O čemu je zapravo riječ? Rasadnici u tegle sade biljke iz porodice borovci, popularne vrste poput bora, smreke i jele, koje stranke mogu doći odabrati i preuzeti, a postoji i opcija dostave.

Drvce koje raste s obitelji

Tvrtka najčešće dostavlja na kućnu adresu i nakon što poslije blagdana raskitite bor, pokupit će drvce i vratiti ga u svoj rasadnik gdje se ostatak godine brinu o njemu i pripremaju ga za najam iduće božićne sezone. Drvo ne umire nakon siječe, već nastavlja svoj rast i život. Do optimalne visine od dva metra smreki je potrebno osam godina rasta, dok popularne nordijske jelke do te visine rastu čak 13 godina. Kad narastu do određene visine, presađuju se u zemlju i tako se radi na pošumljavanju.

teglica drvce

Dio ljudi već godinama iznajmljuje isto božićno drvce, često im nadjevajući imena. Od njih se očekuje da o drvcu brinu, zalijevajući ga i pazeći, kako bi ostalo zdravo i spremno za novo (ili isto) kućanstvo iduće godine. Nužno je paziti da ga se ne postavi preblizu radijatoru ili kaminu, treba mu dati dovoljno mjesta da diše i nikako ga se ne smije obrezivati. Sve upute o brizi za drvce dobiju se pri iznajmljivanju. Ova je, ekološki održiva, opcija posebno popularna ove godine, jer su svi najmodavci svoja drvca u tegli za najam rezervirali još početkom listopada.

Društveno odgovorno održavanje tradicije

Prednosti korištenja ove usluge su mnogobrojne. Prvenstveno, tu je izostanak otpada. Ovaj tip uzgoja jednostavniji je za uzgajivača, jer mu omogućava lakšu brigu za drvce, tj. zalijevanje i kompostiranje. Živa će drvca kućni ljubimci teško prevrnuti, a i manja je opasnost od požara nego s posječenima. Uz to, nema iglica po podu ni grižnje savjesti kad se drvce krene sušiti. Prema državnom zavodu za statistiku, u Hrvatskoj je preko milijun i 500 tisuća kućanstava. Koliko je to posječenih božićnih stabala?


Pročitajte više: Svi možemo pomoći -Pošumljavanje kao najučinkovitiji korak uspješnog smanjenja emisija CO2 – Women in Adria


Stabla koja se prodaju često dolaze iz inozemstva, dok su drvca u teglici lokalno uzgajana, što je mnogo manje zagađenja. Smanjena je emisija CO2. Uz to, drvce će ostatak godine biti dom životinjicama.

farma drvca

Konačno, odabirom iznajmljivanja božićnog drvca u teglici pomažete domaćim poduzetnicima koji strastveno potiču ovu ekološki prihvatljivu opciju i trude se u očuvanju našeg planeta.

Foto: pexels/stocksnap

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -