Najbogatije žene na svijetu još uvijek su samo nasljednice

Na Forbesovom popisu milijardera ove se godine našlo 190 žena, za razliku od prošle godine kad ih je bilo 197. Zbog previranja globalne ekonomije mnoge su se borile da zadrže prošlogodišnje pozicije, no konačan rezulatat je 10 posto žena među 1810 najbogatijih ljudi svijeta.

Tijekom prošle godine umrlo je šest milijarderki, a bogatstvo 31 žene je palo ispod jedne milijarde. No, pojavilo se novih 27 žena koje su se po prvi puta našle na ovom popisu, dok su tri bivše Forbesove članice, nakon što im se imutak prijašnjih godina smanjio, vratile svoj milijarderski status.

Bogate nasljednice na Forbesovom popisu milijardera

Jedna od njih koja se ponovno našla na Forbesovom popisu i zauzela 11. mjesto je francuskinja Liliane Bettencourt. Njeno je bogatstvo posljednjih godina pretrpilo gubitke od 4 milijarde dolara zbog pada L’Orealovih dionica. No, ova nasljednica nije bila samo žrtva tržišta, već ju je prema presudi francuskog suda nekoliko suradnika oštetilo za milijune eura. Ova 93-godišnja bogatašica i njena obitelj teška je 36,1 milijardi dolara.

Alice Walton, nasljednica trgovačkog carstva Wal-Mart, druga je najbogatija žena svijeta s 32,3 milijarde dolara. Za razliku od svoje braće, Walton nije angažirana u vođenju ovog lanca trgovina koju je njihov otac osnovao 1962. godine, ali svejedno ubire plodove poslovanja ove kompanije. Svoje je zanimanje usmjerila na kolekciju umjetničkih djela i političke donacije, uključujući tako i novčanu podršku Hillary Clinton na predsjedničkim izborima.

Treća najbogatija žena s bogatstvom od 23,4 milijarde dolara je Jacqueline Mars, nasljednica kompanije Mars poznate po brojnim čokoladnim proizvodima i slatkišima. Zajedno sa svojom braćom, nakon očeve smrti 1999. godine, naslijedila je ovu kompaniju koja se osim proizvodnje slatkiša bavi i proizvodnjom hrane za kućne ljubimce. Iako je kompanija i dalje u njihovom vlasništvu, nitko od njih aktivno ne sudjeluje u njenom vođenju.

Maria Franka Fissolo, udovica Michelea Ferrera osnivača kompanije Ferrero, poznate po svojim proizvodima poput Nuttele, Kinder čokolade i Tic-tac bombona, četvrta je najbogatija žena svijeta. Kompanija Ferrero je u njenom i sinovom vlasništvu koji je još 1987. godine preuzeo rukovođenje tvrtkom te ju planira zadržati u privatnom vlasništvu.

Susanne Klatten najbogatija je Njemica te peta žena na Forbesovoj listi za 2016. godinu. Njeno je bogatstvo procijenjeno na 18,5 milijardi dolara, a zajedno s bratom nakon smrti roditelja naslijedila je vlasništvo nad 50 posto udjela kompanije BMW.

Prošlogodišnja prva žena na Forbesovom popisu je Christy Walton, snaha osnivača Wal-Mart kompanije, koja je nakon suprugove smrti naslijedila je 15,7 milijardi dolara vrijedne trgovačke lance. Ona se ove godine nije našla na popisu od deset najbogatijih osoba jer je prema dostupnim dokumentima pokojni suprug svoje bogatstvo podijelio njoj i sinu Lukasu Waltonu. Prema sadašnjoj procjeni njeno je bogatstvo vrijedno 5,2 milijarde dolara, a sin Lukas Walton se s 10,4 milijarde dolara ove godine pridružio popisu svjetskih milijardera.

Prema ovom kratkom sažetku, najbogatije žena svijeta su zapravo najbogatije nasljednice. Niti jedna od njih nije svojim radom došla do enormnog bogatstva koja posjeduju, a osim toga niti jedna se aktivno ne bavi kompanijama koje su naslijedila.

Prva činjenica o nasljeđivanju ne treba nikoga čuditi, obzirom da takvo silno bogatstvo niti ne može zaraditi jedan čovjek tijekom svog života, osim rijetkih iznimki. Uglavnom je riječ o vrlo moćnim kompanijama koje su se razvijale i jačale dugi niz godina, pa ih tako sada nasljeđuju potomci prvih osnivača.

Druga činjenica koja se nametnula je da ove nasljednice imaju punu slobodu odabira čime će se u životu baviti i gdje će usmjeriti svoje interese, jer su kompanije uglavnom vodili njihovi očevi, muževi, braća ili pak sinovi.

Foto:123rf

PPUB-Disclaimer

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više