Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego što je istina

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na neplaćeni kućanski rad, dok muškarcima ode 15,3 sata. Dodatni problem s ovim brojkama je neusklađena percepcija koju su žene i muškarci imali o vlastitom doprinosu neplaćenom kućanskom radu. Situacija ni u Hrvatskoj nije bajna. U čak 83 posto veza sve ili većinu rutinskih kućanskih poslova obavljaju žene.

U samo 0,4 posto hrvatskih veza muškarci obavljaju većinu poslova po kući

Prosjek koji žene u Europskoj uniji provode radeći neplaćene kućanske poslove je 3,5 sati. U Hrvatskoj troše 2,5 sati, u Srbiji 4,8 sati, a u Bosni i Hercegovini čak 7 sati, pri čemu je razlika veća u ruralnim nego urbanim sredinama, a ovisi i o radnom statusu, iako ne u velikoj mjeri.

Ksenija Klasnić, docentica na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, provela je istraživanje koje je pokazalo da u čak 83 posto veza sve ili većinu rutinskih kućanskih poslova obavljaju žene. U 16,6 posto veza oba partnera većinu rutinskih kućanskih poslova obavljaju ravnopravno, dok su u samo 0,4 posto veza muškarci ti koji obavljaju sve ili većinu poslova po kući.

Godine 2022. izračunato je koliko zapravo vrijedi posao jedne domaćice u Hrvatskoj. U slučaju da prosječna domaćica provede 1,5 do 3 sata dnevno obavljajući rutinske kućanske poslove te za to bude plaćena 50 kuna po satu, to znači da na mjesec treba dobiti između tadašnjih 2250 i 4500 kuna, piše Jutarnji list. Na godišnjoj razini cifra se penje na od 27.000 do 54.000 kuna, što je u prosjeku 40.500 kuna odnosno otprilike 5376 eura.

Kad je riječ o aktualnom australskom istraživanju s početka priče, svega 57 posto muškaraca smatra da je njihova partnerica više pridonijela (neplaćenom) kućnom radu. Očevi stoga misle da kućanskim poslovima pridonose više nego što zapravo doprinose. S druge strane, 62 posto žena izjavilo je da su njihovi partneri radili manje sati neplaćenog rada od njih.


Pročitajte više: Nevidljivi rad – kad žene vode ured poput kućanstva


U odnosu na 2023., neplaćeni kućanski rad pao je kod oba spola

Neplaćeni kućanski rad uključuje kupovinu namirnica, pripremu hrane, pranje rublja, brigu o zemljištu i vrtu, održavanje doma i vozila, brigu o djeci, brigu o odraslim osobama i plaćanje računa. Za žene koje žive s djecom mlađom od 18 godina prosječan broj sati neplaćenog rada u kućanstvu popeo se na 30,4 sata tjedno, dok muškarci koji žive s djecom prosječno rade 16,4 sata.

Zanimljivo je istaknuti da muškarci koji su zaposleni na pola radnog vremena najmanje doprinose neplaćenom kućanskom radu – u prosjeku svega 11 sati tjedno. Kad je riječ o roditeljima ili skrbnicima, gotovo 70 posto majki reklo je da su učinile više od oca svoje djece, dok je samo 56 posto očeva reklo da su njihove partnerice učinile više. Više od 60 posto očeva reklo je da su umjereno ili vrlo zadovoljni podjelom neplaćenog rada. S druge strane, 30 posto žena izjavilo je da su vrlo ili umjereno nezadovoljne.

Riječ je o studiji Instituta Melbourne i Roy Morgan Research. Istraživanje je provedeno u ožujku, a u njemu je sudjelovalo više od 1000 Australaca. U odnosu na ožujak prošle godine, ukupan broj sati neplaćenog kućanskog rada pao je kod oba spola. Najnovije istraživanje obeshrabruje žene, ali nažalost ne iznenađuje.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -