Apsurd ili ponos? Pariz kažnjen zbog previše žena u gradskoj upravi!

U većini gradova i država, većinu visokih političkih i državnih pozicija zauzimaju muškarci. U Parizu je od travnja 2014. krenulo drugim putem. Tada je, naime, Anne Hidalgo postala gradonačelnica i u skladu sa svojim načelima, počela zapošljavati sve više žena, a na kraju je kažnjena za neravnopravnost u politici.

Previše žena na rukovodećim pozicijama kao neravnopravnost u politici?

Do 2018. godine, na vlasti je bilo 69% žena – jedanaest žena i pet muškaraca. Na taj je način, međutim, pariška gradonačelnica prekršila zakon iz 2013. godine o spolnoj jednakosti u zapošljavanju, a prema kojem jedan spol ne smije činiti više od 60 % novih zaposlenja na rukovodećim pozicijama u javnim službama. Iz tog je razloga grad Pariz kažnjen kaznom od 90.000 eura.


Pročitajte više: Prvi puta u povijesti samo će žene upravljati komunikacijom Bijele kuće!


Gradonačelnica ponosna na kaznu!

“Sretna sam što smo kažnjeni. Pariška uprava odjednom je postala previše feministička”, rekla je gradonačelnica Hidalgo obraćajući se gradskom vijeću.

“Ova je kazna očigledno apsurdna, nekorektna, neodgovorna i opasna. Moramo odlučno i energično promovirati žene jer je razlika svugdje u Francuskoj još uvijek jako velika.”

Anne Hidalgo zapravo smatra da, želi li se jednog dana postići jednakost, da je neophodno ubrzati tempo i osigurati da među imenovanima ima više žena nego muškaraca. Najavila je da će osobno odnijeti ček nadležnom ministarstvu u pratnji zamjenica i drugih žena na važnim funkcijama u gradskoj upravi.

Promijenjen zakon

Ministrica javne uprave, Amélie de Montchalin oglasila se na Twitteru naglasivši da je u međuvremenu sporni zakon promijenjen te da su prošle godine odbačene kazne za imenovanje previše žena ili previše muškaraca, a sve dok to ne utječe na opću ravnotežu među spolovima.

Ministrica je najavila da će naplaćena kazna za 2018. godinu biti iskorištena za financiranje konkretnih aktivnosti promocije žena u javnim službama, a gradonačelnicu je pozvala na razgovor o toj temi.


Pročitajte više: Njemačka ima novu strategiju za borbu protiv rodne nejednakosti!


Postavlja se pitanje – jesu li ikad bili kažnjeni muškarci kojih je na rukovodećim pozicijama u većini zemalja i dalje daleko više nego žena?

Foto: Flickr (Parti socialiste)

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

eko poljoprivreda

Eko poljoprivreda je novi smjer Nestlea, do 2025. koristit će proizvode...

Nestlé je povodom obilježavanja desete godišnjice od pokretanja NESCAFÉ plana najavio nove globalne obaveze koje se vežu uz brand kave NESCAFÉ,...
- Advertisment -