Leena Nair nova je CEO modne kuće Chanel, prva Indijka i prva HR stručnjakinja na toj poziciji!

Javnost je ovih dana zadivila vijest da će uspješna Leena Nair u siječnju 2022. godine postati nova izvršna direktorica globalnog modnog diva Chanel. Poziciju preuzima od Alaina Wertheimera, francuskog biznismena i milijardera koji će nastaviti biti dijelom Chanelovog tima kao izvršni predsjednik. Vijest je tim veća zbog podatka da je od 2016. godine, kada je tadašnja CEO Maureen Chiquet napustila svjetski poznati fashion brand, Wertheimer navodno tražio zamjenu. Inače je Wertheimer suvlasnik Chanela i igra veliku ulogu u poslovanju.

U Chanelu, a bez iskustva s modom

Mnogi su ostali šokirani činjenicom da nadolazeća CEO nema pozadinu u modnoj industriji, već dolazi iz područja ljudskih resursa, no taj ih je podatak oduševio koliko i šokirao. Nair zaista inspirira svakim korakom. Preuzimanjem uloge izvršne direktorice Chanela, postaje prva žena ne-bijele boje kože te druga Indijka na tako visokoj poziciji u nekoj globalnoj korporaciji. Prva je Indra Nooyi, bivša CEO PepsiCo-a, ujedno i mentorica Leene Nair.


Prčitajte više: Indra Nooyi, bivša CEO PepsiCo-a, objavila knjigu o svom nevjerojatnom životu


Bit će uzor mnogima i naznaka društvenih promjena

Vijest je značajna na više razina. Prije svega kao važan korak u ostvarivanju rodne ravnopravnosti. Žena na vodećoj poziciji dokazuje da je moguće postići ozbiljan karijerni napredak. Sa sigurnošću se može reći da je već sad uzor mnogim djevojkama i ženama diljem svijeta, a pogotovo u rodnoj Indiji. Dakako, ovaj poslovni korak igra važnu ulogu u ostvarivanju rasne jednakost jer Nair prati trend uspješnih ljudi koji su emigrirali na Zapad iz drugih zemalja. Na posljetku, Leena je prva CEO Chanela koja dolazi iz HR-a. Očekuje se da će stručnjakinja za ljudske resurse donijeti osvježenje u leadershipu zbog naglaska na mekim vještinama i humanosti, stilu vođenja koji odlikuje HR-ovce.


Pročitajte više: Bivša izvršna direktorica PepsiCo-a: “Shvatite politiku u organizaciji, ali ne igrajte politiku organizacije!”


Iz FMCG-a u modu, od CHRO-a do CEO-a

Nair u Chanel dolazi iz FMCG diva Unilever u kojem je provela 30 godina, a u tom je periodu dogurala do pozicije CHRO – Chief Human Resources Officier, najvišu poziciju upravljanja ljudskim resursima jedne korporacije. U kompaniju je došla 1992. godine u Indiji, da bi 2016. godine postala CHRO u Londonu. Kao veliko postignuće pridaje joj se i činjenica da je došla do te pozicije, kao i pozicije CEO-a u Chanelu, a da nije završila neko od top zapadnjačkih sveučilišta već je skromno, ali vrlo uspješno stekla diplomu inženjerke pri Walchand College of Engineering u gradu Sangli.

Foto: Unsplash, Laura Chouette/ Twitter

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

serena ventures

Serena Williams se nakon tenisa vidi i kao investitorica koja pomaže...

Jedna od najpoznatijih sportašica današnjice, teniska legenda Serena Williams povlači se iz sporta. No to nije kraj njezinoj karijeri. Naime, Williams...
- Advertisment -