Osmislila ‘Obiteljski memory’ i digla na noge posrnuli obrt

Ivana Radić ima 28 godina i po zanimanju je magistra inženjer agronomije. No, kako to obično biva, život ju je odveo daleko od onoga za što je godinama studirala. Dvije godine nakon završetka fakulteta i dalje je bezuspješno tražila posao u struci te se na kraju odlučila za preuzimanje obiteljskog obrta. Iako je to bilo doba najveće krize, kada je promet u njihovoj knjigovežnici znatno opao,  Ivanu nije bilo strah preuzeti odgovornost, jer nije imala ništa za izgubiti.

Ideja za obiteljski memory došla joj je tijekom igre

„Nakon očevog odlaska u mirovinu, odlučila sam posao preuzeti na sebe i nastaviti poslovanje i tako sam postala nositelj obrta. U ponudu sam uvela i neke novitete, a ‘Obiteljski memory’ je jedan od njih. Vjerovala sam u svoje znanje i rad, imala želju za promjenom“, ispričala nam je Ivana, koju je upravo njezin vlastiti izum, već spomenuti Memory, vinuo u medijsku orbitu, pokazavši kako se kreativnost i dobre ideje uvijek isplate.

S obzirom da je obrt postojao godinama, odnosno u vlasništvu je obitelji Radić od 1990., i više manje imao svu infrastrukturu i koliko toliko uhodan posao, Ivani nije preostalo puno ulaganja, već samo ‘osvježavanje’ postojećeg, pa je tako uložila oko 30 tisuća kuna u kupnju dva nova stroja, koja su poslužila za proširenje ponude knjigovežnice.

„Ove godine planiram ulaganje do 50 tisuća kuna, koje namjeravam ostvariti preko poticaja za uvođenje novih tehnologija, ali i kupnju starinskih strojeva koji su još u funkciji jer želim sačuvati tradiciju“, objasnila je.

Obitelj je ovu Ivaninu inicijativu objeručke podržala, vjerovali su u nju i preuzimanje obiteljskog biznisa smatrali dobrom idejom.

„Moji su svi već navikli na činjenicu da većinom ne pitam za mišljenje nego guram ideju dok god sama vjerujem u nju“

A ideja za ‘Obiteljski memory‘, koji je pobudi zanimanje mnogih, sinula joj je sasvim slučajno, u igri s prijateljičinom djecom. U roku od 24 sata već je napravila uzorak ‘Memoryja’ i objavila ga na Facebooku. Kaže, prvog dana objavljivanja, memory je pogledalo čak 3000 ljudi i počele su stizati prve narudžbe.

obiteljski memory

Uvidjela važnost društvenih mreža

„Vrlo sam zadovoljna jer je ‘Obiteljski memory’ odlično prihvaćen.  Tek je mjesec dana na tržištu i s obzirom na taj podatak, zadovoljni smo brojem do sada zaprimljenih narudžbi. Oglašavamo se preko Facebook stranica Knjigovežnica Grafikon‘ i ‘Obiteljski memory’ i prezentiramo rad putem Instagram profila ‘Obiteljskimemory’. Memory se može naručiti direktno na web stranici, preko  Facebooka ili maila [email protected]“, istaknula je Ivana koja je uvidjela veliku važnost sve više rastućih društvenih mreža koje su se počele pretvarati u pravi trgovački kanal budućnosti.

Za izradu jednog memoryja treba joj dva do tri dana, jer je potrebno izvršiti, kako sama objašnjava, nekoliko operacija,  a potrebno je i određeno vrijeme za sušenje i obradu. Postoje tri varijante memoryja koje se mogu naručiti, od 12, 24 ili 36 slika, po cijeni od 99, 149 i 199 kuna.

Ivana se nada se da će joj ova poslovna godina biti još uspješnija nego prethodna, pa da će možda moći i nekoga zaposliti, tko bi joj pomogao u sve većem broju narudžbi, jer osim u Hrvatskoj, Memory je postao tražen i na BIH tržištu, pa su narudžbe počele stizati i iz tih krajeva. A mlada poduzetnica radi na tome da se mogu zaprimati narudžbe i vršiti isporuke i u druge zemlje, pa bi se moglo dogoditi da proizvod iz Hrvatske postane pravo otkriće i na europskom tržištu.

ivana_radić_2

Osim Memoryja, Ivana se u knjigovežnici bavi i drugim, ‘starinskim’ zadacima – obnavljanjem starih knjiga, uvezom, izradom tuljaca i mapa za diplome, francuskim uvezom u koži, uvezom u drvo, pliš, traper, skaj itd. Također, kod nje se mogu nabaviti i personalizirani rokovnici, dnevnici, obiteljske knjige, samostanske kronike, a izrađuje i knjiga dojmova za muzeje.

U knjigovežnici se nalaze strojevi koji su stari i po 100 godina,  a upravo na jednom takvom, obrađuje se i ‘Memory’. Kao što je knjigovežnica 2012. godine dobila status ‘obrta s tradicijom’, tako bi uskoro i ovaj novi proizvod mogao postati dijelom obiteljskog tradicijskog blaga za nove generacije.

Sudjeluje na sve više aktivnosti i širi ponudu

„Prošle godine sudjelovali smo u Međunarodnom projektu ‘Noć knjige’, kao jedina knjigovežnica u Zagrebu. Posjetiteljima smo otvorili svoja vrata i osmislili kratki program. Planiramo se prijaviti i ove godine s bogatijim programom. Tu noć knjigovežnicu je posjetilo 100 posjetitelja. U budućnosti želja mi je imati funkcionalnu postavu knjigovežnice i na taj način sačuvati tradiciju ručnog uvezivanja i knjigoveštva jer je to nažalost zanat koji polako, ali sigurno izumire“, istaknula je Ivana.

A da novi projekti dolaze iza onih uspješnih, pokazuje i činjenica da Ivana već smišlja proširenje ponude, što će krenuti u realizaciju već kroz koji tjedan.

Za sad, najvažnije joj je da od vlastitog rada, U Hrvatskoj napokon može normalno živjeti.

„Imam za osnovne životne potrebe, a s obzirom na stanje u našoj zemlji, mogu biti zadovoljna. Teško je opstati, ali treba biti realan i strpljivo čekati da ova situacija prođe jer neće trajati vječno. Do tada me svaki novi projekt i ideja vesele. Optimistično gledam u budućnost, ima i loših dana, ali ne dozvoljavam da me pokolebaju“, poručila je ova mlada poduzetnica koja bi mnogima mogla poslužiti kao inspiracija.

obiteljski memory

foto: privatna arhiva Ivane Radić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Glas poduzetnika postao udruga!

Na zahtjev članova Inicijative, danas je osnovana Udruga GLAS PODUZETNIKA, koja će kao formalni predstavnik 100.000 članova, nastaviti aktivno boriti se za prava članova...