Osmislila ‘Obiteljski memory’ i digla na noge posrnuli obrt

Ivana Radić ima 28 godina i po zanimanju je magistra inženjer agronomije. No, kako to obično biva, život ju je odveo daleko od onoga za što je godinama studirala. Dvije godine nakon završetka fakulteta i dalje je bezuspješno tražila posao u struci te se na kraju odlučila za preuzimanje obiteljskog obrta. Iako je to bilo doba najveće krize, kada je promet u njihovoj knjigovežnici znatno opao,  Ivanu nije bilo strah preuzeti odgovornost, jer nije imala ništa za izgubiti.

Ideja za obiteljski memory došla joj je tijekom igre

„Nakon očevog odlaska u mirovinu, odlučila sam posao preuzeti na sebe i nastaviti poslovanje i tako sam postala nositelj obrta. U ponudu sam uvela i neke novitete, a ‘Obiteljski memory’ je jedan od njih. Vjerovala sam u svoje znanje i rad, imala želju za promjenom“, ispričala nam je Ivana, koju je upravo njezin vlastiti izum, već spomenuti Memory, vinuo u medijsku orbitu, pokazavši kako se kreativnost i dobre ideje uvijek isplate.

S obzirom da je obrt postojao godinama, odnosno u vlasništvu je obitelji Radić od 1990., i više manje imao svu infrastrukturu i koliko toliko uhodan posao, Ivani nije preostalo puno ulaganja, već samo ‘osvježavanje’ postojećeg, pa je tako uložila oko 30 tisuća kuna u kupnju dva nova stroja, koja su poslužila za proširenje ponude knjigovežnice.

„Ove godine planiram ulaganje do 50 tisuća kuna, koje namjeravam ostvariti preko poticaja za uvođenje novih tehnologija, ali i kupnju starinskih strojeva koji su još u funkciji jer želim sačuvati tradiciju“, objasnila je.

Obitelj je ovu Ivaninu inicijativu objeručke podržala, vjerovali su u nju i preuzimanje obiteljskog biznisa smatrali dobrom idejom.

„Moji su svi već navikli na činjenicu da većinom ne pitam za mišljenje nego guram ideju dok god sama vjerujem u nju“

A ideja za ‘Obiteljski memory‘, koji je pobudi zanimanje mnogih, sinula joj je sasvim slučajno, u igri s prijateljičinom djecom. U roku od 24 sata već je napravila uzorak ‘Memoryja’ i objavila ga na Facebooku. Kaže, prvog dana objavljivanja, memory je pogledalo čak 3000 ljudi i počele su stizati prve narudžbe.

obiteljski memory

Uvidjela važnost društvenih mreža

„Vrlo sam zadovoljna jer je ‘Obiteljski memory’ odlično prihvaćen.  Tek je mjesec dana na tržištu i s obzirom na taj podatak, zadovoljni smo brojem do sada zaprimljenih narudžbi. Oglašavamo se preko Facebook stranica Knjigovežnica Grafikon‘ i ‘Obiteljski memory’ i prezentiramo rad putem Instagram profila ‘Obiteljskimemory’. Memory se može naručiti direktno na web stranici, preko  Facebooka ili maila [email protected]“, istaknula je Ivana koja je uvidjela veliku važnost sve više rastućih društvenih mreža koje su se počele pretvarati u pravi trgovački kanal budućnosti.

Za izradu jednog memoryja treba joj dva do tri dana, jer je potrebno izvršiti, kako sama objašnjava, nekoliko operacija,  a potrebno je i određeno vrijeme za sušenje i obradu. Postoje tri varijante memoryja koje se mogu naručiti, od 12, 24 ili 36 slika, po cijeni od 99, 149 i 199 kuna.

Ivana se nada se da će joj ova poslovna godina biti još uspješnija nego prethodna, pa da će možda moći i nekoga zaposliti, tko bi joj pomogao u sve većem broju narudžbi, jer osim u Hrvatskoj, Memory je postao tražen i na BIH tržištu, pa su narudžbe počele stizati i iz tih krajeva. A mlada poduzetnica radi na tome da se mogu zaprimati narudžbe i vršiti isporuke i u druge zemlje, pa bi se moglo dogoditi da proizvod iz Hrvatske postane pravo otkriće i na europskom tržištu.

ivana_radić_2

Osim Memoryja, Ivana se u knjigovežnici bavi i drugim, ‘starinskim’ zadacima – obnavljanjem starih knjiga, uvezom, izradom tuljaca i mapa za diplome, francuskim uvezom u koži, uvezom u drvo, pliš, traper, skaj itd. Također, kod nje se mogu nabaviti i personalizirani rokovnici, dnevnici, obiteljske knjige, samostanske kronike, a izrađuje i knjiga dojmova za muzeje.

U knjigovežnici se nalaze strojevi koji su stari i po 100 godina,  a upravo na jednom takvom, obrađuje se i ‘Memory’. Kao što je knjigovežnica 2012. godine dobila status ‘obrta s tradicijom’, tako bi uskoro i ovaj novi proizvod mogao postati dijelom obiteljskog tradicijskog blaga za nove generacije.

Sudjeluje na sve više aktivnosti i širi ponudu

„Prošle godine sudjelovali smo u Međunarodnom projektu ‘Noć knjige’, kao jedina knjigovežnica u Zagrebu. Posjetiteljima smo otvorili svoja vrata i osmislili kratki program. Planiramo se prijaviti i ove godine s bogatijim programom. Tu noć knjigovežnicu je posjetilo 100 posjetitelja. U budućnosti želja mi je imati funkcionalnu postavu knjigovežnice i na taj način sačuvati tradiciju ručnog uvezivanja i knjigoveštva jer je to nažalost zanat koji polako, ali sigurno izumire“, istaknula je Ivana.

A da novi projekti dolaze iza onih uspješnih, pokazuje i činjenica da Ivana već smišlja proširenje ponude, što će krenuti u realizaciju već kroz koji tjedan.

Za sad, najvažnije joj je da od vlastitog rada, U Hrvatskoj napokon može normalno živjeti.

„Imam za osnovne životne potrebe, a s obzirom na stanje u našoj zemlji, mogu biti zadovoljna. Teško je opstati, ali treba biti realan i strpljivo čekati da ova situacija prođe jer neće trajati vječno. Do tada me svaki novi projekt i ideja vesele. Optimistično gledam u budućnost, ima i loših dana, ali ne dozvoljavam da me pokolebaju“, poručila je ova mlada poduzetnica koja bi mnogima mogla poslužiti kao inspiracija.

obiteljski memory

foto: privatna arhiva Ivane Radić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više