Održan 33. Business Café u Zagrebu: Dosta je razmišljanja, krećemo u akciju!

U četvrtak, 7. srpnja u restoranu Spoon je na temu Obiteljski biznis po nevjerojatni trideset i treći put održan Business Café u Zagrebu – regionalni pokret druženja malih poduzetnika. Uz više od stotinu prisutnih nakon službenog programa uslijedio je i neformalni networking.

Glavni gosti su bili Kata Barišić, vlasnica webshopa PokloniMe, Mirjana Vučetić, direktorica tvornice za proizvodnju pumpi Hamowa-Hidro koja posluje više od 25 godina, Monika Sledz, direktorica prodaje cijele grupacije Falkensteiner Hotels & Residences i gošća iznenađenja Viktorija Knežević, već 10 godina vlasnica najvećeg odvjetničkog ureda u Dubrovniku.

33. Business Café u Zagrebu

Kata Barišić uz pomoć svoje sestre i brata uspješno vodi webshop PokloniMe koji u svojoj ponudi ima iskustvene i personalizirane poklone. No njenom je poduzetničkom putu prethodilo iskustvo rada u korporaciji. Kao i mnogim njezinim kolegama u vrijeme krize 2008., bivši direktor ju je ispratio s radnog mjesta porukom da ‘ne cveta cveće u naše poduzeće’.

Kata je danas sretna i poručuje: „Pet godina nakon smatram da je odlazak u poduzetništvo najbolja odluka u mom životu – radim što hoću, s kime hoću, kada hoću. Novi počeci su najčešće u mašnici povezani u bolne završetke.“ Publici je preporučila knjigu Tražite i bit će vam dano od Esther i Jerry Hicks i savjetovala: „Radite ono što biste radili da vas ne plaćaju, ono zbog čega ne spavate i svemir će se otvoriti da vas pusti da prođete.“

Za internet kupovinu u Hrvatskoj smatra da je tek u povojima, no njezina je ideja da PokloniMe bude top of the mind kupcu koji pomisli na poklone. Svakom posjetitelju Business Caféa je poklonila bon od 100kn, a jednom posjetitelju aranžmane ‘postani pilot na jedan dan’ i ‘postani pastir na jedan dan’. Za Business Café kaže da je ‘najbolja kava u gradu’, jer je kao redoviti gost na druženjima upoznala desetak poslovnih partnera.

33. Business Café

Monika Sledz predstavila je grupaciju Falkensteiner Hotels & Residences koja danas ima 35 hotela, a prije 60 godina su započeli – s jednim: „Počeci su spori, ali ako imate veliko srce i spremni ste raditi imate ključne sastojke za uspjeh.“ U Hrvatskoj imaju 5000 kreveta, a planovi za budućnost uključuju daljnje širenje ponude jer kaže da je međunarodni ugled Hrvatske izvrstan.

Moto Falkensteiner Hotels & Residences grupacije je welcome home, a njezin osobni – biti sretan i uživati u životu. Pozvala je sve goste iz publike da joj priđu u neformalnom dijelu eventa i predstave svoje ideje, jer podržava rad malih poduzetnika i smatra da zajednički mogu promijeniti svijet.

Treća gošća je bila Mirjana Vučetić iz Karlovca koja je 15 godina dio tvornice za proizvodnju pumpi Hamowa-Hidro. Njezin svekar je 90-ih pokrenuo firmu, a Mirjana je u poslu postepeno napredovala sve do pozicije direktorice. Za svekra kaže da je njezin mentor i da ju je u poslu naučio da svaki poduzetnik mora ‘ići na rizik’. Za nju je poduzetništvo proces traženja rješenja. „Meni je posao izazov pronalaska ljudi za tim, napredak, proces kretanja i stvaranja nove vrijednosti, rad za svoju zemlju.“

Gošća iznenađenja je bila Viktorija Knežević koja u Dubrovniku vodi Business Café i najveći odvjetnički ured. Malim poduzetnicima u publici je govorila o najčešćim zabludama o pravu. Upravo obiteljski biznisi imaju najveći deficit pravnih usluga, a stav ‘ne treba nam ugovor, mi smo prijatelji’ je istaknula kao jednu od najčešćih pogrešaka.

33_Business_Café3

Na kraju je Belgrade Workshop, zadužen za odijevanje Kristine Ercegović, moderatorice i idejne začetnice Business Caféa.

Publici su uz poklone iz PokloniMe, podijeljene besplatne vožnje Uberom, vina uz preporuku Jelene Šimić Valentić, individualno savjetovanje s Kristinom Ercegović, haljina s porukom od Katarine Džale, friški jazački sir iz Vojvodine, tri ugovorene godišnje police životnog osiguranja od Wustenrota, modni coaching od Belgrade Workshopa, jastuk za meditaciju i primjerak knjige Sam svoj gazda autorice Kristine Ercegović, snimanje s TV Jabukom, poklon bon za tretman Linei Snelli i dvije ulaznice po izboru na Business Café iz regije.

Prije ljetne stanke se 14.7. održava još jedan Business Café u Skoplju, a u rujnu se održava sveukupno sedamnaest Business Café evenata.

Redom:
1.9. Business Café Sarajevo
8.9. Business Café Ljubljana
8.9. Business Café Koprivnica
13.9. Business Café Novi Sad
14.9. Business Café Beograd
15.9. Business Café Niš
20.9. Business Café Pula
22.9. Business Café Zagreb
27.9. Business Café Zadar
28.9. Business Café Šibenik
29.9. Business Café Split
29.9. Business Café Skoplje

Uskoro objavljujemo najave za Varaždin, Osijek, Rijeku, Dubrovnik i Podgoricu.

33_Business_Café4

Sa svih strana stižu upiti sa željom da se Business Café održi u njihovom gradu. Zašto je to tako? Ušavši u šestu godinu poslovanja Business Café i dalje uspješno šalje dvije poruke:

NISMO SAMI – kad pokrećemo i vodimo vlastiti biznis, svi prolazimo iste uspone i padove.

MOGUĆE JE USPJETI – sada i ovdje, na našim prostorima, unatoč svemu i svima, što priče gostiju Business Caféa uvijek iznova potvrđuju.

Uz vlastite evente u Zagrebu i Beogradu u Sloveniju, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Vojvodinu i ostatak Hrvatske poslovanje je prošireno prodajom licenci. Održano je više od 100 evenata u 6 zemalja, predstavljeno više od 300 poduzetničkih priča, a više od 10 000 posjetitelja sklopili su više od 10 milijuna eura poslova međusobno.

Svi detalji o projektu su na businesscafe.info

Foto: Business Café

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...