Odvažite se na avanturu i upoznajte Kinu

Posljednjih godina Kina je iz zatvorene, tradicionalne, komunističke zemlje prerasla u modernu zemlju čije je gospodarstvo među najjačima u svijetu, a koja milijardere broji u stotinama. Ova najmnogoljudnija zemlja na svijetu stoljećima privlači putnike koji se sa svojih putovanja vraćaju s nevjerojatnim pričama o tradiciji, kulturi, ali i ljepotama ove daleke zemlje.

Spoj modernog i tradicionalnog

Iako je Kina ogromna zemlja koja prema posljednjim podacima ima više od 1,35 milijardi stanovnika, turisti se najčešće odlučuju posjetiti najveće gradove i atrakcije.

Tako nije rijetkost da turisti svoj prvi susret s Kinom doživljavaju kroz posjet najvećem gradu na svijetu – Šangaju koji se može pohvaliti s više od 25 milijuna stanovnika. U tako velikom gradu teško je izdvojiti što sve treba vidjeti. No, zasigurno ne bi trebalo propustiti krstarenje rijekom Hunagpu tijekom kojeg možete doživjeti Šangaj na nešto drugačiji i mirniji način. Tijekom krstarenja pruža se čudesan pogled na Bund, kolonijalni dio Šangaja, ali i na futuristički Pudong s igrom svjetala i neonskih reklama.

Bund “skriva” brojne zanimljive zgrade i spomenike koji svjedoče o kolonijalnoj prošlosti Šangaja, a u kojima se danas nalaze velike banke i trgovine. Svakako ne propustite posjet ulici Nanjing, žili kucavici grada, u kojoj su brojne trgovine i trgovački centri i u kojoj ćete zaista doživjeti moderno lice Šangaja. Upravo to moderno lice Šangaja rezultat je nevjerojatne brzine kojom se vizura grada mijenja iz mjeseca u mjesec.

Upoznajte_Kinu_2
Sean Pavone/Shutterstock.com

Južno od Šangaja smjestio se zanimljiv grad Hangzhou koji je, poznati putnik hrvatskih korijena, Marco Polo nazvao “najljepšim mjestom na svijetu”. Tu titulu zahvaljuje brojnim hramovima i paviljonima, ali i biseru grada Zapadnom jezeru. Ljubitelji kvalitetnog zelenog čaja vjerojatno će prepoznati ime grada koji je poznat po plantaži najboljeg zelenog čaja na svijetu. Iskoristite priliku i posjetite plantažu te iz prve ruke saznajte kako se uzgaja i proizvodi.

Spustite li se još malo južnije doći ćete do Nanjinga ili južne prijestolnice koja se smjestila na obali rijeke Yangtze. U povijesti je upravo Nanjing bio glavni grad Kine zbog čega je i danas prepun povijesnih zgrada i spomenika koji slave dinastiju Ming, među ostalim gradske zidine izgrađene u 14. stoljeću i dalje slove kao najdulje na svijetu. Zanimljivo je da se upravo u Nanjingu nalazi mauzolej Dr. Sun Yat-sena, revolucionara i osnivača moderne Kine koji je sudjelovao u svrgavanju posljednje kineske dinastije Qing. Za one koji vole istočnu filozofiju i Konfucija, nezaobilazno je mjesto Konfucijev hram koji se nalazi uz živopisnu tržnicu prepunu raznih kineskih delicija i rukotvorina. Probudite avanturistički duh u sebi i isprobajte nešto od delicija koje se nude poput usoljene patke ili palačinki s pačjim uljem.

Upoznajte_Kinu_3
aphotostory/Shutterstock.com

“Venecija istoka”

Jedan od gradova koji zasigurno ne biste smjeli propustiti je grad kanala i vrtova, Suzhou, poznat i kao Venecija istoka. Njegovi predivni vrtovi, kojih ima više od 60, dodani su na UNESCO-vu listu svjetske baštine upravo jer su ostali gotovo netaknuti od svog nastanka. Vožnja kanalima, posebice noću, izniman je doživljaj koji uljepšavaju posebno osvijetljene pagode i autentični kameni mostovi. Imate li vremena, odvažite se na istraživanje barem nekolicine Suzhouovih vrtova. Sigurno nećete zažaliti.

Posjet Kini ne bi bio potpun bez obilaska prijestolnice, Pekinga, i Kineskog zida. Peking je gotovo jednako poznat  po najvećem trgu na svijetu – Tiananmenu kao i po Zabranjenom gradu – kompleksu carskih odaja s više od 9000 soba. Okružen visokim zidinama, Zabranjeni grad stoljećima je bio mistično mjesto u koje nisu smjeli kročiti obični smrtnici.. Kad ste već u Zabranjenom gradu, posjetite i hram Nebeskog mira i obiđite mjesto gdje su kineski carevi prinosili žrtve bogu neba. Peking je metropola koja nikada ne spava pa tako nije neobično vidjeti ni tržnicu koja radi cijelu noć, a koja se smjestila u živopisnoj ulici Wangfujing. Isprobajte specijalitete poput “chuanra” svojevrsnog kineskog kebaba ili kandirano voće na štapiću. Za avanturiste tu su i prženi škorpioni ili morski konjici.

Nedaleko od Pekinga nalazi se i veliki Kineski zid, jedno od svjetskih čuda uvršteno na listu svjetske baštine UNESCO-a. Kineski zid dugačak je gotovo 8000 kilometara, građen je stoljećima, a sve kako bi se obranila zemlja od upada plemena sa sjevera.. Za obilazak cijelog zida trebali bi vam mjeseci, a mi preporučujemo da za posjet samo jednom manjem dijelu izdvojite cijeli dan. Vjerujte, imat ćete što vidjeti.

Upoznajte_Kinu_1

Bez obzira na to koji dio Kine odlučite posjetiti, budite otvoreni za nova iskustva i izazove. Isprobajte lokalne delicije, opustite se uz šalicu čaja ili se jednostavno prepustite meditaciji u nekom od brojnih vrtova i hramova na koje ćete naići putem. I nemojte se iznenaditi ako u nekom trenutku shvatite da ste za glavu viši od svih oko vas. To samo znači da ćete imati bolji pogled.

Zahvaljujući sve češćim zrakoplovnim linijama između Europe i Kine, sve veći broj Kineza posjećuje Hrvatsku, ali i sve više Hrvata odlazi otkriti Kinu. Stoga,  želite li posjetiti zemlju koja je potpuno drugačija od onoga na što smo navikli, odvažite se na avanturu života i posjetite Kinu.

Krenite u avanturu već u listopadu ove godine s PBZ Card Travel American Expressom i uz plaćanje na rate bez kamata i naknada American Express® karticom, provedite jedanaest nezaboravnih dana. Polasci su 1.10.2015, 26.12.2015. i 27.12.2015.

Cjelokupnu ponudu putovanja provjerite na www.pbzcard-travel.hr.

Foto: PBZ Card putnička agnecija, Shutterstock

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više