Što kada bi se muškarci na poslu suočavali s predrasudama kao žene?

Nema osobe koja nema predrasude. Možemo koliko god puta reći da toga kod nas nema, da u potpunosti prihvaćamo sve, da svatko ima pravo na svoj život, da ne funkcioniramo prema nekim predrasudama koje su ukorijenjene u društvo koje nas okružuje… ali ih imamo.

Samo postojanje predrasuda je problem sam po sebi, ali još veći problem je to što postoje ne samo one svjesne predrasude, već i one nesvjesne. Žene se sve manje suočavaju sa svjesnim predrasudama, ali ostaju nesvjesne. I u privatnom životu, a naročito u onom poslovnom.

Što kada bi svijet funkcionirao drugačije?

Kako bi pokazali što točno žene proživljavaju na poslu, odnosno s kakvim se sve nesvjesnim predrasudama susreću na poslu, tim iz istraživačke tvrtke McKinsey&Company napravio je video koji tvrtka često prikazuje svojim klijentima kada ih obučavaju kako se nositi i rješavati nesvjesne predrasude.

U videu su postavili muškarce u uloge žena, i obrnuto. Znači da žene dominiraju poslovnim svijetom, a muškarci se nose s pitanjima, komentarima i primjedbama s kojima se inače žene nose.

Tako se „protagonisti“ ovog uratka suočavaju s predrasudama koje žene doživljavaju svaki dan, poput:

  • Dijete odmah znači da žena želi raditi na pola radnog vremena jer neće moći nastaviti raditi na karijeri, što automatski isključuje bilo kakvu mogućnost napredovanja.
  • Da žene uvijek moraju voditi zapisnik ili bilješke na sastanku jer imaju “najljepši rukopis”.
  • Netko iz tima uvijek mora propustiti važni sastanak, pa to uvijek ispadne žena, bez obzira na njezin doprinos nekom projektu ili zadatku, jer netko mora biti „timski igrač“.
  • Bez obzira na stručnost, ženama se ne daje feedback na isti način kao muškarcima jer su žene emocionalne i mogle bi se rasplakati.
  • Žene ne smiju imati loš dan za frizuru, šminku ili styling jer ako se to dogodi, to odmah znači da im je posao previše stresan i da „to jednostavno ne mogu podnijeti“.

Kada pogledate video iz te malo drugačije perspektive na prvi pogled zaista izgleda i zvuči smiješno, no ako se malo zamislite, takve stvari su ženama u poslovnom svijetu svakodnevica. Sve više kompanija iz tog razloga uvodi za svoje zaposlenike razne treninge o nesvjesnim predrasudama, među kojima je i popularna društvena mreža Facebook, koja je svoj trening o nesvjesnim predrasudama učinila javno dostupnim.

Susrećete li se i vi s ovakvim predrasudama? Pogledajte kako bi predrasude u poslovnom svijetu izgledale da su uloge muškaraca i žena obrnute. Možda prepoznate koju situaciju u kojoj ste se i same našle.

Unconscious BiasEveryone is talking about it, but what does “unconscious bias” look like? Would you know it if you saw it? Would you know it if you had it? Our unconscious bias team – committed to ensuring that McKinsey is cutting-edge in this area – put together this video to use with our clients as we work with them on this important topic. It’s meant to make you think about your own experiences. Hope you enjoy it as much as our consultants and clients have!

Posted by McKinsey Women on Tuesday, September 8, 2015

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više