Marija Vrajić osvojila prvu hrvatsku medalju sa Svjetskog prvenstva u trčanju

Već ste čuli za Blanku Vlašić, Sandru Perković i Janicu Kostelić. Sad je vrijeme da zapamtite još jedno ime – Marija Vrajić.

Marija je jedna do najboljih hrvatskih „ultrašica“, odnosno ultra maratonki, koje redovito muškarce ostavljaju iza sebe. Najnoviji Marijin uspjeh je brončana medalja na Svjetskom prvenstvu u ultramaratonu u Nizozemskoj.

Hrvatska ima medalju sa Svjetskog prvenstva u trčanju

Marija Vrajić osvojila je broncu na najtežoj atletskoj disciplini priznatoj od strane IAAF-a (Međunarodne asocijacije atletskih federacija) – ultramaratonu, odnosno utrci u trčanju na 100 kilometara.

Marija je istrčala 100 kilometara s vremenom od 7:27:11, što je bilo dovoljno da u nizozemskom gradu Winschotenu zauzme treće mjesto na utrci Svjetskog prvenstva u ultramaratonu i postane prva Hrvatica koja je osvojila svjetsku medalju u trčanju.

„Jako sam zadovoljna postignutim vremenom i rezultatom, on mi je pokazatelj da mogu i moram još bolje. Velika kriza mi je nastupila na 85. kilometru kad sam prestigla Britanku koja je držala treću poziciju. Od tog sam trenutka postala jako dekoncentrirana“, rekla je Marija za Večernji te nadodala da joj je sljedeći cilj „preletjeti“ Zagrebački maraton.

Marija je, osim što je Hrvatskoj osvojila prvu hrvatsku medalju sa Svjetskog prvenstva, popravila i osobni rekord i to za čitavih 10 minuta.

Zlatnu je medalju osvojila Amerikanka Camille Herron s vremenom 7:08:35, dok je druga bila Šveđanka Kajsa Berg s vremenom 7:20:48.

Uspjeh ženske reprezentacije

Hrvatska reprezentacija je također slavila. Ove godine su na 27. po redu Svjetskom i 23. po redu Europskom prvenstvu u ultramaratonu na 100 kilometara žensku reprezentaciju predstavljale Marija Vrajić, Veronika Jurišić, Nikolina Šustić i Antonija Orlić.

Iako je Nikolina Šustić morala odustati tijekom utrke, Veronika Jurišić s vremenom od 7:44:45, Antonija Orlić s vremenom od 8:25:18 i već spomenuta Marija Vrajić, bile su dovoljne da hrvatskoj reprezentaciji osvoje broncu na Europskom prvenstvu i četvrto mjesto na Svjetskom.

Koliko je uspjeh naših ultrašica važan za hrvatski sport pokazuje i činjenica da je posljednju medalju za Hrvatsku u trčanju na bilo kojem Europskom ili Svjetskom prvenstvu osvojio Branko Zorko u Helsinkiju i to davne 1994. godine. Zorko je u tadašnjoj utrci na 1500 m bio treći najbolji trkač u Europi.

Hrvatska kao mala zemlja ima izuzetne trkačice, za koje ćemo, sigurni smo, još mnogo puta čuti.

Foto: 3Spota FB

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mazalin izvršna direktorica

Dok javno zdravstvo guše liste čekanja, u fokus dolaze privatne klinike

Centar za žensko zdravlje, pružatelj usluga vrhunske kvalitete s više od 10 priznanja NajDoktor, poliklinika u koju se pacijentice uvijek vraćaju...