Strategija za organizaciju ormara – II

Bacimo se sada na posao.

Organizacija ormara po vrstama odjeće

Prvo morate svoju odjeću odvojiti po vrstama. Najbolje da izvadite sve odjevne predmete i razvrstavajte ih na podu ili krevetu. Prvo odvojite ono što mora ići na šipku od onoga što mora biti složeno.

 >>Strategija za organizaciju ormara I dio

>>Organizacija ormara za zaposlene žene

Zatim, odjeću koja ide na šipku odvojite da li je duga ili kratka. A nakon toga tu odjeću grupirajte prema kategorijama – dakle, da li su to košulje, hlače, odijela, suknje, haljine. Kada ste ih odvojili prema svima tim kategorijama, obratite još pozornost i na boju.

Odjeću koja mora biti složena odvojite prema kategorijama: puloveri, majce kratkih rukava, majce dugih rukava, topići, hlače itd. Složite ih tako da ne tvore nakupinu višu od 30 cm. Dok budete grupirali slične stvari, možda ćete se iznenaditi koliko komada imate istih stvari.

Svaka stvar na svoje mjesto

Da biste mogli koristiti neki odjevni predmet, nužna su dva preduvjeta: morate ga moći vidjeti i morate moći doći do njega. Stoga stvari koje su zaturene u tamne kutke vašeg ormara kao da i nemate.

Čuvanje stvari

Kad krenete organizirati svoj ormar te dodavati ili uklanjati šipke, police, važno je da znate koliko prostora će vam zauzimati odjevni predmeti. Izmjerite visinu svake grupe posloženih odjevnih predmeta kako biste znali koliko je prostora potrebno između polica (pravilo od 30 cm). Izbrojite duge i kratke odjevne predmete koje ćete držati na vješalicama te za svaki od njih predvidite do 2,5 cm na šipki tako ćete znati koliko vam je potrebno mjesta.

Praktični dodaci za organizaciju ormara po vrstama odjeće

  • Baterijsko svjetlo u ormaru – lako se montira na unutarnji zid i pomaže vam da bolje vidite.
  • Pregrade za police – obavezno ih morate imati kako biste odijelili naslagane džempere, jeans hlače ili ručne torbice i spriječili da se međusobno ne pomiješaju
  • Kutije presvučene tkaninom – odlične su za smještaj odjevnih dodataka, kupaćih kostima i šešira na policama, a jamče urednost i privlačan izgled
  • Košare na policama – idelane za smještaj intimnog rublja i čarapa
  • Stalci i vrećice za cipele – izvrsni za uredno držanje cipela na podu, zidu ili vratima
  • Stalak za šalove – lako su dostupni i ne gužvaju se
  • Podne košare – odlične za držanje odjeće koju treba odnijeti na kemijsko čišćenje i odjeće za tjelovježbu.

Označavanje

Ovdje je problem sljedeći – kako razlikovati odjeću prema funkciji (radnu od svakodnevne, svečanu odjeću od neformalne ili na osnovu neke druge razlike). Evo jednog vrlo vizualnog i praktičnog trika. Umjesto naljepnica upotrebljavajte plastične vješalice u boji – dakle sva odjeća bez obzira u koju kategoriju ju svrstali (košulje, suknje, hlače, odijela…) ako ju koristite za svakodnevne aktivnosti neka nose jednu boju vješalice, a ona koja je za posao neka bude obješena na drugu boju vješalice. Oznake u boji pomoći će vam da se ujutro obučete brže i lakše, a pokazat će vam imate li nekih stvari previše, a nekih malo  pa ćete mudrije kupovati.

Održavajte postignuti red

Svaku stvar koju upotrijebite vratite na svoje mjesto. Na dnu ormara držite kutiju i u nju odlažite stvari koje ćete proslijediti nekom drugom. Kad vam neka stvar više ne treba, jednostavno je ubacite unutra; otprilike svakih 6 mjeseci stvari iz kutije proslijedite dalje (donirajte ili poklonite prijateljima)

Kod ormara je dobro to što ih možete jako brzo organizirati – zadovoljstvo koje osjetite nakon tako kratkog posla može vas potaknuti da se pozabavite organizacijom i ostalih dijelova svog doma. Ono jedino što želim od vas je da počnete misliti na ormar kao na mjesto iz kojeg uzimate, a ne u koji odlažete stvari.

Ugodan i organiziran dan vam želim

Kristina Brkić, profesionalni organizator-Svatko može osmisliti organizacijski plan temeljen na vlastitim ciljevima, navikama i potrebama – plan koji æe djelovati u skladu s vašom osobnošæu, a ne protiv nje. Profesionalni organizator svojim znanjem i vještinama, radom jedan na jedan, navodi vas da osmislite vlastiti sustav organiziranja te vas usmjerava i osnažuje u potrebi za organiziranjem. www.inout.hr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -