Digitalno doba retaila: webshopovima nedostaje personaliziranog iskustva, a biznis je postao ‘ratno polje’

U dinamičnom svijetu poslovanja, industrije proizvodnje, logistike i trgovine igraju ključnu ulogu. Unatoč njihovoj važnosti, često se suočavaju s izazovom nedostatka zastupljenosti žena na vodećim pozicijama. Naša Konferencija za žene u proizvodnji, logistici i trgovini okupila je stručnjakinje iz različitih dijelova industrije kako bi raspravljale o temama od vitalnog značaja za poslovni uspjeh. Na panel raspravi uspješne žene liderice podijelile su svoja iskustva i strategije te otkrile koje su ih sve prepreke čekale na putu do današnjih pozicija.

Na panel raspravi sudjelovale su Martina Drezga, suvlasnica i strateška direktorica Drezga d.o.o., Petra Bizjak, direktorica Lesnine te Helena Klarić, predsjednica Uprave Tiska, dok je raspravu moderirala direktorica LeverUp Consultinga Daria Nemchonok.

Važno je gledati širu sliku

Nemchonok se na početku osvrnula na to kako kupci očekuju da se u digitalnom svijetu odnosimo prema njima kao da su ispred nas. Očekuju da ćemo pratiti njihove emocije i ažurirati ponudu sukladno tome, a kupovina više nije samo na webshopu već i društvenim mrežama. Upitala je Helenu Klarić kako da nekoliko timova radi prema jednom cilju u firmi.

Ona objašnjava da su joj komunikacija i razumijevanje drugog uvijek najvažniji, bez obzira na kojoj poziciji radili. Naglašava da nije jedna od onih koji rade pet zadataka odjednom. I kad je radila kao programerka, uvijek je htjela dobro razumjeti cijelu sliku onog što klijent želi prije nego isprogramira.

Helena Klarić

“Neke tehničke stvari činile su mi se manje važne koliko mi se činilo važno to da vidim širu sliku i razumijem perspektivu drugih. Vrlo je lako zakopati se u svoj rov i samo braniti boje svog rova, ali treba imati razumijevanja i za druge dijelove tima”, ističe.


Pročitajte više: Ustati ili odustati – saznali smo kako se žene u retailu nose s izazovima


Izazova će uvijek biti, ali brzo se zaborave

Petra Bizjak cijeli svoj radni vijek provela je u Lesnini, a na pitanje je li bilo kriza kroz tih 12 godina odgovara da ih je bilo, da ih ima trenutno i da će ih sigurno biti u budućnosti. Naglašava da se uvijek sjeća samo onih kriza od danas ili nedavne prošlosti. To je zato što uvijek kad se problem riješi, ideš dalje i jednostavno zaboraviš.

“Najgora situacija bio mi je dan kad smo zatvorili sve dućane, poslali ljude kući i trebalo je stati pred sve njih i reći im što ćemo sada, što će s nama biti… ali evo sad smo se vratili i sve je ponovno normalno”, prisjeća se.

Petra Bizjak

Bizjak se nalazi u muškom svijetu. Imaju 40.000 zaposlenika, a samo je pet žena globalno na liderskoj funkciji poput nje. Kad je s 28 godina došla na takvu poziciju, stala pred sve te ljudi i vidjela sve ciljeve koji su joj stavljeni, izbor je jednostavan – ustati ili odustati.

Ne treba kopirati muški način vodstva

Martina Drezga je i voditeljica i osnivačica firme, čime je njezina odgovornost dvojaka. Jako puno žena kopira muški način vodstva, govori. Ipak, ona se vodi ljudskosti jer, kaže, svi želimo da nam je ugodno, da se smijemo i podržavamo. Na tim je osnovama gradila sve ostalo. To je temelj rasta i razvoja firme.

“Tržište se mijenja i razvija, ali ovo su temelji na kojima i mi onda rastemo. Ne znam zašto je biznis otišao u nekakvo ratno polje, a ne u jednu lijepu ljubavnu priču“.

Martina Drezga

Klarić se nadovezuje na Drezgu s tvrdnjom da je ženama prirodnije da brinu. Ipak, kad je broj odluka jako velik, a donositi ih treba brzo, to može utjecati i na osobni život. I sama je primijetila da takva pozicija nosi i mane – manje je strpljiva u privatnom životu.

“Sve ima svoje pluseve i minuse. Bitno je da je čovjek svjestan sebe u svim fazama”.


Pročitajte više: Neradne nedjelje i radne žene teško idu zajedno


Važna je i online personalizacija

Velika pažnja u današnje vrijeme odlazi i na online kupnju, a kupci su sve zahtjevniji. Bizjak pojašnjava da iz perspektive opremanja doma, kupci im već dolaze s idejama s njihovog webshopa, ali i platformi poput Pinteresta i Instagrama. Dolaze već informirani i zahtijevaju punu pažnju.

“Kupci jesu sve osjetljiviji i trenutno smo u raskoraku oko toga što su želje i što su mogućnosti. Ako ti ne možeš 100 posto zadovoljiti tu sliku s kojom su došli, onda kreće blago razočarenje”.

Problem s webshopom je, kaže, što još uvijek nema toliko personaliziranog iskustva kakvog nudi kupnja uživo.

Umjetna inteligencija polako postaje sastavni dio posla. Bizjak iz Lesnine ističe da umjetna inteligencija personalizira ponudu, dok Klarić iz Tiska i sama potiče da se koristi ChatGPT.

I za male i za velike timove jako je bitna fleksibilnost, smatra Drezga. Kultura kreativnosti, otvorenosti – to je jako važno. Ne voli čuti one riječi ‘to smo uvijek tako radili’ jer svaki dan možemo napraviti nešto bolje i drukčije.

“Ne smijemo postati robovi strukture i procesa”.

Ako se nešto treba dogoditi, dogodit će se

Panelistice su se dotaknule i teme majčinstva te ravnoteže privatnog i poslovnog. Svatko ima svoj put i postoji vrijeme za sve, a putevi tri panelistice se znatno razlikuju.

Klarić je s 24 godine završila FER te bila ambiciozna za svoju predstojeću karijeru. A onda je ostala trudna. U sljedećih 10 godina imala je troje djece i tri porodiljna. Kad su djeca odrasla, ponovno se mogla posvetiti svom razvoju.

“Da sad imam troje male djece ne bih mogla dati 85 posto mozga poslu. Sada mogu. To ne znači da netko drugi ne može. Dakle, nije da se ne može u ‘starijim’ godinama doći do te neke uloge”.

Bizjak je put išao obrnuto od Klarić. Sada ima djevojčicu od dvije godine i smatra da kad naučiš posao, uz njega možeš ‘upakirati’ i sve drugo.

“Nebitno je kojim tijekom je put krenuo, ako se nešto treba dogoditi, dogodit će se. Važno je imati vremena za sebe”.

Martina je, kaže, jedna od onih žena koje su rekle da neće imati djecu.

“I to je isto u redu i to si žene mogu dozvoliti”.

Foto: Marin Tomaš

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Zašto se odupirete mirovini?

S povlačenjem predsjednika Joea Bidena (81) iz predsjedničke utrke, republikanski kandidat i bivši predsjednik Donald Trump (78) sada je najstarija osoba...
- Advertisment -