Pazite što objavljujete na društvenim mrežama jer vas potencijalni poslodavci mogu provjeravati

Zbog velike slobode koju su nam društvene mreže donijele, mnogi zaboravljaju na koncept privatnosti, pa objavljuju ono što inače nikad ne bi nikad rekli u lice ili pak snimili.

Poslodavci upravo putem tih društvenih mreža mogu provjeriti svoje kandidate i otkriti njihovo ponašanje. Kako piše J.T. O’Donnell, osnivačica i CEO WorkItDaily.com za
portal Inc.com, u Americi čak 44 posto poslodavaca koristi ovaj način kako bi provjerili svoje kandidate i dobili dodatne informacije koje nisu vidljive u životopisu.

Najbolji način za to je LinkedIn, u kojem možete opširnije napisati vaša iskustva, vještine, projekte… I zato je važno da se on razlikuje od životopisa. No, poslodavci ne provjeravaju samo LinkedIn, već i ostale mreže koje koristite u privatne svrhe.

Provjeravanje na društvenim mrežama

Kao primjer tvrtke koja provjerava svoje kandidate O’Donnell je izdvojila tehnološku kompaniju Famu, koja na taj način pobliže upoznaje svoje zaposlenike, pa tako zna vole li oni popiti koktele, ili općenito konzumiraju li alkohol. No, zanimljivo je kako im to uopće ne smeta. Jer prema njihovoj analizi slučaja na 15 000 radnika, bez obzira što su stavljali na društvene mreže da konzumiraju alkohol, to nije imalo nikakav štetan učinak na njihov rad.

Kompanijama to zaista ne smeta, a neki startupi su uveli čak i koktel party kako bi nagradili svoje zaposlenike. No, ipak prečesto isticanje kako konzumirate alkohol ili samo objave takvog tipa mogu ostaviti negativan dojam o vama.

Što poslodavcima smeta?

Ono što poslodavci ne toleriraju su rasističke izjave i spominjanje zabranjenih supstanci. Čak i ako to kroz šalu prokomentirate, poslodavcima se jednostavno takve stvari ne sviđaju. Najveći razlog tome je što obično ljudi koji govore takve stvari, smatraju da u tome nema ništa loše i postoji mogućnost da se jednako tako ponašaju i na poslu.

Stoga, budite oprezni kod objavljivanja na društvenim mrežama. Pripazite da ne „visite“ stalno na njima jer potencijalni poslodavac može pretpostaviti da nećete posvetiti dovoljno pažnje  svom poslu.  I ono što je najvažnije – nemojte nipošto javno objavljivati vaša loša iskustva s bivšim poslodavcima.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...