Poduzetnice koje treba pratiti ove godine

Moj tim i ja smo impresionirani sa apsolutno svakom poduzetnicom. Od kozmetičarke koja je nakon 12 godina kupila svoj vlastiti prostor od 200 kvadrata, mame četvero djece koja smišlja genijalne evente u Zagrebu, pravnice koja je postala konzultantica…Krvavi rad se jednom mora isplatiti i zato izdvajamo ovih šest žena kojima će se rad ove godine početi vraćati. I svašta je moguće. Samo ih pratite.

Poduzetnice koje treba pratiti u 2015.

Maja Mesić – Boya bojice

Maja Mesić sa svojim je projektom krenula kada je industrijska proizvodnja bila na vrlo niskim granama. No, to je nije opterećivalo. Upravo suprotno, krenula je u realizaciju ideje o alatu za crtanje pod nazivom Boya bojice, a njenu su ideju prepoznali i drugi pa je tako projekt dobio i nekoliko nagrada i potpora koje je ova poduzetnica iskoristila za danji razvoj poslovanja. Danas njena tvrtka Boya d.o.o. radi na razvoju nove, automatizirane linije za proizvodnju Boya, jer za sada rade poluautomatskim i manualnim sistemom proizvodnje, a interes za kupnju Boya raste, naročito iz Kanade i SAD-a. Što se tiče samih Boya, Maja kaže da trenutno imaju oko 15 proizvoda s ukupno 12 nijansi, a razvijaju i sestrinski brand pod nazivom Boyanka. Planiraju odlazak na nekoliko sajmova, a Boye se mogu kupiti i u Zagrebu.

Poduzetnice-koje-treba-pratiti-Maja-Mesić

Marija Butković – WhoHack

Marija Butković jedno je od imena iza riječkog projekta WhoHack – organizacije hackathona. Riječ je o okupljanju programera i developera s ciljem da u zadanom vremenskom periodu završe određeni projekt – kodiraju neku aplikaciju, igricu, web platformu i sl. Tako, primjerice, mnogi ne znaju da iza opcije ‘lajkanja’ i ‘chata’ na Facebooku stoji upravo jedan hackaton organiziran u Facebooku. Marija se trenutno nalazi u Londonu, a jedan od razloga zašto je otišla je taj što u Hrvatskoj više nije mogla napredovati u svijetu startupa. Hrvatska je startup scena nova i mala, a u Londonu ima mnogo mjesta za razvoj. Trenutačno radi na više projekata, među kojima je i WhoHack, ali i projekt pametnog kišobrana Kisha, na kojem radi kao pravna i investicijska konzultantica. Uz rad na projektima, Marija piše kao freelancer za hrvatske IT portale i časopise. U planu je još nekoliko projekata, ali kaže Marija, ide korak po korak i vjeruje da najbolje tek dolazi.

Poduzetnice-koje-treba-pratiti-Marija-Butković

Anita Bušić – Live Good

Poduzeće Live Good, Anita je pokrenula je početkom 2014. godine, a bavi se osmišljavanjem ICT rješenja na područjima biomedicine i edukacije. U poduzeću je trenutačno službeno zaposlena samo jedna osoba, a volontira čak tim od osmero ljudi. Neki od njih su još studenti, a neki nezaposleni i u tvrtki rade na tome da zaposle neke od svojih volontera. Trenutno rade na svojoj prvoj inovaciji, računalnom sustavu pod nazivom BodyRecog – sustavu za mjerenje proporcija ljudskog tijela te analizu dobivenih podataka. BodyRecog omogućuje korisnicima oblikovanje svojih tijela te vidljivo i mjerljivo pokazivanje tjelesnog preobražaja. Drugim riječima, prilikom praćenja bilo kojeg programa dijete ili vježbanja, korisnici mogu pratiti gdje su i točno za koliko su na tijelu izgubili masnog tkiva ili dobili na mišićnoj masi. BodyRecog fotoaplikacija djeluje tako da digitalno mjeri ljudsko tijelo, prikaže rezultate mjerenja na fotografiji, analizira dobivene podatke, objasni zdravstvenu biometriku te pruža stručne preporuke na temelju dobivenih podataka. U zadnjih godinu dana, BodyRecog je osvojio sedam međunarodnih nagrada za inovacije u Hrvatskoj, Maleziji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Tajvanu. Dobivene nagrade omogućile su Aniti veći publicitet za BodyRecog – primjerice u Londonu tri TV intervjua, a od toga dva za BBC, ali i veće zanimanje ulagača i poslovnih partnera diljem svijeta. Osnovna verzija BodyRecoga bit će besplatna i dostupna svima.

Poduzetnice-koje-treba-pratiti-Anita-Bušić

Jelena Ribić – Chummunity

Jelena Ribić svoju je poduzetničku priču započela u Hrvatskoj, gdje se školovala za novinarku na Fakultetu političkih znanosti. Osnovala je Chummunity – online zajednicu autora, freelance suradnika, koji se mogu unajmiti da napišu priče po narudžbi. Bez obzira želite li reći prijatelju koliko ga cijenite ili ispričati se nekome koga ste povrijedili, Chummunity će napisati priču za vas. Jelena je počela s  jednom vrstom priče, a sada postoji šest modela. Ova zajednica pisaca okuplja i pjesnike, odvojen je dječji i odrasli model, a radi se na tome i da bude što više pisaca na što više govornih područja. Jelena je otputovala u Veliku Britaniju nakon što se prijavila u DotForge akcelerator kao vlasnica emotivnog startupa Chummunity. U Velikoj Britaniji i dalje radi na projektu Chummunity, a pokreće i novi projekt u sklopu postojećeg –  platformu pod nazivom ‘Chumanity’. Radi se o platformi humanitarnog karaktera za djecu koja prolaze teška životna razdoblja – od bolesti do rastave braka svojih roditelja ili možda imaju traume jer dolaze iz ratom pogođenih područja. Ima još puno ideja za danji razvoj, a ovo što radi sada, želi raditi do kraja života.

Poduzetnice-koje-treba-pratiti-Jelena-Ribić

 Josipa Majić i Ana Bruica – Teddy the Guardian

Josipa i Ana su u Hrvatskoj osvojile sve što se osvojiti moglo, a Teddy the Guardian je već osvojio značajne nagrade i u svijetu. Da se podsjetimo, osnovna namjena medvjedića je da roditeljima i liječničkom osoblju pošalje podatke o zdravstvenom stanju djeteta, dok istovremeno smiruje dijete svojom ugodnom vanjštinom. Osim nagrada, dobile su i investiciju koja im omogućuje daljnji razvoj tako da svoje vrijeme dijele između Londona i Zagreba uz putovanja po svjetskim sajmovima i startup eventima. Teddy the Guardian bi uskoro trebao biti lansiran u limitiranom izdanju, a cure imaju prednarudžbi u vrijednosti 600,000 eura i listu čekanja budućih kupaca.

Vanda Voloder – Fojo i Enfojer

Vanja Voloder je sa svojim timom kreirala aplikaciju Fojo koju je Mashable proglasio najmoćnijom fotoaplikacijom na svijetu, a Apple ih je uvrstio na svoju listu “what’s hot”. Aplikacija amaterima nudi sve čari profesionalne fotografije, a još uvijek je potpuno besplatna jer još traje faza testiranja i dostupna je samo na iOS platformi. Istovremeno žele povezati digitalni svijet sa starinskim načinom izrade fotografija u tamnim komorama. Tako je nastao gadget Enfojer koji omogućava izradu fotografija direktno s pametnog telefona. Sredstva u iznosu 40,000 USD za uređaj su skupili preko Indiegogo kampanje koja je vjerojatno jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj do sada. Trenutno su u završnoj fazi proizvodnje koja je smještena u Hrvatskoj.

vanda voloder 1

Foto: 123rf, privatna arhiva poduzetnica

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...