Poduzetnik koji 25 godina radi RD projekte komentirao hajku na Rimca

Tomislav Grubeša, suosnivač i CTO tvrtke Geolux, europske brzorastuća tvrtke koja je lider u niši industrije hidrologije radara i senzora i služi klijente u više od 50 zemalja, na svom LinkedIn profilu komentirao je reakcije na predstavljanje Rimčevog samovozećeg taksija. Status prenosimo u cijelosti.

“Dragi EU sugrađani, gotovo pa nevjerojatna mi je cijela situacija koja se digla oko zadnje priče i za mene sjajne prezentacije kolege Mate Rimca, pa iako nikada ne komentiram kolege poduzetnike, evo ovo će biti prvi puta.

Količina diletantizma, neznanja i nemojte se uvrijediti idiotizma, svih koji su se krenuli naslađivati s time što auto eto nije autonomno došao na pozornicu ispred koje je bilo pola RH vlade na poziv iz aplikacije iako su to dečki probali prije eventa sigurno 200 puta, apsolutno mi je žalosna, i to zbog očito mehaničkog kvara što je zapravo skoro pa normalna stvar na prototipovima. A i da nije bilo mehaničkog kvara, siguran sam da služba osiguranja nikad ne bi dozvolila da se taj auto samostalno bez daljinskog upravljanja ili barem supervizije popne na pozornicu. Nema apsolutno šanse i svi koji išta znaju o AI i procesiranju videa i uopće o automatici to dobro znaju – pa to je takvom vozilu potpuno nepoznat okoliš u kakvom niti ne treba raditi! Kad spravica dođe na ceste, a siguran sam da hoće ako Mate i ekipa ne pobjegnu iz RH od silne negativne energije, onda ćemo vidjeti jel’ to i kako radi. I da, budite strpljivi i pomozite spravici da se “natrenira” kad ju vidite, umjesto da se naslađujete svaki puta kad bude neki problemčić.

Druga stvar koja mi nije jasna je stalno prozivanje za EU sredstva i javni novac i kašnjenje – da eto kasni, kao i svi veliki R&D projekti, a radim to skoro 25 godina uglavnom za ljude izvan RH što kao zaposlenik, što kao poduzetnik i vjerujte mi da su tri stvari sigurne za svaki ozbiljniji R&D projekt – kasnit će, koštat će više nego ste mislili i neće biti 100% onakav kako ste inicijalno zamisliti – ljudi to je razvoj, da ste znali kako to napraviti kad ste krenuli onda se ne bi zvalo razvoj i po samoj svojoj definiciji, razvoj je izrada nečega sto ne znate na početku napraviti. I eto, to se događa s Matinom projektom(ima) s time da to nije baš baciti dvije lopate betona niti sazidati pet apartmana, nego nešto što je prilično novo i revolucionarno i vraški komplicirano.

A ako mislite da EU ne bi trebala trošiti novce na ovakve stvari, super, pripremite se da ćete za 5 do 10 godina svi voziti kineske, korejske i USA aute jer oni financiraju takve projekte, a EU bi se mogla svesti na turo-peratore (namjerno sam izlomio riječ ovako), a niti sada situacija s inovativnošću i vlastitom proizvodnjom u EU nije baš dobra, zapravo je jako, jako loša. EU mora hitno debirokratizirati poticaje na cca. 5 stranica papira po prijavi, kako je to recimo u USA ili Kini, drastično pojednostaviti izvještavanje i praćenje projekata i mora hitno smanjiti poticanje znanosti koja ne generira nikakve rezultate i proizvode, a ubrzati poticanje firmi koje stvarno nešto, i proizvode nešto, pogotovo inovativne. Inače najbolje da svi intenzivno krenemo vježbati kuhanje, pospremanje soba, usisavanje i pranje plahti, pa dok potraje i sve to ne preuzmu roboti uvezeni iz Kine…”

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Zašto se odupirete mirovini?

S povlačenjem predsjednika Joea Bidena (81) iz predsjedničke utrke, republikanski kandidat i bivši predsjednik Donald Trump (78) sada je najstarija osoba...
- Advertisment -