Ovako je nastala poljska kampanja koja je potaknula rekordan odaziv žena na izbore

Na kraju 2022. godine u Poljskoj je bilo gotovo 1,3 milijuna žena više nego muškaraca. Preciznije, 19,5 milijuna žena naspram 18,2 milijuna muškaraca. Žene u Poljskoj čine oko 52% društva. Ipak, broj zastupnica u poljskom parlamentu ne odražava stvarnu demografsku sliku. Ako broj zastupnica poduplamo i dalje ih je manje od broja muških kolega. Dok u parlamentu sjede 132 zastupnice, njihovih muških kolega je 328. Poljakinje su odlučile da žele da se njihov glas čuje, a to se uvelike odrazilo na ovogodišnje izbore i rekordnu izlaznost.

“Kao ženi, vrlo mi je teško jasno procijeniti što bi bili prioriteti za muškarce. Zato pretpostavljam da nije lako muškarcima procijeniti potrebe i prioritete žena. Stoga bi zastupljenost žena i muškaraca u tijelima donošenja odluka trebala odražavati demografiju određenog društva”, objasnila nam je Katarzyna Rozenfeld, inicijatorica kampanje “Kobiety na Wybory” (“Žene, idite glasovati”) koja je napravila prekretnicu na ovogodišnjim poljskim parlamentarnim izborima.

Pravo glasovanja iskoristilo 75 posto Poljakinja

Naime, izlaznost je ove godine premašila sva očekivanja, ali i dosadašnje rekorde. Čak tri četvrtine Poljaka (74,35%) iskoristilo je svoje pravo glasa. Velika je to i dugoočekivana pobjeda demokracije u Poljskoj. Jako je porasla izlaznost mladih (u dobi od 18-29 godina). S otprilike 45% u 2019. na gotovo 71% na izborima u listopadu ove godine. To je ponovno dobar znak za demokratsku budućnost u Poljskoj. Prema procjenama, svoje pravo glasa iskoristilo je otprilike 75% žena!

“Politika utječe na sve aspekte našeg života. Politika utječe na zdravstvo, obrazovanje, poreze, osiguranje, sigurnost… Politika utječe na svakog stanovnika zemlje. U Poljskoj, više od polovice tih stanovnika su žene”, upozorava inicijatorica kampanje “Žene, idite glasovati”. Kaže da je baš zato ključno da perspektiva žena bude uzeta u obzir.

poljska kampanja

Upravo na tome počiva cijela njezina kampanja koja je odigrala vrlo važnu ulogu u ostvarivanju rekordne izlaznosti. Ideja kampanje bila je potaknuti žene na izlazak na izbore. Mantra kampanje bila su tri pridjeva: apolitično, edukativno i volonterski.

“Apolitika kampanje bila je ključni element. Zahtijevala je nevjerojatnu intelektualnu disciplinu jer svatko od nas sigurno ima neki politički stav”, objašnjava Rozenfeld.

Odlučila je napraviti apolitičnu kampanju koja targetira sve žene, neovisno o njihovim političkim afinitetima jer vjeruje da je biti za nešto mnogo snažnije nego biti protiv nečega.

“Nikada nisam dovela u pitanje žensku mudrost i činjenicu da znaju što je dobro za njih i da su apsolutno sposobne to same izraziti. Daleko sam od toga da bilo kome govorim što da misli ili vjeruje”, naglašava.


Pročitajte više: Što pobjeda poljske opozicije znači za žene? ‘Registar trudnica odmah ćemo srušiti”


Poljska kampanja koja vrišti: ‘demokracija!’ – najveća ženska kampanja u povijesti Poljske

Na temelju svog iskustva rada sa ženama zna da žene često trebaju podršku, jačanje, treba im da im netko usadi vjeru u sebe i da mogu donositi odluke same. Rozenfeld i ostale žene koje stoje iza ove kampanje nastojale su educirati žene zašto je njihov glas bitan i zašto taj jedan jedini dan u godini trebaju preformulirati svoje prioritete i otići na izbore. Zato je edukativni element kampanje bio jako važan, napominje. Sve to činile su na volonterskoj formuli. Kampanja nije imala financijsku potporu, sponzore ni donacije. Razmjeri aktivnosti su rezultat inventivnosti, odlučnosti i vrijednog rada žena uključenih u kampanju.

A razmjeri kampanje itekako su veliki. Čak 107 nevladinih organizacija pridružilo se kampanji. Njihov cilj da se poveća broj žena koje sudjeluju na ovogodišnjim parlamentarnim izborima podržalo je 250 različitih tvrtki. Tvrtke su razradile svoje interne kampanje (koristeći njihov materijal) među svojim zaposlenicama. Također, čak 365 javnih osoba (glumaca, glumica, influencera, pjevača) snimili su videozapise pod naslovom “Glasujem zato što…” i objavili ih na svojim društvenim medijima, a grafički dizajneri pripremili su ukupno 134 grafike koje pozivaju na sudjelovanje na izborima.

Velikih 1060 žena i muškaraca širom Poljske djelovali su kao ambasadori kampanje, a u roku od 40 dana dosegnuli su 200 milijuna medijskih pregleda, izraz “Kobiety na wybory” dosegao je 53 milijuna, ostvarili su 13 milijuna pregleda na društvenim medijima i 1 milijun ljudi na društvenim mrežama.

“Kampanja je dosegnula je čak 34% svih poljskih žena, postajući najveća ženska kampanja u Poljskoj”, ističe inicijatorica.

poljska kampanja

Poljska među prvim zemljama svijeta koje su uvele pravo glasa žena

Poljska je jedna od prvih zemalja na svijetu koje su uvele pravo glasa za žene. Od 1918. godine, kratko nakon obnove neovisnosti, poljske žene dobile su pravo glasati i biti izabrane na javne funkcije. Poljska je uvela te regulacije prije SAD-a i mnogih zemalja Europske unije poput Francuske, Španjolske, Portugala, Italije i Grčke. S druge strane, naglašava Rozenfeld, treba imati na umu da je od toga prošlo samo 105 godina.

“Što se tiče standarda ženskih prava, vjerojatno smo još daleko od skandinavskih zemalja”, kaže.

Dodaje da se u Poljskoj u posljednjim godinama nije dogodio nikakav razvoj u pogledu ženskih prava, ali su žene organizirale demonstracije nekoliko puta kako bi obranile svoja prava.

“Najveća borba koja slijedi vjerojatno će se odnositi na zakon o pobačaju, koji je značajno pooštren tijekom vladavine desnice u Poljskoj. Međutim, demokratske stranke koje su osvojile većinu na trenutnim izborima nisu potpuno suglasne po tom pitanju. Stoga je teško procijeniti smjer promjena”, napominje.


Pročitajte više: SAD, Švedska i Poljska imaju najbolje uvjete za razvoj ženskog poduzetništva


Žene su obrazovanije, ali su rijetko na liderskim pozicijama

Prema Eurostatu u Poljskoj je 2020. godine bilo 187 diplomiranih žena na 100 muškaraca. Već nekoliko godina žene čine 58% svih studenata u Poljskoj i 63% do 65% diplomiranih s fakulteta. Dakle, poljske žene su bolje obrazovane od poljskih muškaraca.

U isto vrijeme, krajem 2022. godine, udio žena u upravnim odborima i nadzornim odborima – od 140 najvećih tvrtki koje su navedene na Varšavskoj burzi – iznosio je 17,2% i povećao se za 0,6% u usporedbi s prethodnom godinom (16,6% – 2021, 15,5% – 2020, 13,8% – 2019). Žene su i dalje vrlo rijetko predsjednice upravnih odbora – to je bilo slučaj samo u tri tvrtke od 140 najvećih na Varšavskoj burzi.

Na ovakvim poražavajućim podacima treba poraditi, a sve kreće od – politike. Zato politika mora biti raznolika.

‘Politika očajnički treba žene’

Raznolikost je, smatra Rozenfeld, važna za svaki aspekt života. Inovativne ideje dolaze iz raznolikosti. Raznolikost potiče promjene. I naposljetku, zahvaljujući raznolikosti, svaki potencijalni izazov može se sagledati iz različitih perspektiva i najučinkovitija rješenja mogu se primijeniti.

“Kako bismo mogli odgovoriti na složene izazove svijeta nestabilnosti, nesigurnosti, kompleksnosti i neizvjesnosti, raznolikost je potrebna više nego ikad”, napominje. Dodaje da se složenost izazova odnosi i na svijet politike pa zato politika očajnički treba žene – kako bi uključile svoje perspektive, iskustva i empatiju, ključne za suočavanje s nadolazećim izazovima.

“Prema obećanjima buduće vlade, koja će, nadam se, biti formirana do kraja ove godine, broj žena u parlamentu će značajno porasti. To ćemo uskoro moći provjeriti”.

Rozenfeld želi vjerovati da će se ispunjavati obećanja pobjedničkih stranaka da će se povećati broj žena koje će zauzimati važne pozicije u vladi. Smatra da sama činjenica da je, prema procjenama, otprilike 75% žena glasovalo dokazuje da će se društvena svijest o važnosti sudjelovanja u demokratskom procesu parlamentarnih izbora sistematski jačati. To, pak, može rezultirati većim interesom žena za sudjelovanje u političkom životu.

poljska kampanja

“Da bi se to ostvarilo trebamo se baviti važnim pitanjima povezanim s jednakim mogućnostima. To su stvaranje odgovarajućih uvjeta za žene koje se odluče za majčinstvo, odgovarajući broj ustanova za brigu o njihovoj djeci i smanjenje razlike u plaćama. Ipak, sveobuhvatan proces obrazovanja žena prema civilnom društvu, koji smo pokrenuli u kampanji ‘Kobiety na wybory’, nedvojbeno je važan korak prema rodnoj raznolikosti u političkom pejzažu”.

Promocija inkluzivnosti, prema njezinom mišljenju, uvijek bi trebala započeti s liderima. Upravo oni donose odluke o smjerovima i prioritetima u organizacijama i političkim strankama. S druge strane, izazov je vrlo složen.

“Sve počinje odgojem, onim što učimo svoje kćeri i sinove. Poučimo ih da smo svi jednaki u odgovornostima i privilegijama”, poručuje Rozenfeld.

Foto: Canva / Kobiety na Wybory / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -