Porod usklađen sa terminima u kalendaru

Porod, odnosno njegov datum, čini se, postaje planska aktivnost.

Dogovoreni porod

Moj prvi porod bio je  induciran, iz čista mira. Došla sam na pregled s 39 tjedana, 5 cm otvorena i doktor je jednostavno rekao: “Odite vi gore u rodilište.” Neiskusna i uplašena poslušala sam ga. Od straha dobila trudove koji nisu bili uopće pravi trudovi (tek sam nakon drugog poroda to shvatila). Doktor me je potjerao da rodim da mu ne dolazim slučajno usred noći, a u rodilištu su me spremili pod drip da me se riješe i  imaju mirnu noć…Da ne govorim da se taj isti doktor pravio da me ne poznaje u viziti, jer su se svi njegovi kolege isčuđavali nad posljedicama mog poroda.

Nakon toga, nema više te sile koja bi me mogla natjerati da idem na inducirani porod. Htjela sam konačno osjetiti svoje vlastite trudove, a ne onaj užas od dripa.

Porod u kalendaru

Ali činjenica je da su inducirani porodi sve češći, i kad treba i kad ne  treba. Bolnicama je lakše planirati “poslovanje” kad imaju inducirane porode. A u svojim pohodima po pregledima čula sam žene kako pričaju da su dogovorile porod s doktorom/icom?  U Americi navodno 20% žena dogovori inducirani porod ili carski rez u skladu sa svojim kalendarom?!

Treća beba se trebala roditi 8.2, a mi u WiA smo mjesecima prije dogovorili Networking breakfast s Tatjanom Divjak 31.1. Taman da rodim, malo se oporavim i na event:-). Nije mi palo na pamet da bi dogovorila inducirani porod zbog prethodnih iskustava, niti mi je to doktorica ponudila. Mislila sam, ako me uhvate trudovi na eventu, stignem još do bolnice. Najgora opcija je bila da rodim dan ranije, što se i desilo!

Dan prije eventa, kad je najviše posla, ja sam dobila trudove..u bolnicu smo otišli u zadnji čas jer sam još nešto morala negdje poslati, rodila i poslala muža iz bolnice da mi donese kompjuter da mogu pomoći kolegici oko nekih stvari. Sve je dobro završilo, beba super zdrava, porod lagan, event uspješno održan.

Ja s obzirom na loša iskustva s prvog poroda ne bi nikad više  išla na inducirani porod ako nema medicinske potrebe. Da li bi vi dogovorile porod u skladu s kalendarom, pod uvjetom da doktor kaže da nema rizika za bebu?

 

Foto: Dreamstime/Photographerlondon

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više