Poslovanje u koroni: Ili ćete se prepustiti stresu i strahu ili ćete ovladati njime!

Globalna pandemija virusa COVID-19 promijenila je naše živote, te smo se, htjeli-ne htjeli morali prilagoditi što novim sustavima komunikacije, što radu, a što i privatnom životu. Kad je posao u pitanju, mnogi su se poduzetnici suočili s preprekom, kako preživjeti u doba krize? Morali su mijenjati ne samo organizaciju i koncept, već i – sebe. Novi vidici, nove ideje i novi planovi kod naših su se poduzetnica nastavili nizati te nam one donose vrijedne lekcije.

Sve je stalo

Prije više od godinu dana u Hrvatskoj je stalo – baš sve. Naš svijet prepun mogućnosti, druženja i bezbrižnog ispijanja kave s jedne strane, te odlazak djece u školu i odraslih na posao, s druge, stao je. Najprije, tu je bio strah od same bolesti, koji je brzo prerastao u brigu. Kako ćemo nastaviti raditi? Hoćemo li izgubiti posao? Kako nastaviti s radom kad je zabranjeno izaći iz kuće? Sve su to pitanja koja su morila poduzetnike.


Pročitajte više: Koronakriza i pogled na poslovanje iz nove perspektive


Poštivanje epidemioloških mjera!

Pred takvim pitanjem našla se i voditeljica EdukaCentra, Vanja Žižić, mlada poduzetnica koja nije imala vremena za previše razmišljanja. Edukacije koje je vodila valjalo je uspostaviti na potpuno novi, nama nepoznat način. Dok je situacija još bila pod kontrolom, prije same zabrane djelatnosti, na posao se i dalje dolazilo svakodnevno, uz ono najbitnije – poštivanje epidemioloških mjera, a rasporedi edukacija u fizičkom obliku, bili su popunjeni.

Prilagoditi se tehnologiji

No ne zadugo, Vanja je morala prijeći na online varijantu edukacija u kojima se i danas usavršava. “Putem aplikacija za sastanke, svakim danom sve više upotrebljavamo brojne mogućnosti, koje možda nisu učinkovite kao jedan-na-jedan, ali pružaju perspektivu u kojoj je moguće djelovati u doba krize.”

Ulaganje u najpotrebnije

Za razliku od edukativnih sadržaja, kako održati poslovanje u koroni ispričala nam je poduzetnica Martine Borić, vlasnica tvrtke BiOinputa.

Do kvalitetnih domaćih proizvoda ionako je teško doći i uglavnom se prodaju lokalno što znači da nema razvijene prodajne mreže takvih proizvoda, niti ponude koja bi bila dostatna. Tako su proizvođači prepušteni sami sebi, ali utješno je što se takvi proizvodi brzo prodaju – u “normalnim” uvjetima. Postavljalo se pitanje ne samo što nam u doba krize zapravo treba već kako održati krucijalno: transport robe, uključujući hranu.


Pročitajte više: Psihologinja Nataša Jokić-Begić: Ovo su junačka vremena i u njim se ne treba dodatno junačiti


Martina nam je kazala kako je prošla godina mnogima otvorila oči te da su ljudi shvatili da se mogu odreći svega osim hrane. Poslovanje u koroni vidjela je kao priliku te smatra da dolazi vrijeme pravednije vrednovanja poljoprivredne proizvodnje.

Od borbe s rezovima do likvidnosti

I kao što smo spomenuli, bitan faktor kad je poslovanje u koroni u pitanju, naravno je i transport, o čemu nam je ispričala Nataša Cikač, konzultantica za nabavu i upravljanje zalihama. U sklopu projekta “Od ideje do police” Nataša je odgovorila na najaktualnija pitanja u jeku pandemije. Kako smanjiti troškove sirovina i upravljati zalihama najpotrebnijeg.

Nabava proizvoda je generator naručivanja od kojeg zapravo sve kreće. Ona mora definirati pravu razinu distribucije dobara, odnosno, da građani na stol mogu staviti svoj obrok. Za vrijeme pandemije, odvijala se borba s likvidnošću, tj. troškovima koji su bitni, a koji su se mogli reducirati. Rezovi nikad nisu otišli na najbitnije namirnice.

Da je likvidnost bitna slaže se financijašica Sanja Roginić te je naglasila koliko je važno upravljanje likvidnošću u koroni. Objasnila je osnovne financijske pojmove vezane uz likvidnost te savjetovala kako istu održati, odnosno povećati.

“Likvidnost poduzeća ključan je segment uspješnosti poslovanja poduzeća. Odgovornost uprave je da nadzire i omogući zdrav novčani tok svoje tvrtke, a između ostalog – to je i zakonska obveza.”

Brinite za svoje opće zdravlje

Matija Matea Stojić, direktorica Poliklinike Mazalin, tijekom koronakrize posebnu je pažnju posvetila zdravlju pacijentica, ali i medicinskog osoblja. Ponovno je istaknula kako se moraju poštivati epidemiološke mjere, ali virus s kojim smo se suočili nije izbrisao druge bolesti. Stoga su se potrebna ulaganja činila kao razuman potez.

“Korona situaciju vidimo i kao novu priliku za ulaganja i nova partnerstva”, odlučna je Matija Matea pa je stoga njena poliklinika uložila u dva vrhunska dijagnostička uređaja u oblastima ginekologije i radiologije.

Osobito je važno psihičko zdravlje jer znamo da je stres bitan faktor kod razvoja nekih bolesti. Poslovanje u koroni teško je iznijeti bez stresna, no naša antistres stručnjakinja Ana Keglović Horvat tvrdi:

“Nekada se držalo da je stres bitan faktor kod razvoja nekih stanja i bolesti. Danas se zna da je stres u krugu najvećih uzroka raznih bolesti. Poduzetnicama je teško živjeti bez stresa, posebno sad kad se poslovanje nalazi u korona krizi.

Kao poduzetnica i majka, možete se prepustiti svemu što vas okružuje, dati se stresu i prepustiti mu život. Ili ćete naučiti kako se nositi sa stresom i strahom, reducirati ga, upoznati sebe i dovesti sebe u red. Kad središ glavu, posao se počne sređivati.”

Nemojte odustati od putovanja

Nikolina Paić Pašić započela je poduzetničku priču pod nazivom Farus Travel, a za Woman in Adria otkrila je kako je turizam tekao za vrijeme pandemije te koja je formula za preživljavanje ove gospodarske grane.

Korona je kod Nikoline probudila onaj vječni optimizam koji često prati poduzetnike i iako je bila u minusu. Određene prihode imala je i dalje, ali kako kaže, nekad se čovjek mora zadovoljiti i s mrvicama.

Ne zazirati od virtualnog umrežavanja

U trenutku kada je ušla u poduzetništvo, Josipa Zorko postavila je pitanje kako se umrežavati. Kad je započeo lockdown, konferencije i edukacije prestale su se održavati uživo i sve se prebacilo u virtualni svijet, što teško može, kao što smo spomenuli, zamijeniti osobni kontakt i prvi dojam.

Ipak, Josipa je shvatila da od virtualnog svijeta ne treba zazirati te se već unazad nekoliko godina usavršavala u novim tehnologijama. Postala je svjesna važnosti umrežavanja i gradnje odnosa što joj je i dovelo prve klijente

U tom trenutku naučila je prvu lekciju u poduzetništvu, a to je: “Okruži se ljudima s kojima dijeliš iste ili slične vrijednosti te gradi dugoročne odnose pružajući si uzajamnu podršku, moralnu i poslovnu.”

Svi smo u ovome zajedno!

Olakotna okolnost je i ta što je čitav svijet imao isti problem pa se osjećalo zajedništvo. Poslovanje u koroni rizično je, ali krize su neizbježne, stoga treba izvući maksimum, ne odustajati, biti uporan i prilagoditi se situaciji.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -