Software ninjaneer, Brand warrior – titule bez potpore u vještinama

Regruterka Jasmina Puškarić osvrnula se na svojem LinkedIn profilu na pojam ‘inflacija titule posla’, koju definira kao povećani broj i veličinu grandioznih titula unutar organizacija, bez odgovarajućeg porasta vještina i plaće. Kroz svoj posao, vidjela je obrazac, točnije godišnji porast ovog tipa inflacije. U posljednje vrijeme, to postaje pravi boom, tvrdi. Poziva se na nedavni Forbesov članak o ovom problemu.

Poslovne titule iz bajke

Naime, primijetila je kako mnoge tvrtke, u želji da zadrže talent, nude i dodjeljuju zanimljive titule. Kako navodi Forbes, primjeri su nazivi poput rockstar, guru, innovation evangelist, software ninjaneer, brand warrior, vice president of everything… Zvuče kao dobra šala ili skit iz ‘Saturday Night Livea’. Nažalost, to su sve postojeće titule.

Otkazi, zamrzavanje novih zaposlenja i zabrinutost oko recesije plaše rukovoditelje, tvrdi Forbes. Dostupna su otprilike dva posla za svakog pojedinca koji je u potrazi za zaposlenjem, što je svojevrsni paradoks. „Kako bi uravnotežili ovo jedinstveno ekonomsko stanje, ljudski resursi i rukovoditelji smislili su način da umire zaposlenike i kandidate za posao bez trošenja više novca. Nude titule koje zvuče uzvišeno kako bi pogodile ego i ublažile udarac nemogućnosti povišice internim zaposlenicima“, prenosi Forbes.


Pročitajte više: Poslovne kratice koje morate znati: Što je CEO, CFO i SEO?


Zadržavanje napuhanim titulama

Problem je to koji nastaje u tom pokušaju retencije zaposlenika, da ih se precjenjuje i u njima se stvara sindrom suprotan onom varalice. Ljudi su pretjerano samouvjereni, ponose se danom im titulom poput software ninjaneera, dok je njihov set vještina daleko niži, te se ne može ni u snu usporediti s ninja kornjačama.

Šira javnost nije svjesna sveprisutnosti napuhanih korporativnih titula. Kad se sastanete sa svojim financijskim savjetnikom koji nosi titulu ‘višeg potpredsjednika’ ili ‘direktora’, kao klijent imate lažni osjećaj sigurnosti, da ste u rukama iskusnog profesionalca.

Titula koju zaposlenik nosi dio je njegova identiteta, možda i cijeli identitet. Ona im daje kredibilitet i osjećaj moći. Često će u društvenim situacijama suptilno u razgovor ubaciti svoju titulu, objašnjava Forbes, kako bi se prikazali moćnima i snažnima. Sve je to u redu ako ste titulu zaslužili. No, ako vam je ona dodijeljena iz krivih razloga, ne samo da ćete naštetiti vlastitom, već i u ugledu same tvrtke za koju radite. Ako posao koji radite ne možete obavljati na potrebnoj razini, pitanje je vremena kad će doći do grešaka. Isto je i s prijavama za posao.

„Iskusila sam mnoge intervjue gdje sposobnosti i set vještina nisu bili u korelaciji s titulom i gdje je bilo očito da osoba ne posjeduje potrebne vještine kako bi obnašala rolu,“ piše Puškarić. Točnije, zadaci i odgovornosti nisu bili u korelaciji s titulom.


Pročitajte više: Regruterka otkriva koja je razlika između prosječnog i izvanrednog kandidata za posao


Čist životopis – duga ljubav

U takvoj će situaciji regruter nepovezanost između titule i kompenzacije (plaće) okarakterizirati kao deal-breaker. Umjesto da pokuša shvatiti motive iza prijave kandidata, fokus će prebaciti na one čiji je životopis ‘čist’ i nema razmjera između titule i sposobnosti koje kandidat posjeduje.

„Budućnost nosi više i više neugodnih intervjua“, zaključuje Puškarić.

Foto: Canva/Jasmina Puškarić LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

idealna temperatura klime za hlađenje

Ovo je idealna temperatura klima uređaja ako želite ostati zdravi

Na klima uređaj ljeti gledamo kao na nekog superheroja. Vanjske temperature penju se i do 40 Celzijevih stupnjeva i jedva se...
- Advertisment -