Kako postati (i ostati) timski igrač?

Zadnjih godina sve češće u natječajima za posao kao i opisima poželjnih radnika možemo vidjeti da se traži „timski radnik“. Najčešće uz takav opis  ne pronalazite i definiciju timskog radnika, što za tu tvrtku to točno znači, kako se postaviti i što se od vas točno očekuje.

Najčešće se to shvaća kao važnost suradnje na poslovnoj razini, a u svrhu  razvijanja poslovnih ciljeva tvrtke za koju radimo. Najčešće se smatra kako se grupni poslovni ciljevi ne mogu ostvariti ako je svaki od zaposlenika usmjeren isključivo na sebe i ostvarivanje svojih osobnih ciljeva, te se bori isključivo za svoju poziciju.

Upravo timski rad i suradnja smatraju se ključem uspjeha te su najvažniji za razvoj poslovne djelatnosti.

Karakteristike timskih igrača

Prema ranije provedenim istraživanjima, radnici koje se pitalo koji su po njima najčešći razlozi  za neostvarivanje poslovnih ciljeva  najčešći  odgovori su se bilježili  kod: “loši su šefovi, drugi su loši radnici, ostario sam i nemam više energije kao na početku, nemam podršku, nisam dovoljno plaćen za sav posao koji radim…“  Kada tako negativno pristupamo poslu i ciljevima, veća je vjerojatnost da će zaista tako i biti, odnosno da ciljevi neće moći biti ostvareni.

Upravo zato smo prepoznali nekoliko najčešćih karakteristika timskih igrača:

Pozitivan stav. Već je više puta dokazano da optimisti ostvaruju bolje rezultate u životu od pesimista, ali ne samo to, optimisti lakše prolaze u životu. Jeste li pokušali poslu i kolegama pristupiti s velikim osmjehom na licu? Ako niste, sad je pravi trenutak. Već je bezbroj puta dokazano kako optimisti ostvaruju puno bolje rezultate od pesimista. Energija koju unosimo u tom slučaju je od najveće važnosti, i najtvrdokorniji popuštaju  u tom slučaju.

Otvorenost. Radi se o jednom od najvažnijih alata u odnosu s kolegama, vrlo često je i presudan za izgradnju kvalitetnih međuljudskih odnosa u svakom timu. Svako odstupanje, neslaganje i nesuglasice među članovima tima potrebno je rješavati odmah kako bi se priječila eventualna eskalacija.

Smanjite očekivanja. Kad prihvatimo kolege onakvima kakvi jesi, da smo svi drugačiji ali ništa bolji ili lošiji zbog toga stvorit ćemo preduvjet za lakšu daljnju suradnju. Za potpuni uspjeh i rađanje novih ideja, potrebni su mu kreativci s različitim pogledima na izazove. Ako ne poštujemo druge, ne možemo očekivati ni da se poštuje naše mišljenje.

Međusobno se podržite. Činjenica je da s kolegama na poslu provodimo više vremena nego s članovima obitelji.  Za dobar obiteljski, pa u konačnici i odnos na poslu potrebna je podrška svih članova tima i puno razumijevanja. Budite onaj koji će pokrenuti novi trend i pružite podršku svojim kolegama kako bi zajednički lakše došli do cilja.

Foto: Pixabay

Autorica: Ana Meštrović, savjetnica za odnose s javnošću u Smart grupi s dugogodišnjim iskustvom u vođenju edukacija na području komunikacijskih vještina i HR – management (soft skills)

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G-a: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...