Barack Obama u svom oproštajnom govoru pozvao Amerikance da slave raznolikost

Nakon osam godina provedenih u Bijeloj kući, mandat Baracka Obame je završio. Svoje posljednje obraćanje američkoj javnosti odradio je u rodnom Chicagu.

Oproštajni govor Baracka Obame

Upravo u tom američkom gradu je i započeo svoju političku karijeru, kad je radio kao organizator zajednice u siromašnim crnačkim četvrtima. Tamo je održao i oba pobjednička govora nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima, ali i svoj oproštajni govor.

I dok će Donald Trump ući u Bijelu kuću kao prilično nepopularan predsjednik, Obama odlazi kao ugledna osoba vrlo omiljena među demokratima.

“Yes, we can. Yes, we did. Yes, we can”

Svom je narodu uputio optimističnu poruku i kazao kako je danas veći optimist nego kad je ulazio u Bijelu kuću. Također, rekao im je kako je puno naučio od njih i kako su mu upravo oni omogućili da postane bolji predsjednik i bolja osoba.

U svom prvom obraćanju javnosti kad je pobijedio na izborima rekao je „Da, mi to možemo“, a sada na kraju svog mandata zaključio je „Da, mi smo to učinili“.

“Svi smo zajedno u ovome”

U svom je govoru pozvao Amerikance da se zauzmu za američke vrijednosti, da slave raznolikost i odbace diskriminaciju. Još je jednom dao podršku manjinama i rekao kako su svi zajedno u tome.

Pozvao je svoj narod da odbace ono što je Donald Trump promovirao tijekom svoje predsjedničke kampanje. Prije svega to se odnosi na zabranu ulaska muslimana u zemlju, ali i Meksikanaca i građenje zida na granici s Meksikom. Zatim ukidanje Obaminog zakona o zdravstvenoj reformi te mnogih drugih stvari za koje se Trump zalagao.

Obama je u kampanji podržavao demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton i jasno se usprotivio stajalištima Trumpa, no ipak odlazi u primirju s novim američkim predsjednikom. I zato se, nakon što napusti Bijelu kuću, neće eksponirati u javnosti, kao što je to učinio i njegov prethodnik George W. Bush.

Zahvalio se svojoj obitelji, supruzi i prvoj dami Michelle koju je nazvao i svojim „najboljim prijateljem“ te kćerima Malii i Sashi, kojima je poručio „Od svega što sam učinio u životu, najponosniji sam što sam vaš tata“. Potpredsjedniku Joeu Bidenu rekao je kako je njega prvog izabrao, što je bio njegov najbolji izbor.

 

Foto: YouTube  Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pitanja za kandidate

Ova dva “small talk” pitanja kandidatu na razgovoru za posao će...

O kandidatu puno toga možete doznati kroz ugodno čavrljanje, bez postavljanja direktnih pitanja. Ovakva pitanja za kandidate ne moraju biti postavljena...