Visoke žene imaju veće šanse za liderstvo!

Svatko od nas voli pročitati studije i istraživanja koja našim karakteristikama pripisuju određene benefite, poput sreće u ljubavi, zdravlja, ali i uspješne karijere. Najnovija studija koju je provelo European Social Survey (Europsko društvo za istraživanje) dokazalo je da je u Europi visina kod žena povezana s jačim potencijalom za vodstvo. Drugim riječima, visoke žene imaju veće šanse za rukovodeće pozicije i poduzetništvo.

Povezano: Što je potrebno za stvaranje izvrsnog stratega i lidera?

Visoke žene i vodstvo

Studija je kroz istražene nalaze došla do rezultata da viši pojedinci u prosjeku imaju veća primanja, no koleraciju još uvijek treba detaljno istražiti. Analiza studije istražila je odnos između visine i vjerojatnosti da budete vodeći na radnom mjestu koristeći multinacionalne podatke European Social Surveya iz 19 zemalja. Proučavajući zaposlene osobe u dobi od 20 do 55 godina otkrivaju se značajne razlike u državama što je korisno za višerazinske modele kako se povećava varijacija. Drugim riječima, ovisno o državi koeficijenti se razlikuju.

Rezultati su pokazali statistički značajan učinak u kojem žene na svaki centimetar visine iznad prosjeka, imaju 0.15% dodatne šanse za vodeće pozicije i liderstvo. Prosječna visina Hrvatice je 166.49 centimetara. Rezultati istraživanja pokazali su da za muškarce visina nema učinkovite razlike.

Povezano: Kako voditi sastanak poput poznatih lidera?

Zašto visoki imaju prednost?

Druga istraživanja pak navode da visina ima pozitivan utjecaj na karijeru, ljubavni život i primanja kod muškarca i žena. Prijašnje studije tvrde da na to utječu bolje socijalne vještine jer više osobe imaju veće samopouzdanje, a time i bolji društveni status.

No, nova istraživanja tvrde da niži studenti imaju lošije rezultate na različitim mjerenjima kognitivnih vještina, uključujući testove inteligencije koji su dio tog istraživanja. Razlozi zašto, nisu potpuno jasni: postoje neki dokazi da se niže osobe rađaju s manjom težinom, ali to ne može objasniti sve varijacije. Čini se da većina razlika dolazi od nižeg roditelja koji može prenijeti sve nedostatke nižeg rasta.

Naravno, to ne znači da muškarci i žene nižeg rasta nemaju šanse za uspjeh, ali za mnoge je visina još jedna prednost koju imaju.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -