Jessica Alba pokrenula tvrtku koja se bavi prodajom proizvoda sigurnih za djecu

Jessica Alba, američka glumica i poduzetnica, suosnivačica je tvrtke The Honest Company –kompanije koja se bavi prodajom netoksičnih, ekoloških proizvoda za djecu – pelena, maramica, hrane za djecu, sredstava za čišćenje, vitamina, odjeće za djecu i brojnih drugih proizvoda.

Inspiraciju za poduzetnički pothvat pronašla u svom djetetu

Jessica Alba, zajedno sa suosnivačem Brianom Leejem, 2012. godine osnovala je tvrtku The Honest Company, što bi u direktom prijevodu značilo ‘Iskrena kompanija’.

Inspiraciju za pokretanje kompanije je pronašla u rođenju kćeri Honor i vlastitoj povijesti oboljenja u djetinjstvu. Nakon što joj je majka preporučila deterdžent zbog kojeg je njeno dijete dobilo osip, odlučila je pokrenuti kompaniju koja će ponuditi dječje proizvode koji u sebi ne sadrže toksine i koji su potpuno ekološki. Nakon tri godine potrage Alba je pronašla poslovne partnere – glavnog izvršnog direktora Briana Leeja, izvršnog operativnog direktora Seana Kanea i izvršnog proizvodnog direktora Christophera Gavigana. Svaki od njenih partnera stručnjak je u području zdravlja, prehrane i poslovnih inovacija, a svi su i roditelji tako da je svatko od njih bio zainteresiran za razvitak jedne kompanije koja bi distribuirala proizvode koji su sigurni za djecu.

Zajedno su krenuli u razradu ideje, istraživanje tržišta i potragu za investitorima, a u tri navrata prikupljanja sredstava uspjeli su prikupiti 122 milijuna dolara. Prvi krug investicija bio je 2012. godine kada je prikupljeno 27 milijuna dolara od strane investitora Institutional Venture Partners, Lightspeed Venture Partners i General Catalyst Partners. Danas se vrijednost The Honest Company procjenjuje na milijardu dolara, a tvrtka zapošljava 275 ljudi.

Osim investitora koji ulažu u kompaniju, The Honest Company financira se i na temelju sustava pretplate na servis dostave dječjih proizvoda putem web stranice kompanije. Bez obzira na to što se proizvodi s potpisom tvrtke prodaju u trgovinama kao što su Costco, Target ili Nordstrom, samo se 20 posto cjelokupne prodaje odvija offline.

Jessica-Alba-1

Kritizirala američku Vladu zbog nedostatka zakonskih regulacija dopuštenih razina kemikalija u dječjim proizvodima

Usprkos preporukama njenih najbližih da bi trebala početi s malim biznisom, Alba je u trenutku pokretanja kompanije imala 17 proizvoda u pripremi. Istovremeno dok je radila na razvijanju kompanije, Alba je lobirala američkom Kongresu da postrože dopuštene granice kemikalija koje se stavljaju u dječju odjeću i igračke. U nekoliko je navrata javno kritizirala američku Vladu zbog nedostatka zakonskih regulacija kemijskih sredstava koje se stavljaju u proizvode za djecu, ali i općenito u proizvode za zdravlje i higijenu. Danas njena kompanija prodaje 90 različitih proizvoda za dječju higijenu i zdravlje koji su potpuno netoksični i ekološki.

Iako joj je pokretanje kompanije bila idealna prilika da brendira svoje ime u poduzetničkom svijetu, na konferenciji Music City for Inc.’s 2015 GrowCo  u Nashvilleu, Alba je rekla kako nije htjela da tvrtka nosi njeno ime jer je imala želju izgraditi širu online zajednicu koja će ponuditi različite proizvode koje bi ljudi mogli upotrebljavati kako bi vodili zdravije, bolje živote. – kaže Eleanor Kennedy za The Business Journals.

„Jednostavno sam htjela stvoriti kompaniju koja će biti bezvremena“, izjavila je Alba.

Foto: ScreenShot, Flickr/JD Lasica

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pitanja za kandidate

Ova dva “small talk” pitanja kandidatu na razgovoru za posao će...

O kandidatu puno toga možete doznati kroz ugodno čavrljanje, bez postavljanja direktnih pitanja. Ovakva pitanja za kandidate ne moraju biti postavljena...