Kako pričati o svojim postignućima iliti trubiti u svoju trubu?

Činjenica: Žene ne pričaju o svojim postignućima. Neprimjetne su. Ne dolaze do vodećih pozicija. Pune su internih barijera svih vrsta zbog koji nedovoljno trube u svoju trubu…..

Kako naučiti pričati o svojim postignućima?

Ironično – budući da sviram trubu u gradskom bendu- i ja također. Odnosno, to sam bila ja dok nisam počela koristiti strategiju koja istovremeno preskače prepreke i radi kontra njih.

Zašto ne?

Dvije najveće prepreke su strah i sram. Strah -da ćemo izgledati kao hvalisavice i da će nas suradnici, obitelj i prijatelji “spustiti na zemlju”. Sram – sram govori sam za sebe dovoljno.

Što bi vaša majka rekla?

I što ja radim?

Hvalim se.

Kao što se majka hvali svojom djecom. Kao što ja hvalim svoju kćer. Razmišljam kako majke žele da svijet zna da kako je njena kćer izvrsna na svim poljima, i kažem svima koji to trebaju znati. 

Sretna sam dok to radim jer znam da to čini razliku kako ja vidim sebe i kako me ostali vide. Radim to da to vide druge žene i da ih potaknem da to i one primijene u svom životu.  Ne da bi nabildale svoj ego, nego da bi ostvarile ravnotežu. Svima nam je to potrebno.

Pazim na rekacije. Objasnim što radim i zašto to radim. I reakcije su snažne. Često poricanje i odbijanje, ponekad ljutnja, ali većinom podrška i priznanje da je to tako.

Također se hvalim postignućima ostalih žena u mom životu. Iza njihovih leđa. Pred njima. U detalje navodim njihove vještine, talente i ostale prekrasne nijanse njihovog karaktera. Pričam o uspjesima njihovih projekata i o projektima na kojima sada rade.

Da vidite srama! Ne mog – njihovog! Ali ne odustajem. Navikavaju se polako. I većinom to vole…I također prihvaćaju moju verziju mene.

Stoga- budite svoje vlastite majke, pričajte o svojim postignućima, trubite u svoju trubu, penjite se korporativnim stepenicama i činite razliku!

Vicki Alstine aka @BubbleOffCentre radi kao slobodna urednica i također ju se može naći na 3PlusInternational gdje istražuje i tweeta o interesima žena u biznisu. 

Kako pričati o svojim postignućima je prvo objavljeno u 3Plus e-Gazine u siječnju 2012.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

8 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -