Proglašene kompanije prijatelji obitelji i žena

Održano je završno ovogodišnje proglašenje kompanija prijatelja obitelji i žena nositeljica MAMFORCE standarda osnovnog i naprednog stupnja. Osnovni MAMFORCE standard dodijeljen je hrvatskoj podružnici BKS Bank AG koja je uspješno prošla postupak procjene postojećih praksi i koja se obvezala na provedbu dodatnih odgovornih praksi u području odgovornosti prema obitelji i rodnoj jednakosti tijekom sljedeće godine.

Istovremeno, potvrdu visoke razine kompetencija u provođenju obiteljski odgovorne i rodno osviještene politike upravljanja ljudskim potencijalima stekli su Hrvatski telekom d.d. i Zagrebačka banka d.d. koje su time postale nositeljice naprednog MAMFORCE COMPANY standarda.

Zastupljenost žena u biznisu

U sklopu dodjele održano je predavanje prof. dr.sc. Željke Kamenov, redovite profesorica socijalne psihologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu „Izazovi (ne)jednakih mogućnosti muškaraca i žena na radnom mjestu“. Prof. Kamenov je tim povodom izjavila: „Iako većina ljudi vjeruje da se prema ženama i muškarcima odnose isto, zapravo se, zbog rodnih stereotipa koje svi imamo, ponašaju različito; muškarce se tretira kao važnije i sposobnije, daje im se više mogućnosti, podrške, resursa, autonomije i promocije nego jednako kvalificiranim ženama.“

Diana Kobas Dešković, kreatorica MAMFORCE metode, dala je poseban osvrt na nedovoljnu zastupljenosti mladih žena u sve potrebnijim i dobro plaćenim STEM zanimanjima

„Udio od 34 posto žena na STEM diplomskim studijima u Hrvatskoj, koji uključuju tehničke, prirodne i biotehničke znanosti, govori o daljnjoj potrebi popularizacije tih sve traženijih zvanja među ženskom populacijom. Važno je i daljnje osvještavanju poslodavaca o potrebi stvaranja radnih uvjeta za privlačenja mladih, talentiranih žena koje često, zbog potrebe za usklađenjem privatnog i poslovnog života, radije traže zaposlenje u nastavničkim zanimanjima, a ne u industriji.“

U hrvatskoj podružnici BKS Bank AG zaposleno je 57 osoba od čega 16 zaposlenika i 41 zaposlenica. Organizacijsku kulturu karakterizira otvorena komunikacija i visoko razvijena kolegijalna podrška bez koje ravnoteža svih životnih uloga ne bi bila moguća. Zaposlenima se omogućuje usklađivanje privatnog i poslovnog života putem korištenja fleksibilnog radnog vremena.

kompanije prijatelji obitelji i žena

U Hrvatskom Telekomu zaposleno je 3730 osoba pri čemu je udio žena 40 posto, a na rukovoditeljskim pozicijama visokih 43 posto. Redovnim istraživanjem zadovoljstva i angažiranosti zaposlenih osiguravaju se mjere za potporu ravnoteži privatnog i poslovnog života zaposlenih. Organizacijsku kulturu karakterizira otvorena komunikacija uz poštivanje različitosti i brigu o rodnoj ravnopravnosti. U okviru vlastitog STEM HUB-a inkubatora rade na stvaranju zajednice mladih STEM stručnjaka, s posebnim naglaskom na žene.

MAMFORCE standard dodjeljuje Institut za istraživanje i edukaciju ZAPOSLENA MAMA organizacijama koje uspješno organiziraju posao i radno okruženje uz poštovanje načela ravnoteže profesionalnog i privatnog života i jednakih mogućnosti profesionalnog razvoja. Metoda procjene je znanstveno utemeljena i razvijena u suradnji s vodećim akademskim i međunarodnim institucijama.

Foto: Spona Code

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više