Poduzetnice nam otkrivaju sve lude situacije zbog kojih su raskinule suradnju s važnim klijentima!

Poduzetnica ste već neko vrijeme, napokon ste se izborili za klijente i već neko vrijeme posao uspješno održavate. Naravno, svjesni ste da je svaki posao važan, ali jedan klijent vam oduzima previše vremena i uvijek kasni s plaćanjem. Je li vrijeme za raskid suradnje?

Povezano:

Ovrha 15 dana nakon dospijeća?

Vlasnica tvrtke za proizvodnju i montažu čeličnih konstrukcija, Bojana Becker, otkrila nam je konkretan primjer zašto je prekinula suradnju. “Mi smo raskinuli suradnju s jednim dobavljačem prije par godina jer je pustio zadužnicu na prisilnu naplatu bez prethodnog upozorenja ili pismene opomene da će isto učiniti, i to na staru godinu. Dakle 31.12. za iznos od 30.000,00 KUNA koji je dospio tek 15 dana preko dospijeća, a te godine smo im napravili promet od 50.000,00 EURA.

Budući da sam ja tada bila na porodiljnom, naglasila sam da ukoliko dođe do kašnjenja u plaćanju da me obavijeste i da će se to odmah riješiti, jer smo i prije znali kontaktirati putem poruka za razne dogovore, i uvijek sam bila dostupna. Jako me povrijedilo to što je to išlo bez najave, a da ne kažem da je suradnja bila maksimalno korektna s naše strane.

Općenito poslovni odnos gdje nema komunikacije i dogovora prije donošenja odluka koje rezultiraju nekim posljedicama nije odnos u koji se upuštamo. Našli smo drugog dobavljača, u Sloveniji.”

Ako odlaze nekvalificiranim osobama i onda od mene traže niže cijene

Kako većina svjetskog stanovništva govori barem jedan strani jezik, i to većinom engleski, nerijetko se smatra da svatko može biti prevoditelj. Maja Lazarević Branišelj nam je otkrila kako je to problem s kojim se često susreće. “Primjer iz moje branše su klijenti koji traže niže ponude kod manje kvalificiranih ili nekvalificiranih osoba (često su to osobe koje rade ‘na crno’) i onda traže od mene spuštanje cijene. To su uvjeti koje ja jednostavno odbijam i na klijentu je onda da odabere želi li pristati na moje uvjete ili promijeniti prevoditelja.”

Neprimjereni verbalni ili fizički istup prema djelatnicima

Vlasnica fitness centra In Shape Lejla Dizdarević Brković ističe da bi ‘prelio čašu’ loš odnos prema djelatnicima, no zasad nije imala situacije u kojima je tražila raskid suradnje.

“U dosadašnjem radu nismo imali situaciju raskidanja ugovora, pretpostavljam da bi naravno do prekida suradnje došlo uslijed neprimjerenog verbalnog ili fizičkog istupa prema djelatnicima. To je samo jedan od ozbiljnijih razloga koji mogu izdvojiti, a koji bi doveo do raskida suradnje s naše strane.”

Poduzetnica Ivana Bašić te vlasnica tvrtke Ivago smatra da je ključ kvalitetnog odnosa s klijentom redovito plaćanje te poštivanje dogovora. “Suradnju s klijentom smo prekidali zbog neplaćanja naših proizvoda ili usluga i nepoštivanja dogovora ili ugovora.”

Nikad nije bilo dovoljno što god da sam učinila

Garden dizajnerica Iva Tominović Matas zaljubljenica je u svoj posao i uložit će i više vremena i rada kako bi posao bio obavljen na obostrano zadovoljstvo. No, kroz svoj rad je shvatila da se nekim klijentima jednostavno ne može ugoditi.

“Suradnju sam klijentom sam prekinula jer nikad nije bilo dosta niti dovoljno što god da sam učinila.
Kako klijent nije iz ove države dodatno sam dala i svoje vrijeme i trud pogotovo u ovo doba corone kada mnogi moji klijenti nisu mogli doći do svojih nekretnina pa sam i unatoč strogim kontrolama e-propusnica uložila više truda. Uz to je i vrijeme ove godine bilo uz puno vjetra i bez kiše dva mjeseca što je bio dodatan teret na sve vrtove. Kad je vlasnik stigao sav trud koji sam dala, i to bez kune naplate, tražio je samo razloge nezadovoljstva jer npr. trava nije bila dovoljno zelena i slične stvari.

Kad sam se sjetila da sam to vrijeme oduzela svojem djetetu onda mi je prisjelo. Sjela sam, sama sa sobom donijela odluku da unatoč dugogodišnjoj suradnji nema smisla dokazivati se, dati ekstra trud ako to nije cijenjeno. Mirno sam sjela s klijentom i obavila razgovor. Žalosno je što se nakon toga ponašanje klijenta promijenilo i nakon što više nije mogao dobiti istu razinu usluge, pokušao me nagovoriti na nastavak suradnje.

Najveći razlog otkazivanja je moj unutarnji osjećaj da sam samu sebe podcijenila tražeći potvrdu izvana da vrijedim, da znam i da mogu onda kad drugi ne mogu. Iako bi novac u ovoj situaciji dobro došao, osjećaj cijenjenja svojeg vremena, znanja i truda je nenaplativ.”

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -