Razvod zbog dugog putovanja na posao

Razvod zbog dugog putovanja na posao? Čini se nemoguće, ali upravo su to rezultati švedske studije o utjecaju dugog putovanja na posao i natrag  na zajednički život.

Razvod zbog dugog putovanja na posao u prvih 5 godina braka

Studija je obuhvatila više od 2 milijuna parova tijekom 10 godina, od 1995 -2005. Parovima koji putuju na posao duže od 45 minuta dnevno povećava se vjerojatnost za razvod za 40%. Rizik je veći u prvih 5 godina dana veze. Parovi koji “prežive” prvih 5 godina sa dugim putovanjem na posao, vjerojatno će ostati zajedno.

Prema Regusovom globalnom indeksu ravnoteže privatnog i poslovnog života za 2012, putovanje na posao duže od 45 minuta uzrokuje lošu kvalitetu sna, iscrpljenost i generalno lošije zdravlje.

Putovanje na posao opasno za žensko zdravlje

Studija iz 2009 “It’s driving her mad: Gender differences in the effects of commuting on phychological health”  je pokazala da žene generalno rade kraće nego muškarci i putuju kraće na posao. Unatoč tome, dugo putovanje na posao ima negativne učinke na psihičko zdravlje žena, ali ne i muškaraca. Žene koje zarađuju više od supruga i imaju visoko obrazovanje su pod manjim pritiskom, ali još uvijek većim od suprugovog. Neudane žene također lakše podnose dugo putovanje na posao, ali opet teže od muškaraca. Osnovni razlog ovih razlika između spolova je činjenica da žene imaju veće obaveze vezane za kućanske poslove i brigu o djeci.

Putovanje negativno utječe na muško zdravlje samo ako imaju djecu, ali manje nego na žene, bez obzira imaju li djecu ili ne.

Kako smanjiti stres pri putovanju na posao?

Stručnjaci tvrde da vožnja automobilom na posao povećava rizik prekomjerne težine i preporučaju korištenje javnog prijevoza, jer ono barem uključuje stajanje i hodanje od/do autobusne/tramvajske stanice.

Međutim, naš javni prijevoz još uvijek nije kao u razvijenim zemljama, budući da nemamo još podzemnu željeznicu koja u velikim gradovima znatno ubrzava putovanje na posao. Stoga se većina nas  radije odlučuje za putovanje na posao vlastitim automobilom zbog veće brzine i manjeg stresa. Drugačije je sjediti u automobilu u gužvi u odnosu na stajanje u autobusu u gužvi. Osobito ako imamo službeni automobil.

Kako vi putujete na posao i mislite li da dugo putovanje utječe na vaše psihičko zdravlje?

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više