Snježna kraljica – prisjetite se najboljih trenutaka u povijesti kultne utrke

Davne 2005. godine Hrvatski skijaški savez organizirao je prvu žensku slalomsku utrku Svjetskog skijaškog kupa, a Zagreb je postao nezaobilazno mjesto održavanja. Povijest je duga i slavna, a spada među najgledanije utrke Svjetskog kupa, piše na službenoj stranici natjecanja. Od 2008. godine ženskoj utrci pridružena je i muška, pa je Snježna kraljica dobila i svog kralja.

Jedino na sljemenskim utrkama pobjednica i pobjednik dobiju krunu i proglašavaju se snježnom kraljicom i kraljem, a atmosfera u kojoj se utrke održavaju predmet je hvale kako najboljih svjetskih slalomašica i slalomaša, tako i svih gostiju utrka. Danas i sutra Sljeme će još jednom ugostiti ovo događanje. Tim povodom, prisjetite se ključnih događaja u povijesti ovog skijaškog spektakla.

Janica – ultimativna snježna kraljica

Trenutak koji se urezao u sjećanje svim ljubiteljima skijanja, pa čak i onima koji to nisu, zasigurno je Janica Kostelić koja bez štapa i rukavice juri Sljemenom u lov na postolje.

Bilo je to prije 17 godina – 5. siječnja 2006. godine, a Janica je tog dana na Sljemenu slavila svoj 24. rođendan. Bez štapa i rukavice stigla je do trećeg mjesta nakon što je prvu vožnju završila na sedmoj poziciji. Bila je to jedna od najvećih sportskih drama, trenutak koji je u nevjerici gledao čitav svijet. Trpeći nezamislivu bol, napravila je nešto gotovo nezamislivo.

Ovaj trenutak, njegovu veličinu i težinu najbolje je dočarala Janičina majka Marica: “To je kao da se avion spusti bez jednog krila“.

Ana Jelušić – najbolji rezultat ženskog hrvatskog skijanja

Godinu dana nakon Janičine legendarne utrke, Ana Jelušić je osvojila drugo mjesto na utrci FIS Svjetskog kupa na Sljemenu. Taj rezultat je do danas najbolji rezultat ženskog hrvatskog skijanja na Crvenom spustu. Bilo je to iste godine nakon što se Janica Kostelić povukla.

Prvu utrku u Svjetskom skijaškom kupu, vozila je sa 16. godina, 26. listopada 2001. u austrijskom Söldenu. Na Zimskim olimpijskim igrama 2002. u Salt Lake Cityju, bila je najmlađa natjecateljica s 15 godina. Najbolji uspjeh u Svjetskom kupu joj je upravo 2. mjesto u slalomu koje je ostvarila 4. siječnja 2007. u Zagrebu.

Mikaela Shiffrin – najmlađa pobjednica

Amerikanka Mikaela Shiffrin 2013. godine, sa svega 17 godina osvojila je Snježnu kraljicu. Time se upisala u povijest kao najmlađa pobjednica Snježne kraljice do danas. Još je tri puta nakon toga osvojila Sljeme – 2015., 2018. i 2019. godine, a 2020. je bila srebrna. 


Pročitajte više: Zašto bi vam skijanje trebalo ući u omiljene aktivnosti?


Centar Zagreba pretvoren u stazu

U povijest (hrvatskog) sporta zasigurno će ostati upisana 2017. godina kada je u samom centru Zagreba postavljena skijaška staza. Tako su se između muške i ženske sljemenske utrke slavni skijaši imali priliku utrkivati od Zagrebačke katedrale do Manduševca. Te se godine 15 tadašnjih najboljih svjetskih slalomaša spustilo Bakačevom ulicom po svoje startne brojeve, a tim je događanjem obilježena 50. godišnjica Svjetskog kupa u skijanju. 

Zanimljivosti

  • Skija se na Crvenom spustu. Start je na 985 m, a cilj na 785 m.
  • Nagradni fond koji se dodjeljuje na Snježnoj kraljici najveći je u ženskim utrkama Svjetskog kupa i iznosi 165 tisuća eura, s tim da pobjednici pripada 60 tisuća eura.
  • Na prvim izdanjima prisustvovalo je 15 do 20 tisuća gledatelja što ju je čini najposjećenijom ženskom utrkom u Svjetskom kupu.
  • Utrka je jedina koja se održava u neposrednoj blizini nekog milijunskog grada.
  • Sam trofej koji se dodjeljuje pobjednici je ručno izrađena kristalna kruna, na nju se ugravira i ime pobjednice, a ona dobiva i plašt te sjeda na prijestolje poput prave kraljice.

Foto: Canva / Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u sportu

Dolazi naša prva Konferencija za žene u sportu – Upoznajte govornice

Sport je još jedna industrija u kojoj dominiraju muškarci, a o temi potplaćenosti sportašica mnogo se priča. Sportašice i ženska sportska...
- Advertisment -