Suze sv. Lovre u općini Fužine – Meteorski spektakl koji se ne propušta

Kulminacija 30. Zelenog ljeta u općini Fužine je jedinstven spektakl meteorskog roja „Perzeidi“, u narodu poznat kao i „suze Sv. Lovre“ koji će u subotu, 12. kolovoza od 19 sati oduševiti sve posjetitelje u kaubojskom Roswell selu gdje je snimana kultna filmska trilogija Winnetou.

Kako su povezani asteroidi i život na Zemlji?

Neodoljivo kasnovečernje druženje pod goranskim nebom koje će biti obasjano nebeskim krijesnicama bit će upotpunjeno i interesantnim predavanjem “Asteroidi, sjeme života” kojeg će voditi astronom Dinko Brautović.

Naime, znanstvena istraživanja pokazuju kako su neki spojevi bitni za pojavu života na planeti Zemlji došli iz svemira putem asteroida i kometa. Upravo o tome bit će riječ i tijekom ovog iznimno interesantnog, stručnog predavanja.

Dakako, posjetitelje u Roswellu očekuje promatranje zvjezdanog neba teleskopom i magična šetnja pod bakljama do livade iznad Roswell sela gdje je predviđeno promatranje spektakularnog doticaja ostataka meteorskog roja „Perzeidi“ sa zemljinom atmosferom.

Tzv. suze Sv. Lovre su ostatci poznatog kometa Swift-Tuttle koji se nalaze na putanji naše planete. Komet koji jednom u 133 godine obiđe Sunce otkrili su davne 1892. godine američki astronomi Lewis Swift i Horace Parnell Tuttle. Ujedno, svi posjetitelji Roswella do 25. kolovoza imat će priliku pogledati atraktivnu izložbu Velie Krmpotić na temu fascinacije konjima.


Pročitajte više: Suze sv. Lovre – Kad i gdje ćete ih najbolje vidjeti?


Krema hrvatskog karatea u Fužinama

U petak, 11. kolovoza u Fužinama u 10:30 sati održat će se otvorenje karate kampa koji će okupiti više od 120 sudionika, mahom naših reprezentativaca, osvajača regionalnih, europskih i svjetskih odličja, uglavnom kremu hrvatskog karatea.

Karate kamp organizira Karate savez Primorsko-goranske županije, a sudionike će  pozdraviti i poželjeti im uspješno treniranje, između ostalih, Davor Cipek, glavni tajnik Europskog karate saveza i predsjednik Hrvatskog karate saveza, Slaviša Bradarić, glavni tajnik Riječkog Sportskog Saveza, Katja Luketić, glavna tajnica Zajednice sportova Primorsko-goranske županije, Namik Dizdarević, predsjednik Karate saveza PGŽ, Boris Vujičić, glavni tajnik Hrvatskog karate saveza, Ivana Bebek Bašić, izbornica ženske reprezentacije te Vanessa Lozo Cvjetan, nacionalna trenerica.

Kamp s pripremama za natjecanje traje do 13. kolovoza.


Pročitajte više: Puni Mjesec – ljude pretvara u vukodlake i ostali mitovi


Uoči Velike Gospe veliki koncert Mejaša u Liču

Uoči blagdana Velike Gospe, u ponedjeljak 14. kolovoza, u Liču će se održati veliki koncert Mejaša, poznatog tamburaškog sastava u starkama iz Varaždina koji su čak napravili vlastito pivo.

Predgrupa će im biti grupa Gorani, a koncert se održava u samom centru Liča. Ulaz je besplatan, a koncert počinje od 20 sati. Za postojan plesni ritam pobrinut će se lokalni ugostitelji.

Više informacija potražite na Facebook stranicama Ureda za turizam Općine Fužine @tfuzine.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -