I Lego ima svoje znanstvenice

Kad je početkom ove godine sedmogodišnja Charlotte otišla u Lego dućan sa svojim ocem, primijetila je kako ima više muških nego ženskih Lego figurica. I dok su muški ‘legići’ imali važne poslove, spašavali ljude, doživljavali razne avanture, ženski ‘legići’ sjedili su kod kuće, odlazili u šoping i ne radili ništa.

Upravo ta neravnoteža natjerala je Charlotte da napiše pismo Legou i zatraži više ženskih figurica koje doživljavati avanture i zabavljati se.

Pismo je Charlottin otac objavio na društvenim medijima i kampanja je krenula. U samo tjedan dana, Charlotteino pismo podijeljeno je više od 3000 puta i retvitano više od 1000 puta. I stvari su se počele mijenjati.

I Lego ima svoje znanstvenice

Šest mjeseci kasnije, Lego je objavio kako će lansirati novi set figurica pod nazivom ‘Istraživački institut’, a koji će sadržavati ženske figurice znanstvenice – paleontologinje, astronomkinje i kemičarke. Set je rezultat višegodišnjeg osluškivanja želja djece i odraslih koji obožavaju Lego kockice.

Ono što je posebno u ovom setu, činjenica je da ga je osmislila danska geofizičarka Ellen Kooijman.

‘Veoma sam uzbuđena što sam napokon vidjela konačni proizvod, pogotovo jer sam u stvarnom životu samo napravila kemijski laboratorij’, napisala je na svom blogu koji vodi pod imenom Alatariel Elensar.

‘Osobno mislim je igraća vrijednost Istraživačkog instituta veoma visoka. Lako mogu zamisliti različite znanstvene priče, iako je to možda do mog znanstvenog mozga’, napisala je na svom blogu.

lego

Ellen Kooijiman inače je osmislila 13 različitih figurica žena znanstvenica za Lego, još 2012. godine, nakon čega su ljubitelji Legoa mogli glasati o tome žele li da se takav set zaista i nađe u prodaji ili ne. Gotovo dvije godine nakon što je Ellen Kooijiman predložila svoj set Legou, tri figurice iz njenog set napokon će se naći i u prodaji.

Iako je iz Legoa najavljeno kako će set Istraživački institut biti dostupan tek krajem ljeta, već se može naručiti putem Lego web trgovine za 20 dolara, no biti će dostupan tek za mjesec dana.

Lego Store i u Hrvatskoj

Kako se u jesen i u Arena Centru u Zagrebu otvara prvi specijalizirani Lego Store u Hrvatskoj, a i prvi takav na ovim prostorima, za vjerovati je kako će se Lego žene znanstvenice moći kupiti i kod nas.

Osim Istraživačkog instituta, u Zagrebu će biti dostupan cjelokupni Lego asortiman, kupci će moći sastaviti i vlastite Lego figurice, birajući među stotinama različitih kombinacija sastavnih dijelova.

Proizvođači igračaka slušaju svoje kupce

Inače, ovo nije prvi put da je velika kompanija reagirala na zahtjeve svojih najmlađih kupaca. Lego je još 2011. počeo proizvoditi Lego proizvode namijenjene djevojčicama, što im je donijelo nove ljubitelje Lego kocaka, ali i nešto negativnog publiciteta kada su se udruge za ravnopravnost spolova pobunile protiv podjele igračaka na one za cure i one za dečke.

Posebno su ih kritizirali, a na što je ukazala i Charlotte s početka priče, kako su Lego setovi za djevojčice fokusirani na kuću, šoping i karijeru modela.

Upravo je zbog slične kritike i Mattel posljednjih godina počeo izbacivati Barbie lutke s različitim karijerama, među kojima su i znanstvenica, poduzetnica, astronautkinja, ali i veterinarka i liječnica.

Velike tvrtke svjesne su da profiliranjem igračaka na ‘muške’ i ‘ženske’ mogu više zaraditi, ali isto tako postaju sve osjetljivije na zahtjeve svojih kupaca. Pridoda li se tome i snaga društvenih mreža i interneta, te činjenica da djeca o zanimanjima i ulogama u društvu uče od najmanjih nogu upravo putem igračaka, jasno je koliko je bitno pružiti im što više različitih mogućnosti i naučiti ih da nema ograničenja ako nešto zaista žele postići.

Foto: Lego.com

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više